-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip kauniečiai kovoja su erkėmis?

Birželio mėnesį didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Alytuje – esančiuose parkuose buvo įrengti „Stop erkės” ženklai, kuriais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad erkių yra ne tik miškuose, bet ir miestų parkuose. Tačiau kai kurių miestiečių reakcijos į įrengtas instaliacijas buvo netikėtos.
Kaune nuniokotos „Stoperkes.lt“ instaliacijos
Kaune nuniokotos „Stoperkes.lt“ instaliacijos

Šviečiamojo projekto apie erkių platinamas ligas ir jų prevenciją organizatorių – sveikatos priežiūros bendrovės „GlaxoSmithKline Lietuva“ ir bendrovės „Endemik“ – atstovų teigimu, praėjus vos savaitei po instaliacijų įrengimo, buvo rasta daug apgadinimų.

Radiniai“ Kaune, Panevėžyje ir Alytuje

Bene didžiausi nuostoliai aptikti Kauno mieste. Prie Santakos įrengtas erkės po padidinamuoju stiklu ženklas buvo nuniokotas, nulaužta erkės simbolika.

Toks pat ženklas, pastatytas Nemuno saloje, buvo ne tik apgadintas (nulaužta erkė, išdaužtas stiklas), bet ir išrautas iš žemės bei perkeltas į kitą vietą. Tokia veikla, instaliacijų sumanytojų pastebėjimu, turėjo pareikalauti daug pastangų, kadangi instaliacijos yra tvirtai pritaisytos prie žemės.

Tiesa, susilaukta ne tik kauniečių, bet ir Panevėžio bei Alytaus miesto gyventojų „reakcijų“. Panevėžyje nuo ženklo „Stop erkės“ nulaužtos abi lentelės, aplankstyta didelės erkės instaliacija, sulaužyta „Tik tu ir aš“ lentelė.

Alytuje nuo padidinamojo stiklo nulaužta erkė. Erkę, „pasodintą“ ant suoliuko, buvo bandyta išrauti, tad jai teko įtaisyti papildomą strypą ir sukalti iš naujo.

Simbolikos prasmė

Pagrindinė akcijos „Stop erkės“ iniciatyva – atkreipti dėmesį į endeminę erkių platinamų ligų – erkinio encefalito ir Laimo ligos – situaciją Lietuvoje.

Aptverti žolės ploteliai su juostele „Stop erkės“ primena gyventojams apie erkių platinamas ligas ir jų sukeliamą pavojų. Lietuvoje kasmet erkiniu encefalitu suserga daugiau nei 300 žmonių, 3-4 žmonės miršta. Laimo liga suserga daugiau nei 2000 žmonių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Erkių instaliacijos
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Erkių instaliacijos

Kitas ženklas – erkė po padidinamuoju stiklu. Juo siekiama įspėti gyventojus, jog dažniausiai žmonėms įsisiurbia labai mažos erkės – nimfos, kurių dydis – apie 1 mm, jas labai sunku pastebėti.

Todėl rekomenduojama grįžus po dienos gamtoje pasitikrinti, ar ant jūsų kūno nėra erkių. Nors tokia apžiūra ir neapsaugos nuo užsikrėtimo erkiniu encefalitu (šis virusas perduodamas įsisiurbimo metu), tačiau bent jau padės apsisaugoti nuo Laimo ligos, kurios sukėlėjas lokalizuojasi erkės žarnyne, ir tam, kad būtų perduotas žmogui, erkė turi išbūti įsisiurbusi bent per naktį.

Dar vienas ženklas – erkė šalia suoliuko – primena, kad leisdami laisvalaikį gamtoje, nepamirštume apie erkių platinamas ligas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Erkių instaliacijos
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Erkių instaliacijos

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

GSK

LT/ENC/0063/16LT/ENC/0063/16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius