Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip suvaldyti pėdų skausmą

Tikriausiai nėra žmogaus, kuris po ilgesnio laiko pasivaikščiojus, pabėgiojus ar tiesiog aktyviai praleidus dieną nejaustų bent jau lengvo skausmo pėdose. Žinoma, jog dažniausiai mėšlungis pėdos raumenis sutraukia dėl magnio trūkumo, tačiau juntamą skausmą gali lemti ne tik nuovargis, tačiau ir rimtesnės problemos. Įvairias pėdų skausmo priežastis ir gydymo būdus, prevencines priemones atskleidžia el. parduotuvės orto24.lt specialistė – kineziterapeutė Ilona Šimkonytė.
Individualūs įdėklai
Individualūs įdėklai / Orto24.lt

Dažniausia skausmo priežastis – plokščiapėdystė

Normali žmogaus pėda būna ties viduriu išgaubta ir šiek tiek pakilusi nuo žemės, tačiau plokščiapadžių išgaubimas yra labai mažas, o kartais jo visai nebūna. Dėl šios priežasties plokščiapadžiai dažnai jaučia skausmą ne tik pėdose, bet ir keliuose, blauzdose, skundžiasi kojų patinimu. „Plokščioje pėdoje kūno svoris paskirstomas ne per tris pagrindinius atramos taškus, o į žemę remiasi visa pėda, todėl pertempiami raiščiai, sausgyslės, raumenys pervargsta“, – teigia kineziterapeutė.

Nemalonius pojūčius pėdų srityje sukelia ir kulno ataugos. Ši kojos dalis prisitvirtina tiek su Achilo sausgysle, tiek su pėdos fascija. I. Šimkonytė aiškina, jog kuomet sutrinka pėdos biomechanika, atsiranda papildoma įtampa tarp raiščių, pasikeičia raumenų, kurie prisitvirtina prie kulnikaulio, įtampos. Šie pokyčiai lemia tai, jog organizmas, saugodamas raumenis nuo plyšimo, stiprina silpnąsias vietas, apaugindamas jas kaulais. „Susidariusios kaulinės ataugos dažnai būna aštrios ir nuo sąlyčio su avalyne, su paviršiais, kuriais vaikštome, atsiranda uždegimas bei skausmas“.

Tokiais atvejais gelbsti specialios priemonės pėdoms, kurių specializuotoje parduotuvėje galima rasti ne vieną: kaulinių ataugų skausmus malšina silikoninės pakulnės, išsikišusios pėdos kauliuko (Hallux valgus) problemą sprendžia gelinės apsaugos ir naktiniai korektoriai. Prieš renkantis pagalbinę priemonę, kineziterapeutė rekomenduoja atkreipti dėmesį į gaminio kilmės šalį – didžiuosiuose prekybos centruose esančios kinietiškos alternatyvos gali suvilioti mažesne kaina, tačiau savo kokybe ir veiksmingumu smarkiai nusileidžia priemonėms pagamintoms Europos Sąjungoje.

Patogi padukai ir sveikas gyvenimo būdas – būtinybė

Orto24.lt/Individualūs įdėklai
Orto24.lt/Individualūs įdėklai

Žmonės gyvena greitu tempu, o tai reiškia, jog beveik kiekvieną dieną tenka praleisti ant kojų. Dėvėdamas nepatogią, pėdai nepritaikytą avalynę pirmiausia pakenkiama sau pačiam – didėja pėdų skausmo rizika, greičiau pavargstama. Orto24.lt kineziterapeutė pataria, jog batų padas turėtų būti toks, jog suteiktų atramą pėdos skliautui, specialius dėkliukus galima įsidėti ir į jau turimą avalynę.

Specialistė atkreipia dėmesį ir į naujos technologijos atsiradimą Lietuvoje, kuri pakeitė ilgą ir nepatogų individualiai gaminamų padukų procesą. „Nebereikia laukti kelių savaičių norint turėti būtent paciento pėdai pritaikytą medicininį įdėklą į avalynę – pacientui atvykus išformuojame tikslius padukus pagal patentuotą 3D technologiją iš Naujosios Zelandijos. Žmogus gali išeiti su naujais pojūčiais pėdose vos po 30 minučių“, – teigia orto24.lt kineziterapeutė.

Tiems, kurie turi kulnikaulio ataugą, taip pat reikalingi dėklai, amortizuojantys smūgį į pėdas ir tolygiau jį paskirstydami. Nereiktų pamiršti ir svorio kontrolės – žmonės su viršsvoriu papildomai apkrauna pėdas ir padidina nemalonių pojūčių tikimybę.

Kasdieninė mankšta ir įvairūs pratimai ne tik būtini užtikrinant sveiką gyvenimo būdą ir gerą savijautą, bet ir norint išvengti pėdų skausmo. „Plokščiapėdžiams fiziniai pratimai skiriami siekiant stiprinti pėdos raiščius, koreguoti ydingą pėdos kaulų išsidėstymą, formuoti taisyklingą eiseną. Esant kulnų ataugoms viena galimų ligos priežasčių yra nepakankamai išmankštinti sutrumpėję blauzdos raumenys, todėl sveikimui ir ligos profilaktikai labai svarbios mankštos, Achilo sausgyslės ir trigalvio raumens tempimo pratimai“, – aiškina I.Šimkonytė.

Padėkite sau po ilgos darbo dienos

„Fotolia“ nuotr./Iššokę pėdos kauliukai
„Fotolia“ nuotr./Iššokę pėdos kauliukai

Jeigu praleidus intensyvią dieną ant kojų nėra galimybės pasilepinti profesionaliu pėdų masažu, Orto24.lt kineziterapeutė siūlo kelis paprastus būdus, kuriuos galite atlikti ir namie. Kojų šaldymas yra vienas iš paprasčiausių ir efektyviausių būdų, norint sumažinti nemalonų skausmą. I.Šimkonytė pataria rankšluostyje įsukti kelis ledukus, padėti po kojomis ir laikyti apie 20 min. Jeigu tiek laiko nepakanka, reiktų padaryti 30 min. pertrauką ir pakartoti procedūrą.

Kojų iškėlimas taip pat efektyvus būdas, mažinantis pėdų skausmą – kojos turėtų būti pakeltos aukščiau viso kūno. Tokia padėtis pagerins kraujotaką, sumažins patinimą ir skausmą, o paprastas pėdų pamasažavimas, pamaigymas, kurį žmogus gali pats pasidaryti, atpalaiduoja minkštuosius audinius.

„Esant pėdų skausmui, būtina suteikti atramą pėdos skliautui, sumažinti apkrovimą minkštiesiems audiniams. Apkrovos subalansavimas mažina raumenų nuovargį ir suteikia galimybę juos stiprinti. Ortopediniai įdėklai padės stabdyti tolesnį pėdų deformacijos progresavimą, nuimti krūvį nuo skausmingų taškų, padidinti pėdos stabilumą ir suteiks papildomą atramą pėdai“, – esminius punktus sudėlioja kineziterapeutė I.Šimkonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius