Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kaitrios dienos meniu – ne tik be cepelinų, bet ir be ledų

Poros laisvalaikis
Shutterstock nuotr. / Ledai per karščius gali sudirginti gerklę.
Šaltinis: Žinių radijas
0
Skaitysiu vėliau
A A

Gydytoja dietologė Jūratė Dobravolskienė „Žinių radijui“ sakė, kad karščių metu žmogaus organizmas patiria stresinę situaciją, į kurią reaguoja ne tik širdies kraujagyslių sistema, bet ir virškinimo sistema, judėjimo tempas.

Specialistės teigimu, patarimus, kaip maitintis karštomis dienomis reikėtų išskirti į dvi dalis: bendro pobūdžio ir tiems, kurie daug juda, laisvalaikį leidžia aktyviai arba gamtoje.

„Bendro pobūdžio pagrindinė rekomendacija būtų skysčiai. Tai jau visiems yra lyg ir įkalta. Ši tiesa yra būtina daugeliu susirgimų atvejų. Antra, nereikia užmiršti, kad daugelis daržovių ir vaisių yra turtingi skysčiais, yra sultingi. Būtent todėl maisto racione turėtų dominuoti patiekalai, desertai ir užkandžiai iš vaisių ir daržovių. Trūkstant skysčių, virškinimo procesas yra apsunkintas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ sakė dietologė.

Maisto racione turėtų dominuoti patiekalai, desertai ir užkandžiai iš vaisių ir daržovių. Trūkstant skysčių, virškinimo procesas yra apsunkintas.

Karščių metu sumažėjus apetitui, specialistė pataria „išlipti“ iš įprastinio savo maisto raciono. Jos teigimu, karšti patiekalai tokiu metu nėra būtinybė, o nevalgydami jų mes padėsime savo organizmui.

„Reiktų mažinti karštų patiekalų vartojimą, ypatingai tiems, kurie mėgsta karštus pusryčius, t.y. blynelius, omletus. Taip padėsite savo organizmui. Racione turėtų būti daugiau daržovių ir vaisių, lengviau virškinami pieno produktai. Rauginto pieno produktai, žuvies ir mėsos patiekalai nėra nerekomenduotini, nes, pavyzdžiui, žuvies produktai yra gana greitai gendantys, tad gali pakenkti sveikatai“ – kalbėjo J.Dobravolskienė.

Dietologė rekomenduoja atsisakyti ir įvairiausių biskvitinių gaminių, perteptų kremais, nes jų riebalai aukštoje temperatūtoje oksiduojasi ir gali sukelti viduriavimą. Taip pat nereikėtų piktnaudžiauti ir ledais.

„Ledai yra geras desertas, tačiau kai ledai valgomi tiesiai iš šaldymo kameros, o karštis siekia 35 laipsnius, labai lengva perdirginti šalčiu gerklę, gali būti sukeliama organizmo peršalimo reakcija“, – aiškino specialistė.

Fotolia nuotr./Grybų įdaras didžkukuliams
Fotolia nuotr.

Mėgstantiems vasaras leisti keliaujant ar gamtoje, dietologė pataria rinktis negreitai gendančius, transportavimui atsparius produktus: „Reiktų rinktis agurkus, o ne pomidorus. Salotų nesivežti indeliuose. Turėti negendančių pieno produktų kaip fermentinis sūris, bet ne raugintų pieno produktų, kurių galiojimo data lyg ir ilga, tačiau tokių išbandymų metu jie tampa nevisiškai normalūs.“

Žinių radijas
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie 15min