Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune ant atliekų konteinerių klijuojami lipdukai su informacija benamiams

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU) vykdo projektą, kurio metu ant Kauno miesto didžiųjų šiukšlių konteinerių klijuojami lipdukai su informacija, naudinga benamiams – pateikiami adresai, kur jie gali pavalgyti, pernakvoti, nusiprausti ar gauti pirmąją medicininę pagalbą.
Kaune ant konteinerių klijuojami lipdukai benamiams
Kaune ant konteinerių klijuojami lipdukai benamiams / Kauno savivaldybės nuotr.

Vykdant projektą, iškilo klausimas, kaip pasiekti šią rizikos grupę, kaip suteikti informaciją tiems, kurie neturi pastovios gyvenamosios vietos. Diskusijos metu išaiškėjo, kad daugelis yra bent keletą kartų matę šiukšlių konteineriuose besirausiančius žmones, todėl nuspręsta, kad informacija juos galėtų pasiekti būtent ten – prie konteinerių. Apibendrinus turimą informaciją, aptarus projektą ir būsimą lipduko dizainą su „Kauno švara“, nuspręsta išleisti informacinius lipdukus, kurie šiuo metu jau yra užklijuoti ant didžiųjų Kauno miesto šiukšlių konteinerių.

Benamių nakvynės namai turi apie 50 lovų, kurių žiemos metu dažnai nepakanka ir tenka nakvotojams patiesti guolį tiesiog ant žemės. 

Pasak Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės Giedrės Mačiulytės, rengiant šį benamiams skirtą projektą buvo orientuojamasi į pagrindines žmogaus ir pacientų teises, bendrą atsakomybę už sveikatą, vienodas galimybes ir socialinį įtraukimą.

Nors nėra tiksliai paskaičiuota, kiek Kauno mieste yra benamių, benamių nakvynės namai turi apie 50 lovų, kurių žiemos metu dažnai nepakanka ir tenka nakvotojams patiesti guolį tiesiog ant žemės. Pasak nakvynės namuose dirbančios socialinės darbuotojos, į įstaigą ateina nauji asmenys ir po kurio laiko vėl kreipiasi tie patys. Sriubos valgykloje kasdien pamaitinama iki 500 žmonių.

Tradicinėje visuomenėje žmonės benamiais dažniausiai tampa dėl fizinių negalių, našlystės, stichinių nelaimių, suirutės, turto nusavinimo, karų, epidemijų ir kitų sukrėtimų.

Lietuvoje benamystės problema iškilo po laisvės atkūrimo, nes sovietmečiu benamystė kaip socialinis reiškinys nebuvo oficialiai pripažinta. Dažnai užribyje atsidūrę žmonės veda likusiai visuomenės daliai nepriimtiną gyvenimo būdą. Dėl sanitarijos stokos, prastos mitybos, gamtinių, oro sąlygų bei nuolatinio kontakto su įvairių ligų sukėlėjais šie žmonės yra prastos sveikatos, serga užkrečiamomis ligomis taip sveikatos netolygumai tik dar labiau didėja.

Lipdukas benamiams
Lipdukas benamiams

Pasak LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto profesorės Nidos Žemaitienės, benamiai, kaip ir kiekviena kita visuomenės grupė, yra svarbūs ir negali būti pamiršti. Be to, benamių sveikatos problemos yra pavojingos ir visai visuomenei. Pasak profesorės, šios visuomenės grupės beveik nepasiekia informacija tradiciniais kanalais, todėl labai svarbu atrasti būdą taip pateikti informaciją, kad ji juos pasiektų.

Vykdydamos taikomosios psichologijos projektą, N.Žemaitienės studentės LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto magistrantės Toma Beresnevičienė ir Monika Grincaitė kalbino socialinių ligų kabineto, sriubos valgyklos, benamių nakvynės namų darbuotojus. Buvo išsiaiškinta, kad ten suteikiamos ne tik maitinimo, nakvynės, medicininės paslaugos, keičiami švirkštai, bet ir padedama susitvarkyti dokumentus, kurie reikalingi gauti socialinę paramą, darbą, integruotis į visuomenę. Laiku suteikus pagalbą dalis tokių asmenų grįžta į visuomenę, todėl svarbu, kad kritiniu momentu informacija būtų pasiekiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius