-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kauno visuomenės sveikatos biuro darbuotojos pliaže mokė gaivinti žmones

Trečiadienį Lampėdžio ežero paplūdimyje vyko Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuojama akcija „Elkis saugiai vandenyje ir prie vandens“.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Akcijos metu poilsiautojai buvo supažindinti su saugaus elgesio prie vandens taisyklėmis, raginami nevartoti alkoholio, gerti daugiau vandens, saugotis saulės, kai ji pavojingiausia, mokomi suteikti pirmąją pagalbą. Taip pat buvo informuojama ir apie traumų bei nelaimingų atsitikimų prevenciją. Raginama rūpintis savo ir savo artimųjų sveikata bei saugumu.

Prevencinėje akcijoje kartu su Kauno visuomenės sveikatos biuru dalyvavo ir Kauno apskrities bendruomenės pareigūnai.

Poilsiautojams buvo dalinamos nuo saulės apsaugančios kepuraitės bei vanduo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

Kuo gali padėti?

Pasak Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, kai užspringsta suaugęs žmogus, svarbu įvertinti žmogaus būklę (ar kvėpuoja, ar ne) ir laiku suteikti tinkamą pagalbą. Jei užspringęs žmogus nekvėpuoja, penkis kartus suduoti į tarpumentę. O jei šie veiksmai neefektyvūs, atliekami penki pilvo paspaudimai.

Norint atlikti pirmąją pagalbą užspringus kūdikiui, svarbu žinoti, kad jį reikia paguldyti krūtine ant savo kairės rankos dilbio, plaštaka laikyti vaiko galvą. Kitos rankos delno pagrindu penkis kartus stipriai stuktelėti į nugarą tarp menčių. Jei šie veiksmai nepadėjo, iki penkių kartų atliekami krūtinės paspaudimai, tačiau ne visu delnu, o švelniai su pirštais. Šie veiksmai kartojami, kol kūdikis pradės kvėpuoti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renginio akimirkos

Poilsiautojai taip pat buvo apmokomi kaip atlikti pradinį gaivinimą. Visų pirma reikėtų atverti kvėpavimo takus. Jei žmogus kvėpuoja ir yra sąmoningas, jį reikia paguldyti ant šono, tačiau įtarus stuburo traumą, to daryti negalima. Jei žmogus normaliai nekvėpuoja, būtina kviesti GMP ir atlikti 30 krūtinės ląstos paspaudimų bei 2 įpūtimus. Paspaudimų greitis turėtų būti mažiausiai apie 100 kartų per minutę, bet nedaugiau kaip 120 kartų. Esant galimybei, kuo greičiau naudojamas automatinis išorinis defibriliatorius.

Pradinis suaugusio gaivinimas tęsiamas tol, kol atvyks GMP, atsiras gyvybės požymių arba gaivintojas išseks ar kils tiesioginė grėsmė gaivintojo gyvybei.

Prevencinių akcijų tikslas

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai tikisi, jog paplūdimiuose organizuojamos prevencinės akcijos padės atkreipti dėmesį į rizikingo elgesio prie vandens pavojų, paskatins mokytis suteikti pirmąją pagalbą.

Trečiadienio popietę Lampėdžio ežero paplūdimyje vykusi akcija nepritraukė daug poilsiautojų, tačiau žmonės turės galimybę apsilankyti kitose „Elkis saugiai vandenyje ir prie vandens“ akcijose. Jos planuojamos liepos 21 ir 23 dienomis nuo 13 iki 16 val. Lampėdžių paplūdimyje ir liepos 22 dieną nuo 13 iki 16 val. Panemunės paplūdimyje.

VIDEO: Praktiški patarimai kaip elgtis gelbėjant skęstantį žmogų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius