Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keisto skonio razinose inspektoriai rado sieros dioksido

Nustačius, kad vienos razinų „Sultana“ partijos ženklinimo etiketėje nenurodytas sieros dioksidas – konservantas, galintis sukelti alergines reakcijas, priimtas sprendimas laikinai uždrausti prekiauti šiomis razinomis, kol nebus tinkamai paženklintos.
Razinos
Razinos / 123RF nuotr.

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) gavus vartotojo skundą, kad valgant razinas „Sultana“, kurių kilmės šalis yra Indija, jaučiamas šiems džiovintiems vaisiams nebūdingas kvapas ir skonis, nedelsiant atliktas produktą platinančios bendrovės „Sanitex“ patikrinimas.

Ši medžiaga slopina bakterijų augimą, apsaugo vaisius ir daržoves nuo parudavimo, tačiau  jautresniems žmonėms ji gali sukelti alergines reakcijas.

VMVT inspektoriai atrinko mėginius jusliniams tyrimams, siekdami išsiaiškinti ar vartotojo skundas pagrįstas. Mėginiai šiuo metu tiriami Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Juslinių tyrimų laboratorijoje.

Tikrinimo metu inspektoriai taip pat nustatė, kad razinų etiketėje nenurodytas konservantas sieros dioksidas. Ši medžiaga slopina bakterijų augimą, apsaugo vaisius ir daržoves nuo parudavimo, tačiau  jautresniems žmonėms ji gali sukelti alergines reakcijas.

Todėl, pagal teisės aktais apibrėžtus reikalavimus, produkto etiketėje privaloma nurodyti „konservantas sieros dioksidas“, jei viename kilograme produkto šio konservanto yra 10 mg ir daugiau. Siuntos dokumentuose gamintojas Indijoje deklaruoja, kad minėtos partijos „Sultana” razinose sieros dioksido yra 179,37 mg/kg., tačiau mažmeninėse produkto pakuotės etiketėse ši informacija nepateikta.

Todėl daugiau kaip 5 tūkst. kg iš Lenkijos atsivežtų razinų realizacija sustabdyta, UAB „Sanitex” nurodyta surinkti razinas „Sultana“ iš rinkos ir paženklinti teisės aktų nustatyta tvarka, o atsakingiems asmenims paskirtos administracinės nuobaudos. Taip pat laukiama laboratorinių tyrimų rezultatų dėl šių produktų juslinių savybių atitikties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius