Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kenčiate sąnarių skausmus? Padės erškėtuogės!

Liaudies medicinoje nuo seno peršalimo ligoms gydyti bei imunitetui stiprinti vartojamos erškėtuogės vis labiau vertinamos kaip papildoma gydomoji priemonė sąnarių skausmus kenčiantiems pacientams.
Kelio sąnario skausmas
Kelio sąnario skausmas / „Fotolia“ nuotr.

Laukinėmis rožėmis kartais vadinami erškėčiai senovėje sieti su magija. Tikėta, kad jie gali atgaivinti užgesusius vienas kitą mylėjusių žmonių jausmus, kad pabarsčius ant grindų erškėčių žiedlapių šeimyninius barnius namuose pakeis ramybė.

Gydomąjį šio augalo poveikį pastebėjo dar senovės graikai, manę, kad erškėtrožė yra geriausias vaistas nuo šuns įkandimo, todėl vadinusių ją „šuns rože“. Rusijoje XVI-XVII a. erškėtrožių uogos buvo brangesnės net už auksą, o jomis gydytis galima buvo tik aukštuomenei, gavus specialų leidimą. Erškėtuogės mainytos į aksomą, atlasą ar sabalo kailį.

Pastaruoju metu vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad erškėtuogės gali būti papildomai naudojamos reumatoidiniam ir osteoartritui gydyti.

Sąnarių skausmas yra didžiausia ir sparčiausiai pasaulyje auganti sveikatos problema, kuri jau pasiekė epidemijos lygį. Dažniausia imuninė sąnarių liga – osteoartritas. Artrozė užklumpa, kai senstant sąnarių kremzlės dyla, plonėja, todėl sąnario judesiai tampa skausmingi. Tačiau sąnarių skausmai – ne vien senstančios, bet ir aktyvesnės visuomenės sveikatos problema. Žmonės vis labiau domisi sportu, bėgimu bei aktyviu gyvenimo būdu, lemiančiu didesnes sąnarių apkrovas.

123rf.com nuotr./Erškėtuogės
123rf.com nuotr./Erškėtuogės

Įvairūs klinikiniai tyrimai net iš 9 skirtingų pasaulio laboratorijų pagrindė teigiamą erškėtuogių priešuždegiminį ir antioksidacinį, skausmą malšinantį poveikį. Reguliariai vartojant erškėtuogių miltelius sąnarių judrumas gali pagerėti 20–25 proc., taip pat mažėja skausmas, sąnarių sustingimas ir uždegimas, gerėja nuotaika. Labiausiai erškėtuogių milteliai rekomenduojami kenčiantiems nuo kelių ar klubų sąnarių artrito.

Tyrimą, įrodžiusį erškėtuogių miltelių preparatų veiksmingumą gerinant kelių sąnarių biomechaninę funkciją vaikštant, pirmieji atliko Kopenhagos universitetinės ligoninės Parkerio instituto mokslininkai. Tyrimo tikslas buvo patikrinti hipotezę, jog erškėtuogių miltelių vartojimas gali pagerinti kelio sąnario biomechaninę funkciją ir dinamiką. Mokslininkai naudojo Čilėje augančių laukinių erškėtuogių rūšį Rosa Canina, turinčią didesnę veikliosios medžiagos rozenoidų koncentraciją. Rozenoidai – tai optimalus vertingų medžiagų galaktolipidų, triterpeninių rūgščių, flavonoidų, karotenoidų, vitamino C derinys. Kartu šios medžiagos teigiamai veikia sąnarius, tačiau optimalus efektas neįmanomas vartojant kiekvieną jų atskirai. Be to, vitaminas C padeda palaikyti normalų kolageno, kuris reikalingas normaliai kremzlių ir kaulų funkcijai, susidarymą, taip pat padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Nustatyta, kad kasdienis erškėtuogių miltelių vartojimas bent 12 savaičių reikšmingai pagerino asmenų, kentėjusių sąnarių skausmus ir dėl to turėjusių judėjimo problemų, savijautą. Tai patvirtino biomechaninės kelio sąnario funkcijos rodikliai.

Tyrimą atlikęs Parkerio instituto profesorius Robinas Christensenas įsitikinęs, kad ne visada kenčiant sąnarių skausmus būtina kuo skubiau ryžtis operacijai. Pasak jo, dažnai pakanka paprastesnių priemonių – fizioterapinių mankštų, kūno svorio reguliavimo ar mitybos raciono papildymo naudingomis medžiagomis, pavyzdžiui, erškėtuogių milteliais. Mokslininkai tiki, kad erškėtuogių tyrimai – naujausia ir perspektyviausia tyrimų sritis, siekiant sumažinti sąnarių skausmus ir palengvinti judėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius