Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26

Koronaviruso staigmena Kalėdoms – atmaina su dar neregėtu 50 mutacijų rinkiniu

Naujasis koronavirusas, jau bemaž dvejus metus nepaleidžiantis pasaulio iš savo gniaužtų, paruošė nemalonią dovaną artėjančioms Kalėdoms – dar vieną savo atmainą, kuri jau nustatyta keliose šalyse, taip pat ir Europoje, Belgijoje. Mokslininkų teigimu, variantas turi kaip niekada daug mutacijų, ypač toje viruso vietoje, kuria jis prisijungia prie žmogaus ląstelės ir kurią atpažįsta antikūnai. Nors neabejojama, kad ši atmaina sumažins skiepų efektyvumą, kol kas nežinia, kaip greitai ji ims plisti.
Apsauga nuo koronaviruso
Apsauga nuo koronaviruso / 123RF.com nuotr.

Užsikrėtimų – 12 kartų daugiau

Nerimą keliančios žinios iš Afrikos pietinės dalies po visą pasaulį pasklido ketvirtadienį – Pietų Afrikos Respublikos (PAR) mokslininkai pranešė nustatę daugybę mutacijų turinčią naują SARS-CoV-2 atmainą. Tai buvo paskelbta labai išaugus užsikrėtimo atvejų skaičiams.

„Deja, Pietų Afrikoje atradome naują atmainą, duodančią pagrindo susirūpinimui“, – paskubomis sušauktoje spaudos konferencijoje paskelbė bioinformatikas prof. Tulio de Oliveira.

Anot jo, ši atmaina, gavusi nomenklatūrinį pavadinimą B.1.1.529, „turi labai didelį skaičių mutacijų“. Ji taip pat buvo nustatyta Botsvanoje ir Honkonge keleiviams, atvykusiems iš PAR.

Šios šalies sveikatos apsaugos ministras Joe Phaahla taip pat pripažino, kad ši atmaina kelia didelį susirūpinimą ir yra atsakinga už eksponentinį naujų užsikrėtimų skaičiaus augimą. Trečiadienį per parą registruotų naujų COVID-19 atvejų skaičius viršijo 1 200, nors anksčiau šį mėnesį jų būdavo maždaug po 100 per dieną.

Pirmas atvejis – Botsvanoje

Pirmieji varianto B.1.1.529 genomo seką paskelbė Botsvanos mokslininkai. Šioje tarp PAR, Namibijos ir Zimbabvės įsiterpusioje valstybėje užsikrėtimas naująja atmaina buvo nustatytas lapkričio 11-ąją. Ankstyviausi atvejai PAR buvo užregistruoti po trijų dienų.

123RF.com nuotr./Koronaviruso tyrimai
123RF.com nuotr./Koronaviruso tyrimai

Kaip buvo skelbiama ketvirtadienį, Botsvanoje patvirtinti mažiausiai 4 užsikrėtimo B.1.1.529 atvejai. PAR Gautengo provincijoje (ji yra mažiausia, bet joje yra Pretorija – viena iš trijų šalies sostinių, kur dirba vyriausybė) – 77 (visuose užkrato pavyzdžiuose, kuriuos T.de Oliveros komanda ištyrė lapkričio 12–20 d.).

Dar vienas atvejis buvo nustatytas Honkonge, bet jis turi tiesioginį ryšį su PAR. 36-erių vyras, nuo spalio 22-osios iki lapkričio 11-osios lankęsis šioje šalyje, prieš skrydį pasidarė PGR testą ir gavo neigiamą rezultatą. Liga buvo patvirtinta lapkričio 13-ąją, jam esant karantine po kelionės.

Vyras, iš PAR į Honkongą skridęs per Katarą, birželį buvo pasiskiepijęs dviem „Comirnaty“ vakcinos dozėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius