Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 31 /14:31

Lietuva dvigubai viršija ES vidurkį dėl mirčių nuo narkotikų perdozavimo

Lietuva dvigubai viršija Europos Sąjungos (ES) vidurkį dėl mirčių perdozavus narkotinių medžiagų. Blogiausia padėtis – Estijoje.
Įvykio vietoje
Perdozavęs narkotikų asmuo mirė / 15min.lt nuotr.
Temos: 1 Narkotikai

Užpernai Lietuvoje milijonui gyventojų teko 44,4 atvejo arba iš viso 87 mirtys dėl narkotikų perdozavimo.

Tuo metu ES vidurkis yra 19,2 atvejo milijonui gyventojų, rodo antradienį Lisabonoje paskelbta ES narkotikų stebėsenos agentūros (EMCDDA) ataskaita.

„Naujausiais duomenimis, mirties nuo perdozavimo atvejų padaugėjo keletoje šalių, turinčių gana patikimas ataskaitų teikimo sistemas, įskaitant Airiją, Lietuvą ir Jungtinę Karalystę“, – pabrėžiama dokumente.

Lietuvos narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė per spaudos konferenciją Seime antradienį sakė, kad didelį mirčių nuo narkotikų perdozavimo skaičių lemia ne viena priežastis.

„Daugiausiai mirčių lemia perdozavimas, susisietas su heroino vartojimu, ir priežastys įvardijamos, be abejo, kelios: pirmiausia yra prieinamumas, įvardijamas ir grynumas, be abejo, paliečiamas ir senstantis vartotojas, ir, be abejo, kaip ir žinoma yra, vartojimo ypatumai, kai yra vartojama ne viena medžiaga“, – aiškino ji.

EMCDDA ataskaitoje atkreipiamas dėmesys, dauguma neteisėtų medžiagų pastaraisiais metais tapo labai grynos arba stiprios arba jų grynumas ar stiprumas didėja. Nemažinant dozių, tai gali tapti ir mirties priežastimi.

Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela savo ruožtu sakė, kad kovojant su narkotikų perdozavimu daugiausiai vilčių dedama į mokslininkus.

„Tik mokslu pagrįstas, pirmiausia sveikatos dimensija besivadovaujantis požiūris yra turbūt tas pirmas atsakymas į sprendimus, susijusius su narkotikų perdozavimo mirtimis“, – sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad svarbu gydyti priklausomus žmones.

„Mes tikrai negalime dekriminalizuoti narkotinių medžiagų ar narkotikų vartojimo, tačiau žmonės, kurie yra priklausomi, turi gauti mokslu pagrįstą gydymą nepaisant savo narkotikų vartotojo statuso“, – sakė J.Požela.

Latvijoje situacija – geresnė, čia registruota 10,6 mirties atvejo milijonui gyventojų. Tuo metu Estija yra lyderė pagal mirčių skaičių. Šioje valstybėje 2014 metais nuo perdozavimo mirė 98 narkomanai, tai sudaro 113,2 atvejo milijonui gyventojų.

Mažiausiai mirčių dėl perdozavimo registravo Rumunija (2,4 atvejo milijonui gyventojų), Slovakija (3,1), Bulgarija (3,1), Vengrija (3,4).

EMCDDA atkreipė dėmesį, kad nacionaliniai mirtingumo rodikliai labai skiriasi ir priklauso nuo tokių veiksnių kaip narkotikų vartojimo paplitimas, ypatumai. Kita vertus, statistikai įtakos turi tam tikri metodologiniai sunkumai, pavyzdžiui, kad užregistruojami ne visi mirties atvejai ir tai, kad duomenys koduojami.

Apytikriai apskaičiuota, kad 2014 metais Europos Sąjungoje nuo perdozavimo mirė ne mažiau kaip 6800 asmenų.

EMCDDA mirties dėl perdozavimo atvejus skaičiuoja 15-64 metų žmonių grupėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius