Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liga, kurios tikrai nežinote, bet galite apsikrėsti: kūną išvarpo kirmėlės

Dar 1980 m. Pasaulio sveikatos organizacija oficialiai pranešė, kad įveikta viena baisiausių mirtinų ligų – raupai. Jie visiškai dingo iš mūsų planetos. Kad tai įvyktų, prireikė milžiniškų pastangų ir aktyvios skiepijimo nuo šios ligos kampanijos. Šiuo metu specialistai bando išnaikinti kitą pavojingą ligą, apie kurią greičiausiai net nesate girdėję. Tai drakunkuliozė.
Akimirka pro padidinamąjį stiklą...
Akimirka pro padidinamąjį stiklą... / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nors ši liga retai būna mirtina ir galbūt todėl nesulaukė didelio dėmesio, ji gali tapti lėtinio išsekimo priežastimi ir labai subjauroti kūną.

Žmogus užsikrečia gerdamas vandenį, kuriame yra vėžiagyvių, užsikrėtusių ligą sukeliančių kirmėlių lervomis. Žmogaus skrandyje ciklopai suyra, išsilaisvinusios lervutės įsiskverbia į žarnų sienelę ir pradeda augti. Vėliau jos migruoja audiniais, kol patenka į pažasties bei kirkšnių poodinį jungiamąjį audinį. Čia jos per 3–4 mėnesius suauga, lytiškai subręsta ir poruojasi.

Po patelės apvaisinimo patinėliai žūsta, o apvaisintos patelės migruoja į žmogaus poodinį audinį bei odą. Patelės žmogaus organizme suauga praėjus metams po užsikrėtimo.

Patelių gimdoje yra visiškai subrendusios parazito lervos. Žmogaus odoje atsiranda 2–7 cm dydžio skausmingas furunkulas (votis) ar pūslelė, kuri susilietusi su vandeniu plyšta. Atsiradusioje angelėje išsiverčia kirmėlės gimda ir į vandenį paleidžiami keli milijonai gyvų lervučių ir apsikrėtimo infekcija ratas užsiveda iš naujo.

Ligos pradžioje, kai žmogaus organizme vyksta lervų migracija, atsiranda įvairios alerginės reakcijos, būdingi odos bėrimai, silpnumas, veido pabrinkimai, dusulys ir astminiai reiškiniai. Pasirodžius kirmėlei odos paviršiuje, alerginiai reiškiniai išnyksta, tačiau gali vystytis komplikacijos, susijusios su bakterine infekcija: opos, gangrenos, sąnarių uždegimai ir pan.

Šios ligos simptomai praėjusio amžiaus 9-ame dešimtmetyje sukrėtė tuometinį JAV prezidentą Jimmy Carterį, kuris, keliaudamas po Ganą, pamatė moterį, ant rankų laikančią, kaip jis manė iš pradžių, kūdikį. Tačiau paaiškėjo, kad tai ne kūdikis, o jos dešinioji krūtis.

„Ji buvo patinusi maždaug visa pėda, o iš krūties spenelio veržėsi kirmėlė. Iš viso moters kūne buvo 11 kirmėlių“, – pasakojo prezidentas. Šis vaizdelis jį paskatino įkurti fondą kovai su drakunkulioze.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius