Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mergina vos nemirė. Priežastis – per vėlai diagnozuota astma

Septynerius metus gydyta nuo alergijos dešimtmetė Milda vos nenumirė nuo... astmos priepuolio. Astma serga beveik trečdalis milijardo žmonių, o pavėluota šios ligos diagnostika – viena opiausių šiuolaikinės visuomenės problemų. Medikai sako, kad laiku diagnozuota liga ir modernėjantis jos gydymas gali ne tik išgelbėti gyvybę, bet ir padėti gyventi visavertį gyvenimą, o ilgainiui – visai atsikratyti ligos.
Projekto partnerio nuotr. / Šviečiamasis projektas visuomenei
Projekto partnerio nuotr. / Šviečiamasis projektas visuomenei
Projekto partnerio nuotr./Gegužės 3-ioji – Tarptautinė astmos diena
Projekto partnerio nuotr./Gegužės 3-ioji – Tarptautinė astmos diena

Manė, kad tai tik alergija

Jau nuo 3 metukų Mildai pasireiškė alergijos požymiai, ją sukeldavo namų aplinkos veiksniai: dulkių erkutės, pelėsiai, oro gaivikliai ir augintiniai. Nuo šių dirgiklių mergaitei niežėdavo ir parausdavo akys, ji imdavo nuolat čiaudėti. Tėvai nuvežė Mildą pas gydytojus ir jai buvo išrašyti vaistai nuo alergijos.

„Pamenu, mama namie neturėjo kvepalų, juos laikydavo darbe. Grįžusi niekada manęs neapkabindavo, tik tada, kai persirengdavo kitais drabužiais, kurie neskleisdavo dirginančio kvapo. Būdavo skaudu, kai, išsiilgusi mamos, negalėdavau iškart pulti jai į glėbį, – pasakoja dabar jau suaugusi 25 metų Milda. – Alergija itin stipriai pasireikšdavo nuvykus į kaimą pas senelius. Jie augino įvairių gyvulių, turėjo tris šunis ir svarbiausia – gražią ilgaplaukę rainą katę. Norėdavau juos visus paglostyti, pakalbinti, ypač tą rainę, kuri pati glaustėsi man apie kojas. Deja, gyvūnai buvo itin stiprus dirgiklis – poveikio numalšinti nepadėdavo net vaistai. Kaime čiaudulys virsdavo dusinančiu kosuliu, tad pas senelius galėdavau pasisvečiuoti vos pusdienį. Dėl manęs katės buvo atsisakyta.“

Nuolatinės ilgai trunkančios ligos

Anot merginos, pradėjusi lankyti darželį ji sirgdavo ilgiau nei kiti vaikai. „Buvau labai jautri virusams. Jei daželyje kas nors susirgdavo, antroji visuomet būdavau aš. Tad savaičių savaites tekdavo būti namie, mat labai ilgai nepraeidavo sausas kosulys ir gilus gargaliavimas. Jei tuomet būtume žinoję, jog sergu astma, specialūs vaistai būtų padėję išvengti nesibaigiančių ligos priepuolių “, – pasakoja mergina.

Milda sirgdavo kiekvienais metais po dešimt ar daugiau kartų. Visi manė, kad mergaitės silpnas imunitetas, ir tikėdavosi, jog ji sustiprės nuo vitaminų bei sveiko maisto. Gal astma Mildai nebūtų diagnozuota iki šiol, jie ne vienas atsitikimas, galėjęs tapti pražūtingu.

Mergaitės vos nepražudė paslaptinga liga

Pašnekovė pasakoja, kaip būdama gal dešimties metų išvyko atostogauti pas draugę į Palangą. Mildos tėvai nežinojo, kad jų draugai įsigijo katiną, tad ramiai išleido dukrą pasisvečiuoti. Dėl alergijos gyvūnams mergaitei kasdien darėsi vis blogiau. Iš pradžių tik niežėjo akys, paskui ji pradėjo nuolat čiaudėti. Tačiau po poros dienų pasireiškęs dusinantis kosulys naktį virto priepuoliu.

„Maniau, kad mirsiu. Negalėjau įkvėpti oro, smarkiai spaudė krūtinę. Tada draugės tėvai skubiai iškvietė greitąją pagalbą. Buvau visa mėlyna, drebėjo rankos, norėjau kosėti, bet tarsi kamštis gerklėje trukdė tai padaryti. Dėl patirto streso net neprisimenu, kas vyko toliau. Tąnakt tėvai iš Vilniaus atlėkė gal per dvi valandas, – pasakoja mergina. – Po šio įvykio manęs laukė išsamūs tyrimai. Vienas jų parodė, jog sergu astma. Tuomet paaiškėjo, kodėl alergija katinui sukėlė tokią stiprią reakciją. Gydytojai pareiškė, jog astmos neįtarėme, nes nuolatos saugodavausi alergiją sukeliančių veiksnių. Įdomiausia, kad stiprių priepuolių padėjo išvengti ir nuo ankstyvos vaikystės lankytos fleitos pamokos. Pasirodo, pučiamieji instrumentai atpalaiduoja gerklas ir padeda išvalyti plaučius.“

Gydytojo ir paciento užduotis – kartu kontroliuoti ligą

Kad astma būtų kontroliuojama ir tinkamai gydoma, svarbus ligonio ir gydytojo bendradarbiavimas. Mildos nutylėti ar netiksliai įvardyti simptomai sukėlė keblumų gydytojams vertinant tikrąją būklę. Jie pacientui turi skirti tinkamus vaistus, kad šie panaikintų arba sumažintų astmos simptomus ir neleistų ligai paūmėti.

Sergančiojo ir jo tėvų pareiga ne tik atsakingai informuoti gydytojus apie astmos simptomus, bet ir stengtis ligą kontroliuoti, puoselėjant sveikesnį gyvenimo būdą. Net ir šiandien, kai liga yra valdoma, Milda negali rūkyti, turi vengti astmos priepuolius sukeliančių veiksnių, alergenų. Žinoma, visuomet privalu turėti pirmosios pagalbos vaistų bei pagal gydytojo rekomendacijas vartoti uždegimą mažinančius vaistus. Modernėjantis šios ligos gydymas gali ne tik išgelbėti gyvybę, bet ir padėti gyventi visavertį gyvenimą, o ilgainiui gal ir visai atsikratyti ligos.

Svarbiausias tikslas gydant astmą – pilnai kontroliuoti simptomus, užkirsti kelią ligos paūmėjimams ir suteikti pacientui galimybę gyventi visavertį gyvenimą.


Nuo 1969 m. sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline“ padeda sergantiesiems kontroliuoti astmos simptomus ir kuria inovatyvius vaistus šiai ligai gydyti. Bendrovė taip pat prisidėjo kuriant astmos kontrolės testą, kurį galima rasti internete www.asthmacontroltest.com visomis Europos Sąjungos kalbomis. Šis testas leidžia sergantiems vaikams ir suaugusiesiems pasitikrinti astmos simptomus ir geriau kontroliuoti ligą.


Projekto partnerio nuotr./Laboratorija
Projekto partnerio nuotr./Laboratorija

Patarimas, ką daryti ištikus astmos priepuoliui

Ramybė, grynas oras ir vaistai – tai yra svarbiausia, ką turite prisiminti būdami šalia žmogaus, kurį ištiko astmos priepuolis. Jam nesunkiai padėsite, perskaitę ir įsiminę kelis praktiškus patarimus.

Projekto partnerio nuotr./Instrukcijos ištikus astmos priepuoliui
Projekto partnerio nuotr./Instrukcijos ištikus astmos priepuoliui
Projekto partnerio nuotr./Sergančiojo ir jo tėvų pareiga ne tik atsakingai informuoti savo gydytoją apie astmos simptomus, bet ir pačiam stengtis ją kontroliuoti, propaguojant sveikesnį gyvenimo būdą.
Projekto partnerio nuotr./Sergančiojo ir jo tėvų pareiga ne tik atsakingai informuoti savo gydytoją apie astmos simptomus, bet ir pačiam stengtis ją kontroliuoti, propaguojant sveikesnį gyvenimo būdą.

Daugiau informacijos apie kvėpavimo takų ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

Tarptautinės astmos dienos globėja – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“

GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline

LT/FFT/0027/16, paruošta 2016.04

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius