Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitai apie rapsų aliejų: tiesa ar melas

Rapsų aliejus, kaip ir daugelis produktų, apaugęs mitais, kurie trukdo iki galo pasinaudoti šio produkto teigiamomis savybėmis. Išsiaiškinkime, kokie paplitę teiginiai apie rapsų aliejų yra teisingi, o kurie iš piršto laužti.
Rapsų aliejus
Rapsų aliejus / 123fr.com

Ar rapsų aliejus yra genetiškai modifikuotas?

Ne. Visoje Europos Sąjungoje, kaip ir Lietuvoje, auginti genetiškai

modifikuotų organizmų (GMO) rapsus draudžiama. Reikalingas trumpas istorijos diskursas, kad būtų aišku, kaip atsirado rapsai ir kaip jie tapo tokie, kokius mes pažįstame. Rapsai buvo žinomi nuo senų laikų, tačiau patobulinti selekciniu būdu tik 1970 m. Selekcija reiškia, kad buvo atrenkamos ir veisiamos tos rapsų rūšys, kurios pasižymėjo reikalingomis savybėmis. Taip Kanados mokslininkai išvedė rapsų rūšį, kurioje eruko rūgštis buvo pakeista kita, žmogui naudinga oleino riebalų rūgštimi. Taip pat aliejaus spalva pasikeitė iš žalstelėjusios į akiai malonią šviesiai geltoną.

Ar rapsų aliejus vienas tinkamiausių kepimui?

Luko Balandžio / 15min nuotr./Griliuje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Griliuje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai

Taip. Kepant aliejus yra kaitinamas aukštoje temperatūroje, kuri yra apie apie 180 laipsnių pagal Celsijų. Tuomet keičiasi aliejaus molekulinė struktūra: aliejus pradeda reaguoti su ore esančiu deguonimi ir formuojasi cheminiai junginiai. Todėl kepant reikia rinktis aliejų, kuris atsparus aukštos temperatūros poveikiui.

Bendra taisyklė yra tokia – kuo didesnis sočiųjų ir mononesočiųjų riebalų procentas, tuo aliejus, yra atsparesnis aukštai temperatūrai. Toks aliejus yra rapsų. Rafinuotas rapsų aliejus dega 240 laipsnių temperatūroje. Rapsų aliejaus degimo temperatūra itin aukšta, todėl jis yra vienas tinkamiausių kepimui.

Ar rapsų aliejus turi organizmui būtinų medžiagų?

Taip. Mūsų organizmui būtini „nesotūs“ riebalai – su maistu turime gauti polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmas pats negamina. Jos tarsi degalai užtikrina, kad visos mūsų organizmo „dalys“ veiktų tvarkingai ir funkcionuotų. Iš riebalų rūgščių svarbiausios yra linolas (vadinamas Omega-6) ir alfa-linolenas (Omega-3). Rapsų aliejus pasižymi geriausiai subalansuotu Omega-3 ir Omega-6 rūgščių santykiu 1:3. Taip pat rapsų aliejus yra vitamino E šaltinis.

Ar rapsų skonis yra salstelėjęs?

123fr.com/Rapsų aliejus
123fr.com/Rapsų aliejus

Ne. Rafinuoto rapsų aliejaus skonis yra neutralus, todėl itin tinkamas pagardinti tiek kepamus patiekalus, tiek salotas – tuomet jaučiame maisto skonį, o ne aliejaus. Kol nebuvo išvesta dabar visuotinai paplitusi ir maistui naudojama rapsų rūšis, iš šio augalo išspaustas aliejus iš tiesų pasižymėjo savitu skoniu, tačiau tai jau beveik pusšimtis metų kaip praeitis. Neutralus rapsų aliejaus skonis suteikia galimybę ne tik mėgautis patiekalais, tačiau ir improvizuoti: jį galima pagardinti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis ir taip kiekvieną kartą gausite vis kitokį skonį, kuris praturtins gaminamą patiekalą ar salotas.

Ar rapsų aliejus naudojamas tik žmonių maistui?

Ne. Dėl savo savybių rapsų aliejus išsiskiria plačiu panaudojimu. Žmonės jį naudoja maistui, nes jis optimizuoja riebalų rūgštis maiste, taip pat papildo organizmą jomis. Rapsų aliejus naudojamas ir šeriant gyvulius, nes jis teikia papildomos energijos, taip pat, auginant veršelius aliejus naudojamas kaip pieno riebalų pakaitalas. Spaudžiant rapsą gaunamas šalutinis produktas glicerinas, kuris taip pat praturtina gyvūnų racioną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius