Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16

Nacionalinis vėžio institutas sustabdė planines gydymo procedūras: pasipiktinusi A.Maldeikienė kreipsis į Europos Komisiją

Europarlamentarė Aušra Maldeikienė savo paskyroje feisbuke paskelbė, kad dėl Lietuvoje įvesto karantino vėžiu sergantys ligoniai negauna tinkamo gydymo. Nacionalinis vėžio institutas (NVI) savo paskyroje feisbuke sekmadienį paskelbė, kad institute nuo kovo 16 d. iki kovo 30 d. atšaukiamos planinės diagnostinės ir gydomosios procedūros, išskyrus pagalbą ir paslaugas, kurių nesuteikus reikšmingai pablogėtų paciento būklė. Pirmadienį NVI paskelbė, kad artimiausiu metu patikslins informaciją dėl teikiamų paslaugų.
Nacionalininiame vėžio institute
Nacionalininiame vėžio institute / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atšauktos planinės procedūros

Nacionalinis vėžio institutas (NVI) savo paskyroje feisbuke sekmadienį paskelbė, kad institute nuo kovo 16 d. iki kovo 30 d. atšaukiamos planinės diagnostinės ir gydomosios procedūros, išskyrus pagalbą ir paslaugas, kurių nesuteikus reikšmingai pablogėtų paciento būklė.

Taip pat atšaukiamos konsultacijos ir registravimas konsultacijoms NVI konsultacinėje poliklinikoje.

Pirmadienį NVI patikslino, kad instituto kolektyvas dirba pilnu intensyvumu stengdamiesi organizuoti darbą taip, kad kuo daugiau pacientų gautų jiems reikalingas paslaugas naujomis, karantino sąlygomis.

„Prašome supratingumo šiuo sudėtingu laikotarpiu dėl karantino sąlygų COVID-19 epidemijos metu. Stengiamės, kad šis visiems įtampą keliantis laikotarpis praeitų kuo sklandžiau. Patikslinta informacija dėl teikiamų paslaugų bus paskelbta artimiausiu metu, tačiau užtikriname, kad gydytojai vertina kiekvieno paciento situaciją ir informuoja asmeniškai, kam būtina atvykti, o kam dvi savaites galima palūkėti namie.

Pavyzdžiui, įprastai NVI Chemoterapijos skyriuje su dienos stacionaru apsilanko apie 100-130 ligonių (iš jų apie 50-60 proc. atliekamos chemoterapinės procedūros). Šiandien, pirmąją karantino dieną, jau priimti 37 ligoniai, kuriems, pagal LRV nutarimą dėl karantino, nepaskyrus gydymo reikšmingai pablogėtų būklė. Dar tiek pat išrašyta receptų nuotoliniu būdu, vykdytos konsultacijos telefonu su pacientais ar jų artimaisiais namuose, tad iš viso (fiziškai ir virtualiai) pasirūpinta 130 pacientų. Rytdienai chemoterapijos skyriuje darbas taip pat jau suplanuotas – apie 30 pacientų atvyks į skyrių, o dar apie 100 konsultacijų bus teikiamos nuotoliniu būdu“, – rašoma instituto pranešime.

Kur kreiptis?

Bendroji NVI informacija teikiama tel. 85 2190950, 85 2786718;

Dėl chemoterapijos procedūrų skambinkite į registratūra tel. 85 2786768;

Dėl radioterapijos procedūrų skambinkite į registratūrą tel. 85 2786771;

ATŠAUKIAMOS konsultacijos ir registravimas konsultacijoms NVI konsultacinėje poliklinikoje. NEVYKITE į polikliniką, konsultacijos bus teikiamos telefonu. Konsultacinė poliklinika tel. 85 2786711.

A.Maldeikienė: „Bus pažeistos viso gydymo schemos“

A.Maldeikienė, pati turinti onkologinį susirgimą, teigia, kad NVI pateikė neaiškią informaciją: „Nežinau, kaip jums, man tekstas skamba nelabai aiškiai – nei kokio svarbumo yra numatyta procedūra, ar ji priskirtina tai, dėl ko reikšmingai pablogėtų sveikata (mano konkrečiu atveju, manau, jog to neįvyktų, bet būtų pažeista visa gydymo schema, ir tai galimai labai sumažintų jau septynis mėnesius vykstančio tikrai nelengvo gydymo prasmę), nei kur kam konkrečiai kreiptis – nurodytais telefonais? Skambinti savo gydytojui?“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė

A.Maldeikienė papasakojo, kaip pati bandė išsiaiškinti, ką daryti toliau.

„Pirmadienį skambinu savo chemoterapijos gydytojai. Ji, dėkui, paaiškina bendrus dalykus, bet pati neturi jokių aiškių atsakymų. Tiesiog dar neinformuota. Gydytoja nuostabi, jei ką. Tuo įsitikinau per penkis mėnesius. Ji tik patvirtina tai, ką pati puikiai žinau: negaliu laukti radioterapijos procedūrų pasibaigus chemoterapijai ilgiau nei tris, daugiausia keturias savaites. Laikas jau tikrai labai įtemptas ir iki kovo pabaigos laukti negaliu, visa schema (apie tai , kaip svarbu jos laikytis man aiškinta dešimtis kartų) griūva.

Skambinu nurodytais telefonais. Miela ponia poliklinikoje aiškina, nors pati tiksliai irgi kol kas nieko nežino, persiunčia kitur, radiologijos skyriuje (kur logiškai turiu skambinti dėl radiologinių procedūrų, ar ne?) sužinau, kad dar pas juos nebuvau ir neturiu proto ir nesuvokiu, kur man skambinti.

Šiaip ne taip gaunu dar vieną lyg ir radiologų telefoną. Jie pasako, kad man procedūras nukėlė neapibrėžtam laikui – iki baigsis karantinas. Į klausimus atsakyti, negali, nes „esu tik paprasta slaugytoja“. Bet nukėlus procedūras jau bus pažeistos viso gydymo schemos. Ir jų galima prasmė radikaliai mažėja. Tai ne mano išsigalvojimas, tai gydytojų aiškinimas ir tai daugybės mokslinių tyrimų išvada. Ratas užsidaro“, – rašo politikė.

Pasipiktinusi politikė pareiškė, kad antradienį dėl padėties Lietuvoje su onkoligoniais kreipsis į Europos Komisiją ir sveikatos reikalų komisarę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius