Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji vaistai nuo hepatito sukėlė perversmą

Kiek daugiau nei pusmetį Lietuvoje kompensuojami nauji vaistai nuo hepatito C leido pasveikti beveik visiems gydytiems pacientams.
Receptas
Receptas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Hepatitas Vaistai

„Iš esmės nuo hepatito C išrasti nauji vaistai tikrai padarė perversmą gydant čią sunkią ligą“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė sveikatos apsaugos viceministras Valentinas Gavrilovas.

Nauji vaistai iki šiol skirti daugiau beveik 400 pacientų, trijų mėnesių gydymo kursas atsieina keliasdešimt tūkstančių eurų. Kol kas vaistas skiriamas tiems pacientams, kurių liga labiausiai progresavusi.

„Ta gydymo kaina tikrai didelė, paciento vaistų pakuotė kainuoja 14-15 tūkst. eurų, tai yra tikrai labai didžiulė kaina žinant mūsų lėšas, skiriamas sveikatos sektoriaus finansavimui, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad šie pacientai pagydyti tampa sveiki ir jų gydymui nereikia toliau leisti lėšų ir taikyti kitų gydymo metodų.

Virusas visiškai yra išnaikinamas ir daugiau pacientas negrįžta į ligoninę“, – savo ruožtu sakė VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėja Kristina Garuolienė.

Minint Pasaulinę hepatito dieną surengtoje konferencijoje taip pat pristatytas susitarimas, pagal kurį šių vaistų gamintojas turi grąžinti pinigus, jei gydymas būtų neefektyvus.

Anot K.Garuolienės, jei šiais vaistais paciento gydymas buvo neveiksmingas ir jis nepasveiko, gamintojas į biudžetą turi grąžinti visus ligonių kasų sumokėtus pinigus, kurie buvo skirti konkretaus paciento gydymui.

Be to, su vaistų gamintoju sutarta, kad didesnį vaistų kiekį jis patiektų pigiau.

„Tikrai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas yra ribotas ir dar vienas teigiamas požymis šiuo atveju, kad derybose su gamintoju buvo prognozuojamas pacientų skaičius, mūsų galima skirti suma pacientams gydyti, susitarime tai fiksuota, ir PSDF rizika yra apribota ir pasidalinta su gamintoju. Jeigu pacientų skaičius viršija tam tikras ribas, tai mūsų prisidėjimas tolygiai mažėja, o pats gamintojas irgi prisideda prie to finansavimo, jei bus daugiau tų, kuriems tinkamas ir reikalingas toks gydymas“, – aiškino viceministras.

Iki šiol kasmet Lietuvoje nuo hepatito C buvo gydoma apie 500 pacientų.

„Galima sakyti, kad jeigu anksčiau pasveikdavo 40-60 pacientų nuo taikyto gydymo, tai dabar pasveiksta devyniasdešimt keli (procentai). Tai tikrai yra ženklus skirtumas“, – sakė VKL Vaistų kompensavimo skyriaus vedėja.

Naujaisiais vaistais gydomas Lietuvoje labiausiais paplitęs hepatito C potipis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis (ULAC), 2015 metais Lietuvoje iš viso užregistruota 116 ūminių ir lėtinių virusinių hepatitų atvejų, iš jų 23 – virusinio hepatito C atvejai.

Anot ULAC, užsikrėtimo priežastys ir rizikos veiksniai dažniausiai lieka nenustatyti. Tarp 23 pernai registruotų ūminio hepatito C atvejų, vienas asmuo galbūt užsikrėtė vartodamas švirkščiamąsias narkotines medžiagas.

Virusiniai hepatitai – skirtingų hepatito virusų sukeliamas kepenų uždegimas, kuris gali progresuoti į kepenų cirozę ir pirminį kepenų vėžį. Kasmet dėl virusinių hepatitų sukeliamų sveikatos sutikimų pasaulyje miršta apie 1,45 milijono žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius