Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelaimė Vilniaus gimdymo namuose: kol medikai laukė, kada moteris pradės gimdyti, kūdikis mirė

Labai laukta vilniečių šeimoje dukrelė taip ir neišvydo dienos šviesos, nors moteris į gimdymo namus atvyko puikios savijautos. Atlikti tyrimai parodė, kad kūdikiui taip pat viskas gerai. Vienintelis dalykas – moteris turėjo pagimdyti jau prieš savaitę. Vis dėlto medikai nusprendė dar keletą dienų uždelsti, kol vieno vaisiaus širdies tonų patikrinimo metu konstatavo, kad jis nebegyvas.
Naujagimis
Naujagimis / Fotolia nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Į ligoninę dėl neprasidedančio gimdymo atsiuntė poliklinikos gydytoja
  • Ligoninės personalas nusprendė delsti
  • Ryte gimdymo data perkelta į rytojų, o dieną vaisiaus širdis jau nebeplakė
  • Medikai teigia padarę viską, kas įmanoma

Ketvirtą gimdymo laukimo dieną kūdikio širdis sustojo

Kaip 15min pasakojo artima gimdyvės giminaitė, moteris į ligoninę atvyko penktadienį, kadangi gydytoja poliklinikoje buvo nurodžiusi, kad jeigu iki penktadienio neprasidės sąrėmiai, ji važiuotų į ligoninę.

Atvykusi į Vilniaus gimdymo namus, moteris buvo apžiūrėta ir paguldyta į ligoninę. Ją apžiūrėjusi gydytoja sakė, kad jeigu gimdymas neprasidės anksčiau, pirmadienį medikai padės jai pagimdyti. Pirmadienio rytą gimdymas nukeltas antradieniui, o jau per pietus, eilinio vaisiaus širdies tonų tikrinimo metu, buvo konstatuota, kad vaisiaus širdis sustojusi.

„Ligoninės personalas nuo savęs visiškai nusiima atsakomybę ir sako, kad jie nekalti, padarė viską, ką galėjo, o tokių staigių mirčių esą nenumatysi ir nieko nepadarysi. Sakė, kad net skrodimas gali nieko neparodyti. Tačiau kodėl taip ilgai jie tempė gumą? Ar todėl, kad savaitgalį nėra daktarų ir niekas nenori papildomų gimdymų? Mano giminaitė sakė, kad nei vieno gydytojo savaitgalį nematė, buvo tikrinami tik vaisiaus širdies tonai. Mergina, kuri su ja gulėjo ligoninėje, taip pat prasitarė, kad jos pavėluotas gimdymas vos nesibaigė tragiškai – dar truputį delsimo ir jos kūdikis būtų negyvas.

Ligoninės personalas ryte suplanuotą gimdymą atidėjo kitai dienai, o dieną vaisiaus širdis nebeplakė.

Dar vienas niuansas. Vaisiaus žūtis buvo konstatuota antrą valandą dienos, gimdymo skatinimas pradėtas apie šešioliktą valandą ir tik apie dešimtą vakaro ištrauktas žuvęs vaisius.

Įsivaizduokite, kaip jaustis žinant, kad tavo kūne taip ilgai yra negyvas kūdikis? Koks tai stresas. Nejaugi negalima palengvinti moters kančių ir atlikti šią procedūrą greičiau?

Medikai sakė, kad geriau pačiai pagimdyti, nes esą kitą kartą bus lengviau. Tačiau jai jau 34-eri ir nežinia, ar po tokio streso ji dar ryšis nėštumui. Tai buvo antras gimdymas maždaug po 10 metų pertraukos. Pirmą kartą buvo daromas Cezario pjūvis. Vyrui – jau 40 metų ir jis apskritai dar neturi vaikų. Tai antra moters santuoka“, – pasakojo Anželika.

Reikalaus tyrimo

Pasak pašnekovės, nėštumas praėjo gerai, nebuvo jokių komplikacijų, jokių sveikatos problemų moteris neturi. Vaikas buvo planuotas ir labai lauktas.

„Ligoninėje pas ją apsilankė psichologas, bet kuo jis gali padėti? Ji labai stipri moteris ir visą savo skausmą laiko savyje, o tai dar blogiau. Mes stengiamės jos nepalikti vienos. Nors, regis, ji tvardosi, nežinome, kas vyksta jos galvoje. O gydytojai apie nelaimę kalba kaip apie normalų dalyką – tarsi ne kūdikis būtų miręs, o šuniukas. Jiems tai konvejeris – kažkas gimsta, kažkas miršta. Aš pati esu jauna, bet nežinau, ką reikės daryti, kur važiuoti, jei gimdysiu.

Kai matau tokį medikų požiūrį, galvoju, kad namuose gimdyti net saugiau negu ligoninėje. Pati su 7 mėnesių kūdikiu gulėjau infekcinėje ligoninėje. Niekaip nesupratau, kaip gali pas mus, jau beveik pasveikusius, guldyti ką tik susirgusį vaiką. O kai prašiau skirti mokamą palatą, gydytojai nesuprato manęs – esą kam mums ji reikalinga. Ogi tam, kad norime iš ligoninės išeiti sveiki, o ne dar kokią nors infekciją pasigavę“, – piktinosi moteris.

Šeima ketina kreiptis į atitinkamas institucijas, kad būtų atliktas išsamus tyrimas, kodėl gimdyvei būnant ligoninėje, jos įsčiose mirė kūdikis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė

Medikai: tokių staigių mirčių neįmanoma prognozuoti

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė patikino, kad kiekvienas toks atvejis yra tiriamas, aptariamas gydytojų pasitarime, daromas kūdikio skrodimas mirties priežasčiai nustatyti.

„Deja, tokios staigios mirtys būna ir bus, nors jos labai retos – vienas ar pusė atvejo iš tūkstančio. Yra labai daug priežasčių, kodėl nutinka tokios nelaimės: neišaiškintos infekcijos; ūmus širdies sustojimas, būdingas vaisiams; virkštelės apsisukimas aplink kojytę ar koks nors kitas kraujotakos užspaudimas, kuris nėra matomas echoskopijos metu. Pagaliau gali būti apsigimimai, organų patologijos, kurios taip pat iš anksto negali būti diagnozuotos.

Nors tokie atvejai labai reti, nė viena gimdyvė neapsaugota nuo tokių ūmių vaisiaus žūčių. Prognozuoti tokių dalykų beveik neįmanoma, jeigu echoskopija nieko nerodo. Aišku, dabar moteriai labai sudėtinga, didelis šokas ir jai, ir mums. Bet yra, kaip yra“, – teigė medikė.

Kas nutiko šįkart, K.Mačiulienė tikisi, kad paaiškės maždaug po mėnesio, kai bus gauti tyrimo rezultatai. Jos teigimu, moteris, jei pastebėjo kokius nors personalo priežiūros netikslumus, gali skųstis numatyta tvarka. Penktadienį jai buvo atlikti visi reikalingi tyrimai – echoskopija, patikrinta vaiko ir placentos kraujotaka. Viskas buvo normos ribose, todėl su jos pritarimu nuspręsta šiek tiek palaukti. Ištraukti kūdikį buvo planuota kaip tik šiandien.

Vien šiemet į gimdymo namus atvyko keturios gimdyvės, kurių gimdoje jau buvo negyvas vaisius, tačiau jis buvo žuvęs dar namuose. Vienu atveju virkštelė buvo apsisukusi ant kojytės ir užspaudė kraujotaką, kitu atveju konstatuotas vaisiaus vystymosi atsilikimas ir pan. Stacionare įvykusi tokio pobūdžio nelaimė – kol kas pirma šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius