Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite sveikų smegenų? 6 patarimai, ko būtina vengti

Kodėl vienų žmonių protas aštrus net ir sulaukus 95-erių, o kitiems su proto užtemimais tenka kovoti nuo 50-ties? Labai daug įtakos turi genetika, tačiau labai svarbus vaidmuo atitenka ir gyvenimo būdui. Neįmanoma suvaldyti savo genofondo, tačiau galite atsižvelgti į mokslininkų pastebėjimus ir stengtis vengti šių žalą smegenims galinčių padaryti veiksnių, skelbia huffingtonpost.com.
Kaip pagerinti atmintį?
Kaip pagerinti atmintį? / Fotolia nuotr.

1. Amerikietiška mityba    

123rf.com nuotr./Greitasis maistas
123rf.com nuotr./Greitasis maistas

Maisto produktai, kuriuose yra daug cukraus, blogųjų riebalų ir priedų bei pakaitalų, laikui bėgant gali sužlugdyti jūsų smegenis. Tyrimai parodė, kad per didelis cukraus vartojimas gali sutrikdyti mokymąsi ir atmintį, paskatinti Alzheimerio ligą.

Užtat labai gerai propaguoti vadinamąją Viduržemio jūros dietą, kurios pagrindą sudaro žuvis ir jūros gėrybės, turinčios sveikųjų riebalų. Be to, patartina į racioną įtraukti neskaldytų grūdų produktų ir daržovių – tai Alzheimerio riziką gali sumažinti iki 50 proc.

2. Gyvenimas prie greitkelio

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Smogas Vilniuje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Smogas

Gyvenate užterštame, smogo gaubiamame mieste – liūdna žinia jūsų smegenims. Paskutiniai tyrimai atskleidė, kad oro užterštumas smarkiai susijęs su ankstyvu smegenų senėjimu.

Mokslininkai nustatė, kad žmonių, kurie gyveno arčiau pagrindinių greitkelių, plaučių ir kraujo tarša buvo didesnė, o tai išaugino riziką smegenų pažeidimams. Padidėjusios taršos apimtis taip pat buvo susijusi su sumažėjusiu smegenų tūriu – svarbiu senėjimo ženklu.

3. Keli kokteiliai vakarais

„Shuterstock“ nuotr./Martinio kokteilis
„Shuterstock“ nuotr./Martinio kokteilis

Dono Draperio iš pirštų nepaleidžiamos cigaretės ir du „Martini“ kokteiliai pietums gali atrodyti patraukliai filme „Mad Men“, tačiau tyrimai rodo, kad tai – tiesiausias kelias į neurologines problemas.

Nesaikingas alkoholio ir tabako gaminių vartojimas neabejotinai kenkia smegenų veiklai ir skatina jų senėjimą.

Pora nekaltų vyno taurių po darbo padidina smegenų ligų riziką, nors gal ir praplečia kraujagysles.

Moksliniai tyrimai rodo, kad kelios taurelės kasdien ir didesnis apsvaigimas savaitgaliais smegenų ląstelių gamybą sulėtina 40 proc.

4. Amžinas stresas

Fotolia nuotr./Stresas
Fotolia nuotr./Stresas

Nuolatinė įtampa – blogiausia, kas gali nutikti jūsų organizmui. Aukštas streso hormonų išsiskyrimo lygis smarkiai padidina riziką susirgti kokia nors smegenų liga. Nuolat patiriamas chroniškas stresas kaupiasi ląstelėse ir tampa rizikos faktoriumi susirgti Alzheimeriu.

Meditacija veiksmingai sumažina streso lygį ir apsaugo smegenis nuo per ankstyvo senėjimo.

5. Miego stygius

Flickr.com/Mieguistumas
Flickr.com/Mieguistumas

Miegate mažiau valandų, nei norite – darote sau meškos paslaugą. Miego stygius – baisus stresas organizmui. Tai padidina insulto ir diabeto riziką. Miegas – smegenų maistas. Singapūro mokslininkai įrodė, kad, kuo mažiau žmogus miega, tuo greičiau senėja jo smegenys.

6. Sėdėjimas

123rf.com/Televizija
123rf.com/Mažas fizinis aktyvumas.

Seniai žinoma, kad ilgalaikis sėdėjimas kenkia sveikatai. Sėslus gyvenimo būdas padidina riziką susirgti diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu. Be to, pastebėta, kad  mažas fizinis aktyvumas ne tik yra antsvorio priežastis, bet ir turi neigiamos įtakos smegenų veiklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius