Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Odontologai sėkmingai priaugina ir išmuštus dantis

Pašalus pirmajam ledukui vis daugiau nelaimėlių lankosi ne tik pas traumatologus, bei ir odontologijos klinikose. Vaikai, pensinio amžiaus ir skubantys žmonės pašalus orams gana dažnai patiria dantų traumas.
Čilės mokslininkai neseniai atrado kone stebuklingą molekulę pavadinimu keep32, kuri užmuša bakterijas, sukeliančias ėduonį.
Čilės mokslininkai neseniai atrado kone stebuklingą molekulę pavadinimu keep32, kuri užmuša bakterijas, sukeliančias ėduonį. / Fotolia nuotr.

Ką reikia tokiais atvejais daryti ir kur kreiptis, pataria „Centro odontologijos klinikos“ endodontė Giedrė Juknevičienė.

– Kokios būna dantų traumos ir kuo jos susijusios su jūsų darbu?

– Dantų traumos gali prasidėti danties vainiko lūžiais, kuomet nulūžta ar nuskyla dalis danties. Bet gali būti ir visiškai išmuštas dantis, kuomet pacientas tai, ką prarado, atsineša saujoje. Visais traumų atvejais būtina reaguoti kuo skubiau ir pasirodyti specialistui, kad būtų parinktas saugiausias ir tinkamiausias gydymo būdas.

Endodontė Giedrė Juknevičienė
Endodontė Giedrė Juknevičienė

– Ką reikia žinoti ir daryti, kuomet paslydus dantis buvo išmuštas ir iškrito iš burnos?

– Dantį privalu kuo skubiau surasti ir, saikingai pavalius, jei buvo įkritęs į nešvarumus, pamerkti į skystį. Tinkamiausia aplinka tokiam „nelaimėliui dantukui“ yra seilės, pienas ar kontaktinių lęšių skystis. Kokioje talpoje jį atnešite, nėra taip svarbu, tai gali būti ir burna, ir bet koks indelis ar maišelis, pripildytas vienu iš minėtų skysčių.

– Kaip šiuolaikinė medicina gydo iškritusius dantis?

– Visais laikais odontologijos pagrindinis tikslas buvo išsaugoti dantis. Net ir traumuotus ar iškritusius dantis galima bandyti išgelbėti ir tikrai dažnai pavyksta. Šnekant apie išmuštus, sumuštus ar panirusius dantis reikia prisiminti, kad visų šių traumų gydymo sėkmė priklauso nuo dviejų objektų – paciento ir gydytojo. Paciento tikslas – turėti dantį, o gydytojo – jį išsaugoti.

Gydytojas suteikia būtinąją pagalbą: įstato dantį, jį sutvirtina įtvaru, stebi gyvybingumą, pagal reikalingumą sugydo kanalą. Pacientas turi buti pareigingas bei stropus. Jis privalo nepamiršti, kad gavus pirmą teigiamą rezultatą, tarkim, jei dantukas prigijo ir nebejuda, negali pamiršti pakartotinių vizitų pas gydytoją. Galima sakyti, tokie dantys suveda gydytoją ir pacientą dažniau, nei kartais susitinka giminės ar draugai.

– Ar jūsų praktikoje pasitaikė, jog išmuštas dantis buvo priaugintas? Ar tai įmanoma?

– Nemažai atvejų būna sėkmingų. Mano patirtis tokia, kad dar neteko nei vieno traumuoto danties išrauti. Tad tai imanoma, tik reikia šiek tiek visiems padirbėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius