-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Patarimai mitybos klausimais

Idealūs pusryčiai — grūdų košės. Košėse yra daug ląstelienos, B grupės vitaminų, geležies, cinko, kalcio. Ląsteliena, skatina žarnyno veiklą, palaiko žarnyne gyvenančių gerųjų bakterijų gyvybingumą, žarnyne sujungia ir pašalina iš organizmo sunkiuosius metalus, cholesterolį, tulžies rūgštis, taip tarsi apvalo organizmą nuo kenksmingų medžiagų.
Mityba nėštumo metu
Mityba nėštumo metu / Fotolia nuotr.

Kasdien suvalgykite po 2-3 obuolius arba išgerkite 2-3 stiklines jų sulčių. Tik

nepatartina jų vartoti gausiai valgant, pavyzdžiui, pietaujant – geriausia 15-30 minučių prieš valgį arba 30 minučių po jo. Obuoliai ir jų sultys puikiai tinka priešpiečiams ir pavakariams.

Gamindami stenkitės pašalinti riebalus: išvirę mėsos sultinį pastatykite į šaldytuvą ir nugraibykite sustingusius riebalus, nupjaustykite riebalus nuo mėsos, apskritai stenkitės nepirkti riebios mėsos.

Kad ir kaip skanu, skrudintų bulvyčių valgykite kuo rečiau — tai tikra kalorijų ir riebalų bomba! Jei būtinai prie kepsnio Jums reikia bulvių, rinkitės virtas ar keptas orkaitėje.

Saldainių, sausainių, spurgų ar pyragaičių skanaukite tik per didžiąsias šventes. Kai norisi ko nors saldaus, sukrimskite džiovintų vaisių ir riešutų.

Stenkitės nepervirti daržovių — jose nebelieka vitaminų!

Jeigu norite, kad organizmui netrūkų vitaminų ir mikroelementų, Jūsų valgiaraštyje turi būti visų spalvų vaisių ir daržovių: žalių, raudonų, geltonų, violetinių. Kiekvienose yra skirtingų veikliųjų medžiagų, saugančių nuo onkologinių, širdies ligų, stiprinančių imunitetą.

Jeigu negalite atsisakyti cukraus, rinkitės fruktozę. Ji pusantro karto saldesnė už cukrų, todėl prireiks mažiau. Be to, fruktozė daug lėčiau pasisavinama, todėl nesukelia organizmui pavojingų cukraus kiekio kraujyje svyravimų.

Valgykite kuo įvairesnį maistą. Būtų puiku, jei galėtumėte gamintis patys. Šaldyti gaminiai, pusfabrikačiai, ,,greitmaistis― sutaupo laiką, bet ne sveikatą. Tokie patiekalai paprastai turi daug ,,blogųjų― angliavandenių, nesveikų riebalų ir įvairių sintetinių priedų. Tikri spąstai gali būti kulinarijos skyriuose parduodamos salotos, kurių sudėtį iš akies sunku nustatyti.

Baltą duoną, batoną keiskite juoda rupia duona.

Kasdien suvalgykite šaukštą medaus. Jis padeda organizmui pasisavinti kalcį, būtiną medžiagų apykaitai, vadinasi, ir reguliuoja svorį.

Valandą prieš valgį suvalgykite produktų, kuriuose gausu ląstelienos ar baltymų., jogurtas su šaukšteliu sėmenų, kietai virtas kiaušinis, apelsinas. Pietų sulauksite ne tokie alkani ir greičiausiai užsisakysite mažesnę porciją.

Į salotas nepilkite aliejaus tiesiai iš butelio — galite padauginti. Geriausia — purškiamas aliejus. Salotoms rinkitės pirmo šalto spaudimo aliejų.

Atsisakykite druskos. Ji sulaiko organizme vandenį, o skysčių perteklius — kaupiasi ten, kur daugiausia poodinių riebalų ląstelių: ties pilvu, šlaunimis, sėdmenimis. Ribokite arba atsisakykite maisto produktų, kuriuose daug druskos: raugintų ir marinuotų agurkėlių, rūkytų ir konservuotų žuvies bei mėsos gaminių, sojų padažo, sūdytų riešutų, bulvių traškučių.

Ribokite angliavandenius. Svoris gali didėti dėl jų pertekliaus. Duona, įvairūs kepiniai, miltiniai patiekalai, bananai, kriaušės, vynuogės ir kiti vaisiai, kuriuose gausu fruktozės, spartina insulino — skydliaukės fermento, stimuliuojančio riebalų susidarymą, gamybą.

Desertui rinkitės vaisius. Geriausia — obuolių, arbūzų, greipfrutų, uogų. Bananai, vynuogės, kriaušės taip pat sveika, tačiau kaloringa.

Valgykite tinkama tvarka. Pradėkite valgyti nuo mažiausiai kaloringų valgių. Kad ir nuo virtų daržovių, kurios puikiai pripildo skrandį. Kaloringiausius produktus (mėsą, makaronus) palikite pabaigai. Tada jau būsite beveik sotūs ir jų suvalgysite kur kas mažiau.

Informacijos šaltinis: Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuro naujienas rasite ir „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius