-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pavalgiusios mokykloje picos trys Žemynos progimnazijos mokinės atsidūrė ligoninėje

Vilniaus Žemynos progimnazijos mokinių tėvai sunerimę: jie įtaria, kad jų vaikams valgyti mokykloje nėra saugu. Juos išgąsdino incidentas, kai trys dvylikametės, mokykloje pietums nusipirkusios picą, tos pačios dienos naktį atsidūrė ligoninėje dėl sunkaus apsinuodijimo.
Lašelinė
Lašinė / 123rf.com nuotr.

Tėvai manė, kad rotavirusas

Mergaitės picą valgė antradienį ir visos jos po pietų pasijuto blogai. Vienai mergaitei buvo kviesta greitoji, kiti tėvai patys dukras nuvežė į ligoninę. Išsigandę tėvai pranešė apie incidentą Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai prašydami patikrinti mokyklos valgyklą.

Jie vis dar pikti dar dėl prieš keletą savaičių vykusio incidento, kai patiems teko kviestis visuomenės sveikatos specialistus, kad patikrintų, ar saugu vaikams būti mokykloje po įvykusio gaisro. Nors esą nuodingų medžiagų nebuvo rasta, vaikai dėl dar neišsisklaidžiusių dūmų parėjo skaudančiomis galvomis.

Jau po aštunto karto vėmimo ir pakilus temperatūrai pirmą valandą nakties ją nuvežiau į Antakalnio ligoninę.

Kaip pasakojo vis dar ligoninėje esančios moksleivės mama, pusė šešių vakaro ji pasiskundė, kad jai bloga, pusė septynių pradėjo vemti.

„Jau po aštunto karto vėmimo ir pakilus temperatūrai pirmą valandą nakties ją nuvežiau į Antakalnio ligoninę. Aš pati iš pradžių galvojau, kad tai virusas – roto ar dar koks nors. Čia pastatė lašines ir padarė tyrimus. Nerado jokių virusų ar bakterijų, kraujas visiškai švarus, bet pasakė, kad yra apsinuodijimas maistu. Šiandien jau mus išrašys – dėl dukters sveikatos man teko imti atostogas, kad galėčiau ją prižiūrėti, kadangi jai buvo labai bloga“, – sakė pašnekovė.

Mergaitės mama tikino, kad po picos jos dukra nieko daugiau nevalgė.

Mokykla informacijos neturi

Žemynos progimnazijos direktorė Eugenija Surmilavičienė tikino, kad informacijos apie mergaičių apsinuodijimą neturi. Tėvai į administraciją nesikreipė.

„Kadangi pradėjo sirgti vaikai, mes patys pradėjome rinkti informaciją apie situaciją. Kiekvienoje klasėje yra po du-tris sergančius vaikus, dažniausiai virusais, kaip rodo pažymos. Iš 1130 vaikų šiandien nėra mokykloje 150 vaikų. Dalis jų su tėveliais iškeliavę į ekskursiją. Vienoje pirmokėlių klasėje serga 15 vaikų. Vieni tėvai darė tyrimą – buvo nustatyta žarnyno infekcija. Daugiau duomenų apie kokias nors infekcijas neturime“, – sakė pašnekovė.

Mokykloje yra valgykla, kurioje gaminamas maistas. Pasak direktorės, viskas, ką vaikai valgo, yra pagaminta vietoje.

Bus pradėtas tyrimas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų valdymo skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė teigė, kad jų įstaiga gavo tris pranešimus apie infekcijos atvejus Žemynos progimnazijoje, tačiau visi vaikai buvo skirtingo amžiaus ir po apžiūros paleisti iš ligoninės.

„Kadangi jie visi yra iš skirtingų klasių, galima įtarti maisto bloką. Taigi mes pradėsime tyrimą. O Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, mūsų žiniomis, jau taip pat žino apie įvykį, kadangi gavo skundą, į kurį reaguos savo ruožtu.

Pasak specialistės, apsinuodijimas maistu – labai plati sąvoka. Jį gali sukelti rimta infekcija, o gali sukelti tiesiog organizmui dėl kokių nors priežasčių netinkamas maistas. Pavyzdžiui, dėl riebaus maisto gali prasidėti kasos uždegimas, sukeliantis virškinimo sutrikimus. Tokį patį sutrikimą gali sukelti pasenęs, pakitusios cheminės sudėties maistas.

„Buvo atvejis, kai vaikai mokykloje buvo apsinuodiję želiniais saldainiais, kuriais prekiavo automatas. Ne vienas vaikas buvo susirgęs, o nuo ko – išsiaiškino viena mama, atradusi tą saldainį.

Dažna apsinuodijimo maistu diagnozė – toksikoinfekcija, kurią gali sukelti įvairios bakterijos, pavyzdžiui, stafilokokas, salmonelės ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius