-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmosios erkių aukos Vilniuje

Nespėjus įsibėgėti pavasariui, du vilniečiai jau kreipėsi pagalbos į medikus dėl erkių įkandimų. Deja, abi aukos nebuvo pasiskiepijusios nuo erkinio encefalito. Vilniaus visuomenės sveikatos specialistai įspėja, kad susiklosčius tokiai situacijai, lieka tik neramiai laukti ir stebėti – ar nepasirodys pirmieji ligos simptomai. Mat įkandus erkei, jokių profilaktinių priemonių nei prieš Laimo ligą, nei prieš erkinį encefalitą nėra.
Erkė
Erkė / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Šie ektoparazitai tampa aktyvūs esant 5-7º C temperatūrai, dažniausiai nuo kovo pabaigos iki lapkričio vidurio. Erkės mėgsta ne tik miškų ir pievų vietoves, kaip esame įpratę manyti, bet ir vietas, kur netrūksta atliekų, nes ten buriasi graužikai, kurių kraują jos siurbia daugiausia. Būtent nuo graužikų šie parazitai užsikrečia erkiniu encefalitu ir Laimo liga.

2011 metų statistika rodo, kad erkių pernešamomis ligomis Vilniuje ir jo apskrityje kasmet suserga didelė dalis gyventojų. Praėjusiais metais Vilniaus apskrityje Laimo liga užsikrėtė 887 žmonės, iš jų 63 vaikai, erkiniu encefalitu persirgo 80 asmenų (iš jų 4 vaikai), tuo tarpu Laimo liga sirgo 691 vilnietis (vaikų-57), o erkiniu encefalitu-40 (vaikų-¬2).

Trumpiausias nustatytas laikotarpis nuo erkės įsisiurbimo iki erkinio encefalito pradžios gali būti dvi dienos, ilgiausias–30 dienų. Ligos pradžia panaši į gripo simptomus: pakyla temperatūra, skauda sąnarius, raumenis, galvą, vargina didelis bendras silpnumas. Per keletą dienų šie reiškiniai praeina savaime ir ligonis pasveiksta. Dviejų trečdalių užsikrėtusių žmonių nervų sistema nebūna pažeidžiama ir jiems jokie tolimesni simptomai neišsivysto. Tačiau trečdalis užkrėstųjų po 3–7 dienų tariamo „pasveikimo“ vėl ima karščiuoti. Antrasis temperatūros pakilimas būna ryškus, nes atsiranda įvairių nervų sistemos pažeidimo simptomų: galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, mieguistumas, orientacijos, kalbos sutrikimas, rankų, liežuvio drebėjimas, sutrikusi pusiausvyra ir judesių koordinacija bei kt. Ligoniui gali išsivystyti paralyžius, prasidėti traukuliai, sutrikti sąmonė ir net ištikti koma ar mirtis.

Laimo liga dažniausiai pasireiškia per pirmąjį mėnesį po erkės įkandimo (vidutiniškai praėjus savaitei ar dviem). Šio parazito įsisiurbimo vietoje atsiranda išplitusi, rausva, ryškiais kraštais dėmė, kuri palaipsniui plečiasi, didėja (pirmoji Laimo ligos stadija). Žmogus gali ir nejausti jokių kitų reiškinių ar negalavimo, o raudona dėmė po maždaug savaitės savaime išnyksta. Tačiau praėjus dar keletui savaičių ar keliems mėnesiams, gali atsirasti pirmieji sunkūs negalavimai (antroji stadija). Negydant, atsiranda nervų, sąnarių, širdies, odos, dažniausiai stambiųjų¬–kelio, čiurnos, alkūnės sąnarių pažeidimai. Laimo ligos įtaka nervų sistemai pasireiškia labai stipriais skausmais: gali skaudėti juosmenį, nugarą, pečių juostą, imti paralyžuoti vieną arba abi veido puses. Trečiosios šios ligos stadijos metu ligonis pradeda sunkiai vaikščioti, gali sutrikti šlapinimosi funkcija, regėjimas ir kt.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai perspėja, kad nuo erkinio encefalito apsisaugoma tik skiepijantis, tuo tarpu nuo Laimo ligos vakcinos dar nėra. Prasidėjus erkių aktyvumo sezonui, specialistai rekomenduoja vartoti tik pasterizuotą ožkų, karvių pieną. Iškylaujant, būnant gamtoje, patariama naudoti kraujasiurbius atbaidančius preparatus, o grįžus iš miško, apžiūrėti kūną ar nėra prisisiurbusių erkių. Raginama sodybose, parkuose palaikyti tvarką, nešiukšlinti, naikinti šiukšles ir graužikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius