-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po avarijos moteriai prireikė dešimties donorų kraujo

Į avariją patekusi moteris į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę buvo atvežta tokios būklės, kad medikai ją praktiškai susiuvo iš naujo: trūkusi blužnis, taip pat trūkusios blauzdos ir pakinklio arterijos, raiščiai, lūžę šonkauliai, kaklo slankstelis. Šiandien moteris jau reabilitacijoje ir prie jos sveikimo prisidėjo net 10 neįvardintų žmonių.
Nacionalinis kraujo centras
Nacionalinis kraujo centras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Buvo prikelta antram gyvenimui

„Kol savaitę laiko mama gulėjo reanimacijoje, jai buvo atliktos dvi operacijos. Kadangi jai buvo plyšusi blužnis ir kelios arterijos, į ligoninę ji buvo atvežta jau labai nukraujavusi. Mat, į Vilnių ji buvo vežama iš Varėnos rajono, kur ir įvyko avarija. Mūsų, artimųjų pagalbos medikai neprašė, visus sprendimus priėmė patys. Aš pati turbūt net nebūčiau galėjusi duoti mamai kraujo, nes mūsų kraujo grupės skirtingos“, – pasakojo pacientės dukra.

Jos teigimu, medikai jos mamą praktiškai surinko iš gabalų, todėl stebuklas, kad ji liko gyva, judina rankas ir kojas. „Esame be galo dėkingi ir medikams, ir žmonėms, kurie aukoja savo kraują“, - sakė ji.

Kaip pasakojo Vilniaus universitetinės respublikinės ligoninės gydytoja transfuziologė Emilija Kazlauskienė, moteris po avarijos ligoninėje išgulėjo 48 dienas. Per tą laiką atliktų operacijų metu jai buvo perpilta dešimties donorų padovanotas kraujas – 7 vienetai eritrocitų masės, 3 vienetai – šviežiai šaldytos plazmos. Tai vienas iš tokių atvejų, kai perpiltas kraujas davė gerų rezultatų – ši procedūra buvo efektyvi ir pacientei labai padėjo.

E. Kazlauskienės teigimu, per mėnesį ligoninei vidutiniškai prireikia per 1000 vienetų eritrocitų masės, todėl ligonių ir medikų vardu medikė nuoširdžiai dėkoja kraujo donorams už dovanojamą kraują, Nacionalinio kraujo centro specialistams – už kraujo surinkimą, tyrimus, komponentų gaminimą.

„Galiu pasakyti, kad specialistų darbas itin profesionalus – kraujas labai geros kokybės“, – tikino pašnekovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras

Visame pasaulyje – įspūdinga akcija

Rugpjūčio 12 dieną Lietuvoje prasidėjo Nacionalinio kraujo centro akcija – taip mūsų šalis prisijungė prie neatlygintiną kraujo donorystę skatinančios pasaulinės kampanijos „International Missing Type”.

Pasak specialistų, žmonės retai pagalvoja apie savo kraujo grupę, dažnai jos net nežino. Bet, jei ta „grupė“ dingtų iš kasdienio mūsų gyvenimo, visuomenė neabejotinai atkreiptų dėmesį į tos kraujo grupės poreikį.

Šią mintį 2015 m. iškėlė Anglijoje ir Šiaurės Velse prasidėjusi iniciatyva, kurios atgarsiai pasiekė per 2 milijardus žmonių, o pasidalinti krauju su sergančiaisiais per savaitę panoro apie 30 tūkst. žmonių. Šiemet kampanijoje „Missing Type“ pareiškė norą dalyvauti net 21 pasaulio šalis, tarp kurių – Didžioji Britanija: Anglija, Velsas, Škotija, Šiaurės Airija, Belgija, Airija, Švedija, Šveicarija, Nyderlandai, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Australija, Naujoji Zelandija, Brazilija, Kanada. JAV, Pietų Afrika ir kt. Prie gerumo kampanijos prisidėjo per 1000 pasaulio prekių ženklų ir organizacijų, kurios sutiko pašalinti A, B, O raides (ABO – kraujo grupes žyminti raidžių sistema) iš viešųjų erdvių, internete esančių užrašų, socialinių tinklų, gatvių pavadinimų ir pan. Šiais metais prie kampanijos prisijungė ir Lietuva.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras

Tikimasi pritraukti apie tūkstantį naujų donorų

Pasak Nacionalinio kraujo centro vadovės Joanos Bikulčienės, šia akcija Lietuva siekia pritraukti iki 1000 pirmakarčių neatlygintinų kraujo donorų, taip pat suteikti kuo daugiau informacijos apie neatlygintiną kraujo donorystę, jos naudą, pagalbą ligoniams. Paskatinti žmones pasidomėti savo kraujo grupe ir paraginti paaukoti kraujo , užtikrinti bent jau 6 dienų kraujo rezervą. Parodyti pasauliui, kad Lietuva drauge su stipriausiai ekonomiškai išsivysčiusiomis siekia 100 proc. neatlygintinos kraujo donorystės.

„Dėkoju visoms įstaigoms, institucijoms, bendrovėms, pavieniams asmenims, žiniasklaidos priemonėms, palaikiusioms ir prisidėjusioms prie šios akcijos. Pamatėme ir supratome, kad mūsų kalba be tokių gyvybiškai svarbių raidžių – nesuprantama, chaotiška, skurdi. Kaip ir visuomenė be kraujo donorų – nevisavertė ir negyva. Dar kartą visus kviečiu ir raginu tapti šios gausios kraujo donorų šeimos dalimi“, – sako J. Bikulčienė.

Prie pasaulinės „Missing type“ akcijos Lietuvoje prisidėjo bendrovės ir įmonės „Lietuvos paštas“, „Pay post“, „PaySera“, Grūto ir Europos parkai, TEO.LT, „Forum Cinemas“, „Coffe inn“, Vilniaus, Kauno ir Palangos aerouostai, DNB bankas, Swed bankas, VCUP, „Versli mama“, „Mantinga“, „Barbora“, dainininkas ir dainų kūrėjas Gabrielius Liaudanskas – Svaras, dominikonų vienuolis brolis Pijus, bendrovės „Socialus marketingas“ vadovas Arijus Žakas, žiniasklaidos priemonės – portalas 15min, „Verslo žinios“, radijo stotis „Extrafm“ ir kt. (daugiau informacijos www.kraujodonoryste.lt/page/missing-type)

Kampanija „International Missing Type“ skirta atkreipti kuo daugiau žmonių dėmesio į kraujo donorystę, paskatinti juos suprasti donorystės reikšmę ir lengviau apsispręsti tapti neatlygintinais kraujo donorais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius