-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po keturių vaikų mirčių Didžiojoje Britanijoje – pakeitimai medicinos sistemoje

Keturių vaikų tėvai Didžiojoje Britanijoje kaltina Nacionalinę sveikatos tarnybą neapdairumu dėl mažamečių mirčių nuo sepsio. Pagalbos linijos darbuotojams laiku nediagnozavus kraujo užkrėtimo, vaikai nebuvo paguldyti į ligoninę ir mirė. Nelaimių aplinkybes tyrę pareigūnai tvirtina, kad vaikai mirė „dėl klaidų veiksmų žurnale“, kuriuo naudojasi pagalbos linijos darbuotojai.
Kasmet Didžiojoje Britanijoje nuo kraujo užkrėtimo miršta tūkstantis jaunesnių nei 5 m. vaikų.
Kasmet Didžiojoje Britanijoje nuo kraujo užkrėtimo miršta tūkstantis jaunesnių nei 5 m. vaikų. / Flickr.com/Asoc. nuotr.

Vienerių metų Williamas Meadas mirė nuo kraujo uždegimo, prasidėjusio po krūtinės infekcijos. Nors visą šalį sukrėtusi tragedija nutiko 2014-ųjų gruodį, vaiko tėvai vis dar ieško teisybės ir tvirtina, kad dėl nelaimės kalta Nacionalinė sveikatos tarnyba.

Berniuko mama, paskambinusi trumpuoju medicinos pagalbos numeriu 111 ir išvardinusi simptomus skambučių operatoriui, išgirdo, kad vaikui „nėra nieko rimto“. Netrukus jis mirė. Trumpasis numeris 111 skirtas skubioms konsultacijoms po poliklinikos darbo valandų, tačiau tai nėra greitoji pagalba. Skambučių operatoriai išvardintus simptomus vertina pagal jiems skirtą veiksmų žurnalą ir praneša skambinančiajam, ar pacientui būtina skubi medikų pagalba.

Berniuko mama, paskambinusi trumpuoju medicinos pagalbos numeriu 111 ir išvardinusi simptomus skambučių operatoriui, išgirdo, kad vaikui „nėra nieko rimto“. Netrukus jis mirė.

Abejonių dėl pagalbos linijos efektyvumo kilo atsiliepus dar keliems tėvams, kurių vaikai panašiomis aplinkybėmis mirė nuo sepsio. 2010-aisiais laiku nediagnozavus kraujo užkrėtimo mirė Samas Morrishas, kurio tėvai tvirtina, kad netekties buvo galima išvengti.

Parlamentinės sveikatos tarnybos ombudsmenas, kuriam buvo pavesta ištirti įvykio aplinkybes, išsiaiškino, kad trimečiui pagalba laiku nebuvo suteikta dėl klaidų žurnale, kuriuo naudojosi telefonu atsiliepęs operatorius. Per ketverius metus vaikų gyvybių pareikalavusios klaidos nebuvo ištaisytos, dėl jų vėliau anapilin išėjo dar ne vienas mažylis.

Keis sistemą poliklinikose

Oficialiais duomenimis, kasmet Anglijoje kraujo užkrėtimas nusineša 31 tūkst. gyvybių, iš jų apie tūkstantį vaikų, jaunesnių nei 5-eri metai. Nacionalinė sveikatos tarnyba skaičiuoja, kad per metus vien Anglijos biudžetui ši liga kainuoja apie 2 mlrd. svaro sterlingų.

Sukilus vaikų netekusiems tėvams susizgribo ir sveikatos sekretorius Jeremy'is Huntas, paskelbęs, kad su itin pavojinga liga būtina kovoti, ir jis imsis šio darbo. Pranešta, kad iki šių metų kovo mėnesio visose Anglijos poliklinikose bus atlikti patikrinimai aiškinantis, kokios priemonės taikomos diagnozuojant bei gydant kraujo užkrėtimą. Taip pat poliklinikos gaus naujų įrengimų, padedančių aptikti ligą vaikų iki 5-erių metų organizmuose.

Pertvarkos gydymo įstaigose šių metų rudenį bus pradėtos atsižvelgiant į W.Meado mirtį, kuriam kraujo uždegimo neįtarė ne tik trumpuoju numeriu atsiliepęs operatorius. Poliklinikos gydytojas, prižiūrėjęs berniuko sveikatą ir gydęs nuo krūtinės infekcijos, per septynis apsilankymus taip pat nepastebėjo kraujo užkrėtimo simptomų.

Vaikų gyvybių pareikalavusios klaidos nebuvo ištaisytos, dėl jų anapilin išėjo dar ne vienas mažylis.

Prieš trejus metus tomis pačiomis aplinkybėmis mirusios keturmetės Chloe Welsh tėvai tvirtina, kad būtina keisti ne tik poliklinikų darbo metodus nustatant kraujo užkrėtimą. Daugybė vaikų ir suaugusiųjų miršta būtent dėl medicininio išsilavinimo neturinčių trumpojo numerio operatorių. Tuo tarpu sveikatos sekretorius kalba tik apie ligoninių įrangos tobulinimą ir nė neužsimena apie pokyčius medicininės pagalbos greitųjų numerių sistemoje.

Vyriausybės interneto svetainėje pranešama, kad kovai su klastinga liga bus pasitelkti nauji reikalavimai poliklinikoms bei ligoninėms, suteikta nauja įranga bei pradėta visuomenės švietimo programa. Sveikatos sekretorius J.Huntas, skelbdamas būsimus atnaujinimus, sulygino kraujo užkrėtimą su storosios žarnos uždegimu bei meticilinui atsparaus auksinio stafilokoko sukelta infekcija, kurių atvejų per pastaruosius metus pavyko sumažinti perpus. Tai buvo padaryta pritaikius panašią programą, kurią planuojama taikyti kovai su kraujo užkrėtimu.

Aktorius Jasonas Watkinsas, kurio dvimetės dukters gyvybę taip pat nusinešė sepsis, įsitikinęs, kad apie šią ligą Jungtinėje Karalystėje apskritai trūksta suvokimo ir informacijos. BBC televizijoje pasakodamas apie vaiko netektį vyras buvo pasipiktinęs medikų žinių trūkumu ligoninėse. Aktorius nesistebėjo, kad medicininės konsultacijos operatoriai neturi žalio supratimo apie sepsį.

„Visi profesionalūs gydytojai sudėtingos dukters kovos su liga metu darė tik tai, ką liepė knygos. Buvo vykdomos visos procedūros, nei vienas nepadarė klaidos. Jei klaidingos gydytojų knygos ir žurnalai, juos reikia keisti. Vaikai, kuriems pasireiškia į sepsį panašūs simptomai, turėtų būti tiriami ligoninėse, kol neištiko tragedija“, – graudinosi vaiko netekęs tėvas.

Poliklinikos gydytojas per septynis apsilankymus nepastebėjo kraujo užkrėtimo simptomų.

Mirtinų sepsio padarinių galima išvengti

Sepsis – dažnai pasitaikanti ir gyvybei pavojinga infekcijos sukelta liga. Ji gali prasidėti dėl įvairių priežasčių ir išplisti visame organizme arba tik vienoje kūno vietoje. Nepradėjus gydyti sepsis sukelia daugybinį vidaus organų nepakankamumą ir žmogus miršta.

Ankstyvi kraujo užkrėtimo simptomai panašūs į kitų ligų – pakyla kūno temperatūra, žmogus ima karščiuoti, krečia drebulys. Jei šiuos simptomus lydi staiga pagreitėjęs širdies plakimas ir padažnėjęs kvėpavimas – verta sunerimti.

Kai kuriais atvejais pasireiškia apie ligos progresą įspėjantis sepsinio šoko sindromas, kuomet kraujo spaudimas drastiškai sumažėja, nors prieš tai buvo pakilęs. Taip pat žmogui darosi silpna, sunku susikoncentruoti, kartais netenkama sąmonės. Neretai pasireiškia ir žarnyno infekcijoms būdingi simptomai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas, odos balimas.

Jei panašūs simptomai pasireiškia žmonėms, neseniai patyrusiems išorinių sužeidimų, pasveikusiems po infekcijos ar net įsipjovusiems į pirštą, rekomenduojama nedelsiant vykti pas šeimos gydytoją. Pasireiškus pirminiams simptomams ir laiku apžiūrėjus medikui kraujo užkrėtimas dažniausiai išgydomas.

Jei sąmonės netenkama keletą kartų iš eilės, patariama nieko nelaukiant kviesti greitąją pagalbą.

Per metus Jungtinėje Karalystėje į ligonines dėl kraujo užkrėtimo patenka per 100 tūkst. žmonių, tačiau daugiau nei trečdalis jų miršta dėl vėlyvo kreipimosi į medikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius