Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 18

Reanimavo seną melagieną: netiesa, kad kaukės blokuoja deguonies kelią į plaučius

Kuo daugiau taisyklių dėl kaukių dėvėjimo, tuo aktyviau platinamos melagienos apie jas, net ir seniai paneigtos. „Facebook“ vėl plinta aiškinimai, esą nešiojantieji kaukes kvėpuoja apnuodytu oru. Tai yra netiesa – net ir pridengus nosį galima kvėpuoti šviežiu oru. Medikai tvirtina, kad kaukės yra viena iš efektyvių priemonių koronavirusui sulaikyti.
Vaikas
Vaikas / 123RF.com nuotr.

Lygina su dujų kameromis

Šiomis dienomis socialiniame tinkle „Facebook“ imta dalintis vienos moters pasipiktinimu dėl kaukių. Kartu pridėta KN95 tipo respiratorių užsidėjusios moters – palyginus su kitomis nuotraukomis, galima spėti, kad įrašo autorės, – nuotrauka.

Kaip tik tuo metu – nuo pirmadienio – įsigaliojo nurodymas viešose vietose dėvėti tik medicinines kaukes ir respiratorius.

„Medikai tyli, kažin kodėl!?“ – retorinis klausimas palydėtas keliais klaustukais ir šauktukais.

Pasak įrašo, kuriuo pasidalinta daugiau nei 500 kartų, autorės, „kaukės nešiojimas – tai pastovus buvimas apnuodytoje erdvėje“.

„Mūsų vaikai tokiose asmeninėse dujų kamerose praleidžia didelę dalį dienos, – aiškina ji. – Dėl to mažėja smegenų aktyvumas, pažeidžiamos kvėpavimo organų funkcijos, sunkėja širdies darbas.“

Įrašas baigiamas siūlymu apie tai paskaityti medicinos vadovėliuose ir komentaru, esą tarybiniais laikais žmonėms, kurie dirbo su respiratoriais, buvo mokami priedai ir jie turėjo pirmumo teisę į kasmetinę sanatorinę reabilitaciją.

Gąsdinti pradėjo medikė

Panašūs išvedžiojimai, esą kaukės traumuoja plaučius, nes šie negauna deguonies, ir žudo smegenis, nes žmogus su savo išvėptu oru įkvepia daugiau anglies dvideginio, internete plinta jau ne vieną mėnesį.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kaukės lyginamos su dujų kameromis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kaukės lyginamos su dujų kameromis

Šios sąmokslo teorijos pradininkė tikriausiai yra vokietė neurologė dr. Margareta Griesz-Brisson. Medikė pati yra aiškinusi, esą kaukių nedėvi, nes jos sukelia negrįžtamus smegenų pažeidimus, o taisykles dėl burnos ir nosies dengimo įvertino kaip „nusikaltimą žmonijai“.

„Kvėpuojant iškvėptą orą, be abejo, susidaro deguonies trūkumas ir anglies dioksido perteklius“, – yra aiškinusi ji.

Anot M.Griesz-Brisson, žmogaus smegenys yra labai jautrios deguonies stygiui, o kai kurios nervų ląstelės be deguonies negali likti ilgiau kaip 3 minutes. Tačiau deguonies trūkstant nuolat, organizmas esą prisitaiko, bet smegenų nervinės ląstelės nesugeba normaliai dalytis. Kaip tik todėl deguonies trūkumas ypač pavojingas vaikų ir paauglių smegenims.

Taip pat skaitykite: Tiesa ar melas? D.Kepenis: žurnale „The Lancet“ skelbiama, kad kaukės bevertės

Internete buvo galima rasti ir daugiau melagienų apie kaukes: esą jose esama nanosiūlų ar nanorobotų, kirminų.

Deguonis prasiskverbia pro kaukę

Kvėpuoti nosį ir burną uždengus kauke kartais tikrai gali būti nepatogu, ypač po ilgesnio laiko, jei yra šilta ar prireikus pabėgėti į autobusą. Todėl teiginiai, esą tai kenkia smegenims, iš pradžių gali atrodyti įtikinami. Bet jie yra klaidinantys.

Flickr.com/Deguonis
Flickr.com/Deguonis

Prieš gerus metus JAV mokslininkai paskelbė, kad įprastos veido kaukės nesumažina plaučius pasiekiančio deguonies kiekio. Mokslininkų žodžiais, iš pradžių kaukė sukelia nemalonų pojūtį, nes sudirginami jautrūs veido raumenys, įkvepiamas šiltesnis oras, net dėl klaustrofobijos.

Vokietijos Pneumologijos ir kvėpavimo ligų draugijos (DGP) narys, Saro krašto universiteto ligoninės gydytojas prof. Philippas Lepperis yra sakęs agentūra AFP, kad tarp veido ir kaukės yra labai mažas tarpas, o kaskart įkvepiant ten esantis oras susimaišo su šviežiu, tad kaukė iš esmės neturi jokios įtakos deguonies ir anglies dvideginio kiekiui organizme.

Anot kito DGP nario Dominico Dellwego, uždengus nosį ir burną kvėpavimo raumenims, ypač diafragmai, tenka dirbti stipriau. Smegenys gauna signalą apie tai, bet nei deguonies, nei anglies dvideginio lygis kraujyje nesikeičia.

123RF.com nuotr./Medicininės kaukės
123RF.com nuotr./Medicininės kaukės

Kaukė ne visiškai priglunda prie veido, be to, oras net pro ją gali prasiskverbti. Deguonies molekulė yra vos 260 pikometrų (1 pikometras sudaro 1 x 10-12 metro) dydžio. Chirurginės kaukės gaminamos iš medžiagos, kurios skylutės yra 100 tūkst. – 1 mln. kartų didesnės.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos (CDC) centras yra pripažinęs, kad anglies dvideginis kaukėje po truputį kaupiasi. Tačiau jo nesusidaro tiek, kad pakenktų. Gali būti, kad ilgai dėvint kaukę gali įsiskaudėti galva, dėl įvairių priežasčių ji gali pasidaryti nepatogi, bet anglies dvideginio organizme dėl jos nepadaugės ir deguonies stygiaus nebus.

123RF.com nuotr./Mokinys
123RF.com nuotr./Mokinys

Kaukes galima dėvėti ir vaikams. Anot Pasaulio sveikatos organizacijos, vyresni nei 12 metų paaugliai gali dėvėti jas tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip suaugusieji. Jaunesniems vaikams taikomos tam tikros išlygos, o mažamečiams iki 6 metų kaukės nerekomenduojamos dėl saugumo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės teigimu, kaukės skirtos pristabdyti mažas daleles, su kurias į žmogaus organizmą gali patekti užkratas. Tačiau jos, pasak specialistės, geriausiai saugo tik kartu su kitomis apsaugos priemonėmis – laikantis atstumo, rankų higienos, vėdinant patalpas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius