-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rinktis vaistus pagal asmeninę patirtį ar draugo rekomendaciją – pavojinga

Rinkdamiesi vaistus daugiau nei trečdalis Lietuvos gyventojų ignoruoja specialistų kompetenciją ir pirmenybę teikia asmeninei patirčiai bei pažįstamų ar artimųjų rekomendacijomis. Šią tendenciją atskleidė vaistinių tinklo užsakymu atliktas reprezentatyvus gyventojų elgsenos tyrimas.
Vaistų vartojimas
Vaistų vartojimas / Fotolia nuotr.

Rugsėjį bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, net 24 proc. gyventojų asmeninė nuomonė ar patirtis yra svarbiausias kriterijus renkantis vaistus. Dar 14 proc. respondentų keliaudami į vaistinę labiausiai pasitiki artimųjų ar pažįstamų rekomendacijomis. Tiesa, daugiau kaip pusė gyventojų vaistus visgi renkasi pagal gydytojų ir vaistininkų rekomendacijas, o 22 proc. pagrindinis pasirinkimo kriterijus yra vaistų kaina.

„Gyventojų polinkis pasikliauti asmenine patirtimi renkantis vaistus rodo, kad žmonės ne visuomet gerai orientuojasi gydymo procesuose ir įvertina galimas grėsmes savo sveikatai. Požiūris, kad vaistai, kuriuos sėkmingai naudojo giminaičiai ar draugai, tiks ir kitam žmogui, yra potencialiai pavojingas. Juo vadovaujantis pacientai gali ne tik nusivilti vaisto poveikiu, bet ir sulaukti nepageidaujamų reiškinių ir pakenkti sveikatai“, – komentavo „MediCA klinikos“ šeimos gydytoja Vaida Gedgaudienė.

123rf.com nuotr./Vitaminas
123rf.com nuotr./Vitaminas

Jos teigimu, sprendžiant iš profesinės patirties, dažniausiai gyventojai klysta elementarų peršalimą gydydami turimais antibiotikais, arba atvirkščiai, rimtai susirgę, gerdami tik arbatas, taip pat prisipirkdami daug vaistų, turinčių panašias veikimo savybes ir vartodami juos visus vienu metu.

Vaistininkės Gintarė Krikščiūnienės pastebėjimu, efektyviausias gydymo rezultatas būna tuomet, kai jį kontroliuoja specialistai.  

Kiekvienas vaistas turi savo paskyrimo indikacijas, kaip ir kontraindikacijas, kurias specialistai mokosi ilgus metus. Todėl vaistus paskirti, paaiškinti apie jų veikimą, galimas šalutines reakcijas turėtų tik jie.

„Užklupus nesunkiam negalavimui, vertėtų pasikliauti vaistininko kompetencija, juolab, kad patekti pas gydytoją pacientas ne visada gali „čia ir dabar“. Kitu atveju gydymą ir preparatus turi parinkti gydytojas, o vaistininkas gali tik padėti nepasimesti kainų ir receptų  įvairovėje bei pasiūlyti pacientui jam tinkamiausią variantą už patrauklią kainą. Beje, kaip rodo patirtis, tokiu atveju mažiausios kainos kriterijus gyventojams būna svarbiausias“, – sakė G.Krikščiūnienė.

Atliktas tyrimas parodė, kad net 38 proc. gyventojų, rinkdamiesi vaistus su identiškomis veikliosiomis medžiagomis, pirmenybę atiduoda pigiausiems preparatams. Brangiausius vaistus renkasi vos 1 proc. gyventojų.

„Jeigu pacientas jau turi paskirtą tam tikrą preparatą ir renkasi tarp įvairių šio varianto kainos ir kokybės santykių, pigumo kriterijus yra logiškas, ypač, kai kalbama apie lėtines ligas, kurioms įveikti vaistus reikia pirkti kas mėnesį. Ūmių susirgimų atvejais, kai reikia pasirinkti visus galimus variantus komplikacijoms išvengti, taupymas pasiteisina ne visuomet“, – mano G.Krikščiūnienė.

Epsos, Flickr.com/Nėra nežalingų narkotikų
Epsos, Flickr.com

„Pasveikti gydantis pačiam ar pasikliovus „kaimyno“ nuomone, galimybių nėra daug, jei liga bent kiek rimtesnė, o sukomplikuoti padėtį – lengva. Kiekvienas vaistas turi savo paskyrimo indikacijas, kaip ir kontraindikacijas, kurias specialistai mokosi ilgus metus. Todėl vaistus paskirti, paaiškinti apie jų veikimą, galimas šalutines reakcijas turėtų tik jie“, - reziumavo gydytoja V.Gedgaudienė.

Vaistinių tinklo „Camelia“ užsakymu reprezentatyvų gyventojų vartotojiškos elgsenos tyrimą visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko 2013 m. rugsėjo 16-24 d. Jo metu buvo apklausti 1007 respondentai nuo 18 iki 75 metų amžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius