Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 22 /14:06

Siūlantiems netradicinius gydymo būdus numatoma valstybinės kontrolės sistema

. Vyriausybė pirmadienį pasitarime sutarė dėl kontrolės sistemos siūlantiems netradicinės medicinos paslaugas. Planuojama, kad visas funkcijas, būtinas netradicinės medicinos praktikos paslaugų saugumui ir kokybei užtikrinti, vykdys Sveikatos apsaugos ministerija ir jai pavaldžios įstaigos.
Vaistažolės
Vaistažolės / „Fotolia“ nuotr.

Pasitarime taip pat svarstyta galimybė dalies tokių paslaugų kontrolę patikėti savireguliacijos institucijai, tačiau nutarta kurti valstybinę kontrolės sistemą.

Sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė po pasitarimo žurnalistams sakė, kad kontrolės sistema nereiškia, jog alternatyvi medicina bus draudžiama – tiesiog siekiama užtikrinti paslaugų saugumą.

„Kai kurie asmenys (...) galvoja, kad jeigu jau įstatymą priims, uždrausime veiklą. Tikrai ne. Bet man atrodo, kad Lietuva eina geru keliu ir protingu keliu, kad jeigu paslaugas teikiame, tai atsakykime už jas. Mes gi patys žinome, žurnaluose skaitome – kai kažkas nepataikė ir išėjo subjaurotu veidu“, – sakė ji.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jadvyga Zinkevičiūtė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jadvyga Zinkevičiūtė

Pasak viceministrės, Vyriausybei apsisprendus, kuriuo keliu vystyti kontrolės sistemą, toliau bus rengiami teisės aktai, reglamentuojantys netradicinės medicinos praktiką.

„Džiaugtis reikia šiandien, Vyriausybėje ilga kelionė kopomis baigėsi, bet nesibaigė įstatymų rengimas“, – aiškino ji.

Jos teigimu, netradicinės medicinos paslaugų teikėjus numatoma įpareigoti pagrįsti savo kvalifikaciją ir pateikti daugiau informacijos apie naudojamas medžiagas.

„Reikės susiimti – reikės pažiūrėti, kokia kvalifikacija yra specialisto, kokias gi žoles mes atsivežame iš Indijos, kokius papildus mes daliname SPA centruose (...). Pabandykite išsivežti kibirus dėlių į Indiją, į Kiniją ir užregistruoti savo veiklą. Išvarys tą pačią dieną. Pirmiausia sakys, kad neturi išsilavinimo dėles dėti, antras dalykas – tu nežinai, kaip jas dėti, nepaisant to, kad tu baigęs Medicinos fakultetą (...). Yra masė dalykų, o pas mus vyksta kvaila diskusija su dėlininkais“, – apgailestavo J.Zinkevičiūtė.

Sukūrus kontrolęs sistemą besiverčiantys, pavyzdžiui, natūralios ir liaudies medicinos praktika turės gauti licencijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius