-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skiepai keliautojams – sklandžių atostogų garantas

Ruošiantis į kelionę po užsienio kraštus, vertėtų svajoti ne tik apie laukiančius nuotykius, bet neužmiršti ir sveikatos. Nesvarbu, keliaujama darbo tikslais ar atostogaujama su šeima, susirgus užsienyje neišvengiamai patiriama kur kas didesnių materialinių, o ir moralinių, nuostolių nei gali padengti draudimo bendrovės. Ką ir kalbėti apie situaciją, kai medicinos paslaugų kokybė viešnagės šalyje netenkina, o dėl sunkios sveikatos būklės grįžti namo nėra galimybių.
Pakuojant daiktus į kelionę
Pakuojant daiktus į kelionę / Shutterstock nuotr.

Kad kelionės įspūdžių neapkartintų pašlijusi sveikata ir dėl jos kilę rūpesčiai, reikia apgalvoti ne tik atostogų maršrutus, bet ir suplanuoti vizitą pas gydytoją, kuris rekomenduos ir atliks reikalingus skiepus bei paaiškins apie kitas užkrečiamųjų ir kitokių ligų prevencijos priemones. Specialistai vienbalsiai sutaria, kad geriausia profilaktikos nuo užkrečiamųjų ligų priemonė – vakcinacija. 

Gydytojas – geriausias patarėjas

Kokių skiepų reikės, vykstant į tam tikras šalis, geriausiai patars šeimos gydytojas. Būtent jis pacientui padės įvertinti infekcinių ligų riziką ir rekomenduos, nuo kokių ligų reikėtų pasiskiepyti.

Gydytojas padės susidaryti optimalų apsisaugojimo nuo infekcinių ligų planą. Jis patikrins, ar esate skiepyti pagal profilaktinių skiepų kalendorių, ir paaiškins, kokių papildomų skiepų reikia priklausomai nuo kelionės šalies, atostogų trukmės, keliautojo amžiaus, sveikatos būklės ir pan.

Jei į kelionę leidžiamasi su vaikais, būtina įsitikinti, kad jie paskiepyti pagal nacionalinį vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Jei į kelionę leidžiamasi su vaikais, būtina įsitikinti, kad jie paskiepyti pagal nacionalinį vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Nepamirškite palaikomųjų vakcinos dozių

Nėra bendros skiepijimų schemos visiems keliautojams. Kiekvienam žmogui skiepų schema sudaroma individualiai. Prieš kelionę įvertinama, kokie skiepijimai reikalingi, atsižvelgiama į tai, ar reikalingi pakartotiniai skiepijimai, pirmiausia, nuo difterijos, stabligės, poliomielito, kt.

Taigi, pasiruošimas kelionei turi apimti ne tik naujų vakcinų įskiepijimą, kuriomis apsaugoma nuo užkrečiamųjų ligų, būdingų lankomoms šalims – reikėtų nepamiršti ir palaikomųjų vakcinos dozių.

Keliautojams kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas ir pasiskiepyti rekomenduojama iki kelionės likus 4–8 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti reikalingas tam tikras laikotarpis. Tačiau likus net ir mažiau laiko, vis tiek patariama kreiptis į gydytoją ir pasiskiepyti – po kai kurių skiepijimų apsauga nuo ligų susiformuoja greičiau.

Imunoprofilaktikos specialistai pabrėžia, kad kiekvienas pasaulio pilietis privalo elgtis atsakingai, žinoti, kur ir kokiomis ligomis galima užsikrėsti, kad iš anksto galėtų apsaugoti save ir kitus.

Kišenėje – tarptautinis skiepų pažymėjimas

Keliautojai rizikuoja užsikrėsti įvairiomis užkrečiamosiomis ligomis, pavyzdžiui, vidurių šiltine, tymais, maliarija, uodų bei moskitų platinamomis ligomis.

Todėl vykstant į kai kuriuos pavojingus kraštus rekomenduojama pasiskiepyti arba profilaktiškai pradėti vartoti vaistus, pavyzdžiui, norint išvengti maliarijos.

Vykstant į kai kurias Afrikos ir Pietų Amerikos šalis yra privalomas skiepas nuo geltonojo drugio, dar vadinamo geltonąja karštine. Leidžiantis į kelionę, kurioje nėra galimybių laikytis higienos reikalavimų, rekomenduojama skiepytis nuo vidurių šiltinės, hepatitų A ir B.

Kai yra tikimybė kelionėje turėti kontaktų su gyvūnais, rekomenduojama pasiskiepyti nuo pasiutligės, ypač jei keliaujama į Pietryčių Aziją.

Kai vykstama į kelionę tam tikrų infekcijų epideminiu periodu, rekomenduojama skiepytis nuo:

  • * meningokokinės infekcijos (vykstant į Afriką, Saudo Arabiją);
  • * gripo (ypač asmenims, priklausantiems gripo rizikos grupei);
  • * erkinio encefalito pavasario-ankstyvo rudens periodu (vykstant į Austriją, Čekiją, Vengriją, Baltijos šalis, Rusiją).

Geriausia, jei visi skiepai pažymėti tarptautiniame skiepų pažymėjime, kuris pasiskiepijus išduodamas gydymo įstaigoje. Jei skiepas yra privalomas (pavyzdžiui, geltonojo drugio, vykstant į kai kurias šalis), tarptautinis skiepijimų pažymėjimas yra būtinas dokumentas įvažiuojant į tokią šalį.

Infekcijų grėsmė suvaldyta dar ne visose šalyse

Daugumos skiepų sukelto imuniteto trukmė – 10 metų. Praėjus šiam laikotarpiui, reikia revakcinacijos (skiepytis pakartotinai). Laiku atlikta revakcinacija apsaugo nuo pasaulyje paplitusių ligų: stabligės, difterijos. Vertėtų žinoti, kad kai kuriose Azijos ir Afrikos šalyse žmonės vis dar serga paliomielitu. Hepatitas A – tai dažniausia keliautojų užkrečiamojo liga, kurios galima išvengti pasiskiepijus.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras kasmet Lietuvoje registruoja įvairių įvežtinių užkrečiamųjų ligų atvejų, kurių keliautojai galėtų išvengti pasirūpinę skiepais ir kitomis infekcinių ligų profilaktikos priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius