Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šlapimo nelaikymas senatvėje – kaip spręsti, kai chirurginis gydymas netaikomas?

Šlapimo nelaikymas – problema, su kuria susiduria tiek vyrai, tiek moterys, nepriklausomai nuo amžiaus tarpsnio. Tiesa, gydytoja pastebi, jog šlapimo patologija dažniau pasireiškia vyresniame amžiuje kartu su kitais sveikatos sutrikimais. Kokios pagrindinės ligos iššaukia šlapimo nelaikymą, ir kokios yra priemonės taikomos šiai problemai spręsti?
Rankos
Rankos / Shutterstock nuotr.

Kalbamės su „Inkocentro“ direktore, gydytoja Jurga Misevičiene.

– Ar yra konkretus amžiaus tarpsnis, nuo kurio dažniau pasireiškia šlapimo nelaikymo sutrikimai?

– Yra tik bendra tendencija, jog šlapimo nelaikymas yra dažnesnė patologija vyresniame amžiuje nei jauname, tačiau tikrai negalima teigti, jog senatvė „lygu“ šlapimo nelaikymui.

Galima senti su pilna šlapimo pūslės kontrole, tačiau tam tikros lėtinė ligos ir tam tikri šlapinimosi sistemos pokyčiai lemia, jog šita būklė vyresniame amžiuje pasireiškia dažniau.

– Kokios yra pagrindinės lėtinės ligos, dėl kurių pasireiškia šlapimo nelaikymas?

– Tai yra kraujotakos sutrikimai – insultai, neurologinės būklės, pavyzdžiui, nugaros ir galvos smegenų ar stuburo traumos, išsėtinė sklerozė, parkinsono liga, demencija, lėtinės retos ligos, tokios kaip šoninė amiotrofinė sklerozė ir pan.

Taip pat tai gali lemti endokrininės ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas. Taip pat tiek šlapinimosi, tiek ginekologinės sistemos ar storžarnės augliai ir kitų (taip pat ir nervų) sistemų augliai.

Kitų vokalizacijų augliai su metastazėmis apie mažąjį dubenį, taip pat, kaip pasekmė, sukelia šlapimo nelaikymą.

Galima senti su pilna šlapimo pūslės kontrole, tačiau tam tikros lėtinė ligos ir tam tikri šlapinimosi sistemos pokyčiai lemia, jog šita būklė vyresniame amžiuje pasireiškia dažniau

Yra dar viena iš šlapimo nelaikymo rūšių – jatrogeninis šlapimo nelaikymas, kuomet ši būklė išsivysto po chirurginio arba spindulinio gydymo.

Tai ypač yra ryšku vyrams po prostatos rezekcijos arba, tiek vyrams, tiek moterims, taikant brachiterapiją, kuomet radioaktyvūs spinduliai, naikinantys naviką, yra nukreipiami konkrečiai į židinį, kuris yra gimdoje arba prostatoje, ir kartu sunaikinamas ne tik auglys, bet ir sfinkteris, kuris turėtų išsilaikyti šlapimo pūslėje. Taigi, kaip gydymo pasekmė atsiranda šlapimo nelaikymas.

Šlapimo nelaikymą gali lemti ir kai kurių vaistų, kurie yra reikalingi pagrindinei ligai gydyti, naudojimas, kai, kaip šalutinis poveikis, pasireiškia šlapinimosi sutrikimai.

Bet kokia lėtinė patologija gali būti susijusi su šlapimo nelaikymu – nutukimas, rūkymas – visa tai irgi skatina turėti šią problemą.

– Kokios priemonės dažniausiai yra taikomos vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems šlapimo sutrikimų?

– Jeigu negalima išgydyti šlapimo nelaikymo arba jo kontroliuoti vaistais, o vyresniame amžiuje chirurginis gydymas yra taikomas retai, dažniausiai yra rekomenduojamos šlapimą sugeriančias priemonės.

Jeigu tai yra didesnio laipsnio šlapimo nelaikymas, patogus produktas – sauskelnės-kelnaitės, kurios labai tinka vyresniems pacientams. Tendencija tokia, jog vyresnio amžiaus žmogus sunkiai priima naujoves, ir jam kartais sauskelnės sukelia negatyvias emocijas.

Sauskelnes-kelnaites yra žymiai patrauklesnės, nes yra panašios į įprastą apatinį trikotažą. Praktika rodo, jog, nepaisant to, kad sauskelnės-kelnaitės yra skirtos aktyviam pacientui, net ir žmonės, kurie turi slaugomą pacientą namie, pagal kompensuojamus receptus,stengiasi pirkti sauskelnes-kelnaites. Reiškia, net ir slaugytojai yra pamėgę šį produktą.

– Kokiais atvejais šlapimą sulaikančios priemonės, esant šlapimo nelaikymui, gali būti kompensuojamos? Koks yra kompensacijos dydis?

vyresniame amžiuje chirurginis gydymas yra taikomas retai, dažniausiai yra rekomenduojamos šlapimą sugeriančias priemonės

– Taip, sergant tam tikromis ligomis arba turint nustatytą slaugos poreikį. Didžioji dauguma pacientų, šiuo atveju, yra senyvo amžiaus asmenys, turintys lėtinę ligą, kuomet nebegali patys savimi pasirūpinti, jiems reikalinga nuolatinė slauga.

30 vnt. sauskelnių, įklotų ar paklodžių, priklausomai nuo to, ką pacientas ar slaugytojas nori rinktis, per mėnesį yra kompensuojama valstybės.

Tiesa, to pilnai neužtenka, nes vidutiniškai per dieną reikia apie 3 vnt. tam, kad žmogus būtų sausas (per mėnesį tai sudarytų apie 90 vnt.)

– Ar be įvardytų šlapimą sugeriančių priemonių yra naudojami papildomi preparatai, skirti odos priežiūrai?

– Taip, pacientams, kurie nuolat dėvi sauskelnes, būtina odą valyti specialiu valymo kremu, kuris atstoja vandenį ir jos neišsausina.

– Ar žmogus po tam tikrų procedūrų, kurias įvardijote, išrašytas iš ligoninės ir turintis šlapimo nelaikymo problemą yra aprūpinamas informacija, kaip ją spręsti?

– Taip, žmogus pirminę informaciją gali gauti ligoninėje ar iš gydytojo/slaugytojo, tačiau vis tiek turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, kur jam bus suteikta išsamesnė informacija. Išsamiausią informaciją jis gali gauti „Inkocentre“ – pabandyti priemones, susipažinti su kosmetika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius