-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SOS: Vasara ant nosies, o „gelbėjimosi ratas“ kaip nekrenta, taip nekrenta

Iki kalendorinės vasaros liko kiek mažiau nei 7-ios savaitės. Tačiau šiltų orų tikimės sulaukti žymiai anksčiau. Norisi nusimesti sunkius žieminius rūbus bei avalynę ir mėgautis šiltojo sezono madomis. Tiesa, paltus ir megztinius nusivilkti yra žymiai paprasčiau nei žiemos metu susikaupusius papildomus kilogramus. Šie, tiesą sakant, įkyriai styro ir trukdo džiaugtis atviresniu ar labiau prigludusiu garderobu. Ką daryti?
Antsvoris
Antsvoris / Projekto partnerio nuotr.

Pirmiausia derėtų aptarti tai, ko daryti tikrai nebūtina. Nebūtina laikytis organizmą alinančių dietų, kurių rezultatai taip pat greitai prarandami, kaip ir pasiekiami.

Jokiu būdu negalima imtis savarankiško „bado režimo“. Moksliniai tyrimai rodo, kad žmonės, kurie nuolat stengiasi vartoti mažiau kalorijų turintį maistą, suvalgo daugiau. Toks maistas mažiau sotus, be to, ribojantys kalorijų kiekį dažniau persivalgo.

Dėl apetitą reguliuojančių hormonų balanso pasikeitimo lėtėja medžiagų apykaita, sustiprėja alkis, daugiau galvojama apie maistą, sustiprėja tam tikro maisto noras (ypač saldumynų), dėl viso to didėja apetitas ir svoris. Taigi, finale jūs ne tik nepasiekiate norimo tikslo, bet ir dar labiau pabloginate esamą situaciją.

Pradėkite nuo elementarių mitybos principų

Pagrindinė taisyklė norintiems sumažinti papildomus kilogramus – būtina sukurti kalorijų deficitą, t. y. sudeginti kalorijų daugiau, nei suvartoti. Paprasčiausias būdas tą padaryti – pereiti prie subalansuoto mitybos režimo, kuomet maitintis reikia mažiausiai 5-is kartus per dieną (kuo dažniau, tuo geriau).

Pertraukos tarp valgymų neturi būti ilgesnės nei 4-ios valandos, kitaip jūs jausitės alkani ir nervingi, jums norėsis valgyti viską, kas po ranka, o tai tik dar labiau sunkins jūsų ne tik fizinę, bet ir psichologinę būklę.

Maitintis reikia mažiausiai 5-is kartus per dieną (kuo dažniau, tuo geriau).

Taip pat svarbu nurodyti tinkamus maisto kiekius suprantamais porcijų dydžiais, pavyzdžiui, pusryčiai – 2 kiaušiniai, užkandis – liesas jogurtas, pietūs – 100 – 150 g vištienos krūtinėlės, 50 g pilno grūdo makaronų, 300 g daržovių ir t.t.

Jeigu patiems sunku susidaryti mitybos planą, kreipkitės į dietologus ar mitybos specialistus, ir jie jums parinks jūsų gyvenimo būdą atitinkantį maitinimosi režimą.

VIDEO: Svoris nekrenta. Ką darau ne taip?

Mitybos pagrindas – baltymai

Didžiausia klaida, kurią daro dažnas, norintis sumažinti savo kūno apimtis – drastiškai sumažina maisto porcijas arba maitinasi tuo, kas, jo/jos nuomone atrodo liesa.

Tačiau svarbu suprasti, jog ne visuomet tai, kas liesa, iš tiesų skatina jus liesėti, ir gerųjų riebalų turinčių produktų neverta atsisakyti, bet priešingai – tokius produktus privalote įtraukti į savo mitybos racioną!

Taigi, kokių produktų turėtumėte valgyti daugiausia ir ko vertėtų atsisakyti? Jūsų mitybos pagrindu turi tapti daug baltymų turintys produktai.

Tai – kiaušiniai, liesa mėsa (ypač vištiena, kalakutiena, jautiena), žuvis (gali būti ir riebesnė, pavyzdžiui, lašiša), liesa varškė, natūralus jogurtas, riešutai, avokadai ir kitos ryškiaspalvės daržovės. Rinkdamiesi pieno produktus būkite budrūs – rinkitės tik tą jogurtą, kuriame yra kuo mažiau cukraus.

Tuos maisto produktus, kuriuose gausu angliavandenių, reikėtų riboti griežčiau bei valgyti juos pirmoje dienos pusėje. Tai – grūdinės kilmės produktai (košės, kruopos, duona ir t.t) ir vaisiai. Geriausia rinktis pilno grūdo makaronus, ruduosius ryžius, pilno grūdo duoną. Svarbiausia apriboti cukraus kiekį – vietoj cukraus naudoti natūralų medų.

Pasiruoškite į priekį

Stenkitės gamintis maistą patys namuose. Tokiu būdu užtikrinsite, kad patiekaluose yra tik tie maisto produktai (ar tos maisto medžiagos), kurių jums reikia.

Geriausia viską pasiruošti išvakarėse, kad ryte užtruktumėte vos 10 – 15min pusryčių gamybai (pusryčius taip pat galite pasiruošti iš vakaro, jeigu ryte norite ilgėliau pamiegoti).

Norėdami pasiekti išties stulbinantį rezultatą, mitybos režimą turite derinti kartu su sportu.

Jeigu ruošiate mėsą, ją galite užmarinuoti net keliomis dienomis anksčiau ir didesniais kiekiais – tuomet nereikės tos pačios procedūros kartoti kiekvieną dieną. Lengviausia ruošiama mėsa yra vištiena, tad jos į savo racioną galite įtraukti žymiai daugiau.

Užkandžiams dažniausiai ruoštis nereikės, jeigu rinksitės tuną, grūdėtą varškę, natūralų jogurtą ar vaisius. Taigi, iš anksto pasiruošę pietus ir į maisto lauknešėlį susidėję užkandžius jau būste pasiruošę visai dieną. Vakarienę visuomet galite pasiruošti po darbų grįžę namo.

Judėkite

Be abejo, norėdami pasiekti išties stulbinantį rezultatą, mitybos režimą turite derinti kartu su sportu. Mėgstantiems sportuoti sporto klubuose galioja tik vienas bendras patarimas – net ir mesdami svorį nepasikliaukite vien tik kardio pratimais, o juos derinkite kartu su treniruotėmis su svoriais.

Kardio treniruotės padeda efektyviai deginti riebalus, tačiau jos taip pat mažina ir jūsų raumenų masę. Kodėl svarbu išlaikyti raumenų masę? Kuo daugiau raumenų turėsite, tuo greičiau degs jūsų riebalai. Be to, išsaugodami bei formuodami raumenyną (kartu mažindami riebalų sluoksnį) turėsite dailią figūrą.

Jeigu treniruotės sporto klube jums nėra prie širdies – rinkitės treniruotes su savo kūno svoriu arba tiesiog užsiimkite savo mėgstama sporto šaka, padarykite ją savo laisvalaikio dalimi.

Galiausiai, daugiau vaikščiokite, važinėkitės dviračiu, judėkite – tai padės ne tik padailinti jūsų figūrą, bet ir palaikyti sveiką širdį bei gerą nuotaiką!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius