Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveika mityba spaudžiant šaltukui – kodėl nereikia bijoti riebalų ir raugintų produktų?

Atėjus pavasariui interneto portalai ir žurnalai dalina patarimus, kaip numesti per žiemą priaugtus riebaliukus. Tačiau gal pagaliau reikėtų užbėgti įvykiams už akių ir jų nepriaugti? Žiemą mažiau judame, tačiau esame linkę riebiau ir saldžiau užkandžiauti. Kaip kovoti su tokiais potraukiais? Ką valgyti žiemą? Šia tema kalbamės su mitybos specialiste bei tinklaraščio sveikairgardu.lt įkūrėja Indre Trusove.
Maisto gaminimas
Maisto gaminimas / Vida Press nuotr.

„Mūsų organizmas yra protingesnis, nei mes galime įsivaizduoti. Atšalus

orui natūraliai imame norėti šiltesnio, riebesnio, sotesnio maisto. Vasarą dažniausiai renkamės šaltus gėrimus, vaisius, šviežias daržoves, liesą žuvį ar mėsą. Tuo metu žiemą norisi šiltos arbatos, karštos sriubos ar sotaus troškinio, – pokalbį pradeda pašnekovė. – Taip, kaip mūsų organizmas reikalauja, ir turėtume valgyti, tik žinoma, stengtis derinti produktus ir vengti blogųjų riebalų. Labai svarbu praturtinti mūsų mitybą geraisiais riebalais. Tai avokadai, sėklos, sėmenys, riešutai, žuvis ir jūros gėrybės, rapsų ir alyvuogių aliejai.“

Ne visų riebalų reikia bijoti

123rf.com/Rapsų aliejus
123rf.com/Rapsų aliejus

I.Trusovė pabrėžė, jog riebalų nereikia bijoti. Jų yra įvairių rūšių, tad reikia tiesiog atskirti geruosius riebalus nuo blogųjų.

„Dažnai žmonės bijo aliejų ir visų kitų gerųjų riebalų, tačiau be reikalo, nes tinkamas gerųjų riebalų kiekis svarbus ištisus metus. Riebalams suvirškinti reikia daugiau laiko, todėl mes ilgiau jaučiamės sotūs, kas išties svarbu norint nepriaugti nepageidaujamo svorio. Salotas gardinkite pirmo spaudimo alyvuogių aliejumi. Kepti idealiausia ant rapsų aliejaus, nes jame yra mažiausias kiekis sočiųjų riebalų. Sotieji riebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje, dėl to kyla rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat jie padidina riziką susirgti antrojo tipo diabetu“, – patarė mitybos specialistė.

Pašnekovė pabrėžė, jog medžiagų apykaita sulėtėja dėl to, kad paspaudus šaltukui aptingstame, rečiau būname lauke ir apskritai mažiau judame.

„Medžiagų apykaita šaltame ore kaip tik turėtų greitėti, nes papildomai kalorijų sudeginame vien tam, kad sušiltume, – sako I. Trusovė. – Tačiau kai oras nelepina, stipriai sumažėja mūsų fizinis aktyvumas, kas lėtina mūsų medžiagų apykaitą. Dauguma laisvalaikio praleidimo būdų šiltame ore – aktyvūs, o žiemą vienas pagrindinių užsiėmimų – laikas prie televizoriaus. Čia, kaip žinia, prasideda užkandžiavimas, kuris ir tampa nepageidaujamo svorio priežastimi.“

Raugintos daržovės – būdas sveikai peržiemoti

Fotolia nuotr./Kopūstai.
Fotolia nuotr./Kopūstai.

I.Trusovė palygina: kiek matėte pasiryžusių minti dviratį per pusnis, o kiek iš mūsų rinktųsi minkštą sofą, į kurią įgriuvęs gali kabinti šaukštu dar šiltą obuolių pyragą. Tačiau pašnekovė pabrėžia, kad žiemą labai svarbu sekti savo mitybą.

„Reikėtų suvalgyti reikiamą kiekį baltymų, sudėtinių angliavandenių ir svarbiausia – gerųjų riebalų. Rinktis sveikus užkandžius, stengtis būti bent kažkiek fiziškai aktyviems, tam tinka ir lengva mankštelė namuose, indų plovimas ar tiesiog smagūs šokiai su šeima“, – patarė mitybos specialistė.

Visi sveikos mitybos specialistai pataria valgyti sezonines savo krašto daržoves. Tačiau mums, lietuviams, nedaug iš ko lieka rinktis: šakniavaisiai, rauginti kopūstai ir įvairios marinuotos ar konservuotos daržovės. Ar jos užtikrins pakankamą maistinių medžiagų kiekį žiemą?

„Visos daržovės yra savaip naudingos ir jų nereikėtų atsisakyti. Atsargas žiemai reikėtų pradėti ruošti jau rudenį. Didžiausią dalį produktų rekomenduočiau rauginti, nes tokiu atveju produktai turi labai daug probiotikų, kurie ypač naudingi žarnyno veiklai, stipriam imunitetui bei reguliariam tuštinimuisi. Rauginti galima kopūstus, cukinijas, agurkus ir burokėlius, tačiau taip pat labai svarbu pasirinkti tinkamą receptą, be didelio kiekio cukraus, druskos ir acto. Būtent dėl šios priežasties nepatarčiau marinuoti, kadangi marinato sudėtyje yra ypač daug acto, kuris „užmuša“ gerąsias savybes. Taip pat daržoves žiemai galime ir šaldyti. Susipjausčius daržoves mažais kubeliais ir porcijomis susidėjus į šaldymo kamerą, bet kada ruošiant patiekalą ir panorėjus jį pagardinti daržovėmis, jas turėsite po ranka“, – sakė pašnekovė.

Šviežios daržovės iš šiltųjų kraštų – ar jos duoda naudos?

Vis tik jei gėrybių žiemai pasiruošti nespėjote, akys krypsta į parduotuvėse blizgančius raudonšonius pomidorus, šviežius agurkus, žalumynus ar egzotinius vaisius. Tačiau ar vartodami iš už tūkstančių kilometrų atgabentus produktus kartu nesuvalgome įvairių cheminių medžiagų, kuriomis jie apdorojami, kad ilgiau išliktų švieži?

„Šį klausimą girdžiu išties dažnai ir, mano nuomone, nepriklausomai nuo metų laiko visi parduotuvėse įsigyjami vaisiai ir daržovės neaišku nei kaip auginti, nei kuo purkšti. Visada parsinešus šiuos produktus iš parduotuvės reikėtų valandai juos pamerkti į vandenį su geriamąja soda, bei būtinai lupti žieveles. Žinoma visų nitratų šie būdai nepašalina, bet bent jau pašalina juos nuo paviršiaus. Idealiausia jei galite gauti daržovių ir vaisių išaugintų mūsų šalyje ir prisišaldyti, džiovinti, rauginti jų žiemai. Deja, tokia galimybe tikrai retas gali pasidžiaugti. Tad ar pirksim žiemą bananą, ar obuolį – jie abu bus atvežtiniai ir abu turės nitratų“, – kalbėjo I. Trusovė.

Na, o kad po šių patarimų būtų lengviau iškart griebtis pokyčių, pateikiame jums du paprastus receptus, kuriuos galėsite išmėginti iškart ruošdami vakarienę:

Vištienos ir trintų pomidorų „trupiniuotis“

Vištienos ir trintų pomidorų „trupiniuotis“
Vištienos ir trintų pomidorų „trupiniuotis“


Reikės:

2 šaukštelių rapsų aliejaus

400 gramų pjaustytos vištienos krūtinėlės

200 gramų šaldytų žirnelių

200 gramų konservuotų kukurūzų

700 gramų natūralaus trintų pomidorų padažo

25 g avižų

150 g pilnų grūdų duonos trupinių

Kaip paruošti?

Didelėje keptuvėje pakaitinkite rapsų aliejų ir pakepinkite vištienos gabalėlius maždaug 4–5 minutes.

Verskite atitirpintus žirnius, konservuotus kukurūzus ir dar kelias minutes paskrudinkite. Supilkite trintų pomidorų padažą ir palaukite, kol jis pradės kunkuliuoti. Tegul viskas paverda dar 2–3 minutes, kad vištiena būtų tinkamai ištroškinta.

Tuomet perkelkite troškinį į karščiui atsparų indą.

Avižas sumaišykite su duonos trupiniais apibarstykite vištienos troškinį ir pašaukite į orkaitę dar maždaug 1-2 minutėms, kol švelniai apskrus.

Patiekalas paruoštas! Skanaus!

Avižiniai žuvies kotletai

Avižiniai žuvies kotletai
Avižiniai žuvies kotletai

Reikės:

800 gramų saldžių bulvių, pjaustytų kubeliais

500 gramų smulkiai supjaustytos menkės filė
(galite maišyti su lašišos filė)

4 šaukštelių garstyčių

100 gramų virtų avižų

2 šaukštelių šviežių ar džiovintų petražolių

4 šaukštelių rapsų aliejaus

Kaip paruošti:

10 minučių virkite saldžias bulves, kol suminkštės. Tuomet sutrinkite, nusunkite ir leiskite atvėsti.

Dėkite žuvį į gilesnę keptuvę ir užpilkite vandeniu. Patroškinkite taip apie 5 minutes, tuomet nusausinkite ir susmulkinkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius