Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis su farmacijos kompanijomis aiškinsis dėl priemokų už vaistus

Sveikatos apsaugos ministerijoje ketvirtadienį rengiamas pasitarimas dėl padidėjusių priemokų už vaistus.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / V.Skaraičio/BFL nuotr.

„Tenka pripažinti, kad vietinės kompanijų atstovybės ne tik siekia gauti iš mūsų kuklaus PSDF (Privalomojo sveikatos draudimo fondo – BNS) biudžeto ir piliečių pajamų didelius viršpelnius, bet ir bando manipuliuoti priemokomis bei pacientų interesais“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešimo, nesąžiningi vaistų tiekėjai bazinių vaistų kainų mažėjimą bando kompensuoti pacientų priemokomis.

Insulinas, už kurį niekada nereikėjo primokėti sergantiesiems cukriniu diabetu, tapo mokamas. Be to, padidėjo priemokos už vaistus, skirtus vėžiui gydyti.

Šią savaitę Lietuvos žiniasklaida pranešė, kad insulinas, už kurį niekada nereikėjo primokėti sergantiesiems cukriniu diabetu, tapo mokamas. Be to, padidėjo priemokos už vaistus, skirtus vėžiui gydyti.

Taip atsitiko įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui. SAM paskelbė, kad vaistai atpigo, o farmacininkai – kad sumažino bazines kainas, tačiau žmonėms padidėjo priemoka už kompensuojamuosius vaistus.

SAM teigia, kad siekiant pažaboti farmacininkų apetitus ir reguliuoti vaistų kainas V.Andriukaičio iniciatyva buvo pakeistos vaistų kainų referavimo taisyklės bei sumažintas didžiausias leistinas skirtumas tarp pigiausio ir brangiausio grupės vaisto. Tačiau vaistų gamintojų atstovai Lietuvoje esą nesilaiko susitarimų netaikyti priemokų vaistams.

Kaip pavyzdį ministerija pateikia insuliną, kurio vieno preparato kaina kaimyninėje ES šalyje yra 62,94 lito, o to paties preparato kainą Lietuvai gamintojas nustatė 97,09 lito.

„Dėl tokios farmacinių kompanijų pozicijos pacientai Lietuvoje yra priversti mokėti priemokas“, – tvirtina SAM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius