Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė organizacija atvėrė naujas galimybes Lietuvos plastinei chirurgijai

Nors plastinės chirurgijos operacijos kasdien tobulėja ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje, mūsų šalyje vis dar trūko bendradarbiavimo su kitomis šalimis ir galimybės tobulėti specialistams.
Plastinė operacija
Plastinė operacija / „Fotolia“ nuotr.

Kalbame su Plastinės chirurgijos centro chirurgu Sauliumi Vikšraičiu apie naujas atsakingas pareigas tarptautinėje organizacijoje, planuojamus pokyčius, plastinės chirurgijos inovacijas ir vis dar populiariausiomis išliekančias procedūras.

- Esate paskirtas nacionaliniu ISAPS asociacijos sekretoriumi, prašau, papasakokite apie šias pareigas ir tikslus plačiau.

Saulius Vikšraitis
Saulius Vikšraitis

- Pasaulyje yra žinomos dvi organizacijos, vienijančios viso pasaulio plastikos chirurgus ISAPS ir IPRAS. Viena iš jų – ISAPS - „International Society of Aesthetic Plastic Surgery“, kurios nariai tampa visi tikrieji nacionalinės draugijos nariai. Įstojimas į ją yra individualus, tad į šią asociaciją gali įstoti tik kvalifikuotas, žinomas plastikos chirurgų bendruomenėje žmogus, kurį rekomenduoja kiti du šios draugijos nariai. Kada ISAPS draugijoje yra 4 ar daugiau narių iš vienos šalies, tai šaliai skiriamas nacionalinis sekretorius. Šaliai paskiriant sekretorių, mes tampame nebe atskirais nariais, o jau bendruomenė, kuri atstovauja ir populiarina savo šalį. Lietuvoje plastinės chirurgijos lygis yra gana aukštas, bet tai žinome mes, o plastinės chirurgijos visuomenė apie Lietuvą žino nedaug. Džiugu, kad įgavus tokį statusą suteikiama galimybė su kitais pasaulio atstovais diskutuoti Lietuvai aktualiais medicinos klausimais.

ISAPS draugiją sudaro net 2729 plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai iš 95 šalių.

Ši draugija yra auganti ir suinteresuota didinti narių skaičių. ISAPS per metus surengia per 20 kongresų bei konferencijų visame pasaulyje. Pirmasis draugijos uždavinys, kad visi chirurgai atitiktų aukštus standartus ir galėtų mokytis, tobulėti bei gautų informaciją apie naujausius mokslo pasiekimus plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos srityje. Antrasis uždavinys – jog ISAPS plastinės chirurgijos chirurgų pacientai būtų saugūs ir jiems būtų suteikta kvalifikuota paslauga. Ir, žinoma, teikti paramą besivystančioms šalims – tiek finansinę, tiek intelektualią.

- Kokių estetinės chirurgijos inovacijų dar trūksta Lietuvoje lyginant su kitomis šalimis, kaip ISAPS draugija prisideda prie inovacijų?

ISPAS skatina pažangą visame pasaulyje, tačiau nėra pristatomos nepatikrintos naujovės. Įsivaizduokite ISAPS draugiją sudaro net 2729 plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai iš 95 šalių. Draugijoje yra patvirtintas 91 nacionalinis sekretorius. ISAPS žinių konferencijos vyksta visus metus, skirtingose pasaulio vietose. Kongresai yra organizuojami kas du metus, šalį pasirenkant tokia tvarka: Europoje, Pietų Amerikoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Plastinės chirurgijos atstovai susitinka tų pačių tikslų vedini - dalinasi patirtimi, diskutuoja, išbando bei pritaiko geriausią praktiką. Lietuva žengia koja kojon kartu su pasaulio chirurginėmis inovacijomis, mes bendraujame ir keičiamės žiniomis su kitomis šalimis. Mūsų šalyje yra tikrai aukštas paslaugų lygis, mūsų specialistai yra tikrai geri, tik trūksta švietimo, teisingo pacientų požiūrio. Kartais vis dar nesuprantama, kad reikalingas sveikimo periodas po operacijos, kad reikia palaukti rezultato, o prieš pačią operaciją tinkamai pasiruošti.

Atsakant į Jūsų klausimą, kalbėti apie inovacijas yra labai sudėtinga. Kaip pavyzdį galiu pateikti riebalų persodinimą plastinėje chirurgijoje. Iš pradžių atrodė, jog tai bus didžiulis perversmas, jog riebalų panaudojimas plastinėje chirurgijoje ne tik inovatyvu, bet ir veiksminga. Tačiau riebalų panaudojimo metodams praėjus savo išbandymus, tapo aišku, jog riebalų persodinimas gali būti tik kaip pagalbinė priemonė, vis tiek reikia audinių tempimo, siurbimo ar modeliavimo. Inovacijoms įsitvirtinti reikalingas ne tik mokslas, tyrimai, patirtis, bet ir praktika bei laikas.

Inovacijoms įsitvirtinti reikalingas ne tik mokslas, tyrimai, patirtis, bet ir praktika bei laikas.

- Medicininis turizmas bei ISAPS draudimas ar tai turi kažką bendro?

- Gydytojų kvalifikacija, paslaugų kokybė bei medicinos įranga Lietuvoje atitinka aukštus standartus, o paslaugų kainos yra keletą kartų žemesnės. Tai tikrai nėra paslaptis, juk pacientai dažnai atvyksta iš kitų šalių pasinaudoti plastinės chirurgijos paslaugoms. ISAPS draugija siūlo specifinį draugijos draudimą: šis draudimas apima visą pooperacinį laiką – pooperacinę priežiūrą ir, jei reikalinga, korekcijas. Ką tai reiškia? – atvykus pacientui tarkim iš Šveicarijos, po operacijos jis sveikti vyksta namo. Pooperacinei priežiūrai ir chirurginėms korekcijoms pacientui nereikia grįžti į Lietuvą - pas operavusį gydytoją, jis gali kreiptis į kitą chirurgą, ISAPS draugijos narį esantį jo šalyje, šiuo atveju- Šveicarijoje.

- Kokie artimiausi planai įstojus į tarptautinę ISAPS organizaciją?

- Paskatinti daugiau Lietuvos plastikos chirurgų, kad prisijungtų ir dalyvautų šios asociacijos veikloje. Tai puiki galimybė tobulėti su profesionalais. Mano tikslas – rekomenduoti jaunus, perspektyvius chirurgus, kad jie galėtų tobulėti ne tik Lietuvoje. Kitas mūsų tikslas per artimiausius keturis metus suorganizuoti tarptautinį kongresą, kuriame dalyvautų vedantieji bei garsiausi pasaulio chirurgai. Kiekvienas renginys yra naudingas ir plastinės chirurgijos visuomenei, ir visai Lietuvai. Juk tokių kongresų metu keičiamasi žiniomis, dalijamasi patirtimi ir įžvalgomis, suburiami bendraminčiai, atsiranda tarptautiniai kultūros ir mokslo susitarimai, formuojamos tendencijos ir garsinamas Lietuvos vardas.

Šie ir dar daugiau tikslų ne tik suburs plastikos chirurgus, bet ir suteiks dar didesnį pacientų pasitikėjimą Lietuvos medicinos paslaugomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius