Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tikra istorija: greitai augantį vėžį sustabdė kamieninių ląstelių transplantacija

Tie, kuriems sergant sunkiomis ligomis gyvenimas suteikia galimybę pasveikti, neretai savo gyvenimą paskiria žmonių slaugymui bei gydymui. Ūmine limfogenine leukemija (ŪLL) sirgusi čilietė Catalina Infante Golowasch, kurios gyvybę nuo klastingos ligos prieš 15-a metų išgelbėjo kamieninių ląstelių transplantacija, baigusi medicinos mokslus tapo akušerijos slauge. Jos asmeninė patirtis šiandien įkvepia jos slaugomus pacientus bei suteikia jiems vilties net ir pačiose sunkiausiose gyvenimo situacijose.
Kamieninių ląstelių banko nuotr.
Kamieninių ląstelių banko nuotr.

2000-aisiais metais 12-metei C.Golowasch buvo diagnozuota ŪLL – greitai augantis tam tikrų baltųjų kraujo kūnelių (limfocitų) vėžys. 2 metus mergaitei buvo taikomas chemoterapinis gydymas, kol jos gydytojai (Juanas C.Quinatana ir Humbertas de Favero) nusprendė ieškoti alternatyvių išeičių.

Gydytojai kreipėsi į Niujorko nacionalinę virkštelės kraujo programą (NCBP), ir merginai buvo atlikta gyvybiškai svarbi kamieninių ląstelių transplantacija. Jau po keleto metų ant kojų atsistojusi mergaitė aplankė NCBP dirbusius medikus, kurių dėka jos sveikata pradėjo akivaizdžiai gerėti.

Vienoje Čilės ligoninių akušerijos skyriuje sesele šiuo metu dirbanti C.Golowasch teigia, jog norą dirbti šioje srityje paskatino jos paties asmeninė patirtis: „Technologijos ir tarptautinis gydytojų bendradarbiavimas tikrai padeda išgelbėti gyvybes.“

Kamieninių ląstelių banko nuotr.
Kamieninių ląstelių banko nuotr.

Lietuvoje dirba geri specialistai

Galimybė privačiai išsaugoti kūdikio virkštelės kraujyje esančias kamienines ląsteles Lietuvoje egzistuoja jau 9-erius metus. Vilniuje įsikūręs Kamieninių ląstelių bankas yra vienintelė ir licencijuota kamieninių ląstelių saugykla Baltijos šalyse.

Technologijos ir tarptautinis gydytojų bendradarbiavimas tikrai padeda išgelbėti gyvybes

Plėsdamas tarptautinio bendradarbiavimo ribas, lietuvių kamieninių ląstelių bankas neseniai tapo seniausio ir didžiausią patirtį Europoje turinčio Vokietijos kamieninių ląstelių banko „Vita 34“ dalimi.

Toks dviejų bankų susijungimas suteiks dar daugiau garantijų bei saugumo šeimoms, kurios nuspręs išsaugoti atstatomosiomis (regeneracinėmis) savybėmis pasižyminčias virkštelės kraujo kamienines ląsteles.

Kamieninių ląstelių banko nuotr.
Kamieninių ląstelių banko nuotr.

Gydytojai pataria, kodėl verta

Virkštelės kraujyje esančios naujagimio ląstelės šiandien gali būti naudojamos daugiau nei 80-ties ligų gydymui.

„Virkštelės kraujo kamieninės ląstelės šiuo metu daugiausia naudojamas kraujo vėžiui gydyti bei gelbsti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta daugiau nei 60 proc. žmonių, – apie dabartinį gydymą kamieninėmis ląstelėmis pasakoja akušeris-ginekologas Romualdas Šemeta. – Ligų, kurias galima gydyti kamieninėmis ląstelėmis, sąrašas nuolat ilgėja. Šios ląstelės gali pagelbėti gydant ir autoimuninius susirgimus, pvz., diabetą, cerebrinį paralyžių ir t.t.“

Virkštelės kraujo kamieninės ląstelės šiuo metu daugiausia naudojamas kraujo vėžiui gydyti bei gelbsti nuo širdies ir kraujagyslių ligų

Gydytojo prognozėmis, gydymas kamieninėmis ląstelėmis per artimiausią dešimtmetį turėtų būti pradėtas taikyti ir bendrojoje medicinoje. Dėl šios priežasties, išsaugojus virkštelės kraujo kamienines ląsteles, užsitikrinama galimybė ateityje pasinaudoti ląstelių terapijos gydymo metodais.

Be to, išsaugotas virkštelės kraujas gali pasitarnauti ne tik vaikui, bet ir jo artimiesiems – tėvams, broliams ir sesėms.

Kamieninių ląstelių banko nuotr.
Kamieninių ląstelių banko nuotr.

Tėvų argumentai

Kamieninių ląstelių banke „Vita 34“ savo naujagimio virkštelės kraują sauganti Milda pasakoja, jog priežastis, paskatinusi rinktis šią galimybę, – ilgalaikė apsauga.

Išsaugojom ląsteles, kad mūsų dukrytė ateityje galėtų pilnavertiškai naudotis regeneracinės medicinos pasiekimais

„Išsaugojom ląsteles, kad mūsų dukrytė ateityje galėtų pilnavertiškai naudotis regeneracinės medicinos pasiekimais.

Kaip ir dauguma tėvų, apie ligas negalvojome, laukėme ir sulaukėme sveiko vaiko, tačiau kamieninės ląstelės gali padėti ne tik susirgus, o ir paprasčiausiai gyvenimo kokybės gerinimui“, – teigia naujagimio neseniai susilaukusi mama.

Sprendimą šeima priėmė ganėtinai anksti – įsibėgėjus antram trimestrui. „Kadangi pati esu biologė, apie kamieninių ląstelių išsaugojimo galimybę žinojau seniai, todėl vos sužinojus, jog laukiamės, susirinkome detalesnę informaciją ir kreipėmės į kamieninių ląstelių banko koordinatorę“, – pasakoja pašnekovė.

Moteris atvirauja, jog nesvarstė galimybės ieškoti kitų alternatyvų: „Lietuvoje yra tik viena šiai veiklai licencijuota įmonė, turinti patirties, o svarbiausia – kvalifikuotus ir išmanančius darbuotojus. Todėl jais ir pasitikėjome.“

Parengta kartu su projekto partneriu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius