-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trimetės tėvas: alkoholikus gydysime, o aš turiu rinktis – darbas ir vaiko sveikata

Alytaus rajone gyvenantis Saulius nori, kad jo trejų metų dukra jaustųsi geriau, todėl kartu su ja dienas leidžia sanatorijoje Druskininkuose. Reabilitaciją sanatorijoje bronchine astma sergančiai mergaitei paskyrė gydytojai. Nusiuntė į sanatorijos stacionarą, kur vaiką turi globoti suaugęs šeimos narys. Tačiau už dukters priežiūrą Sauliui biuletenis nepriklauso – gydytis tenka aukojant atostogas.
 Vilniaus universitetinės ligoninės atnaujinto operacinio bloko atidarymas
Medicina / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Reabilitacija Astma

„Bronchinė astma neįtraukta į sunkių ligų sąrašą, todėl man, kaip lydinčiajam asmeniui, „Sodros“ išmoka nepriklauso. Jaučiuosi diskriminuojamas, nes mes, tėvai, esame skirstomi – vieni gauna išmoką, kiti – negauna. Pagal įstatymą viskas kaip ir teisinga, bet mes jaučiamės nuskriausti, nes mokame tokius pačius mokesčius kaip ir kiti. Tuo metu valstybė žada priverstinai gydyti alkoholikus ir pan. Man tokie dalykai nesuprantami“, – apmaudo neslepia Saulius.

Jam nesueina galai: valstybė dukrai skyrė reabilitaciją, lovadienius ir jai, ir lydinčiam asmeniui, paguldė į stacionarą, bet nedarbingumo išmokos nemoka.

Koks skirtumas, ar aš vaiką slaugau namie, ar sanatorijoje? Kuo skiriasi ligoninės stacionaras nuo sanatorijos stacionaro?

„Koks skirtumas, ar aš vaiką slaugau namie, ar sanatorijoje? Kuo skiriasi ligoninės stacionaras nuo sanatorijos stacionaro?“ – nesupranta Saulius.

33 metų vyras jaučiasi speičiamas į kampą.

„Turiu rinktis, ar slaugyti vaiką ir prarasti pajamas, ar samdyti trečią asmenį. Jei nuspręsčiau sanatorijos atsisakyti, vadinasi, pagal įstatymą pažeisčiau vaiko teises, bent taip man paaiškino vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė“, – svarsto tėvas.

Darbdavys jam atostogų davė avansu, nes Saulius dirba žemės ūkio sektoriuje, o žiemą jame darbų mažiau.

„Tačiau atostogos man nepriklausė, nes dirbti pradėjau tik kovo 28 dieną. Žmona dirba Lietuvos pašte 0,65 etato ir 0,55 etato kultūros centre. Jos pajamos palyginti nedidelės. Antrame darbe bandomasis laikotarpis. O žinote, kaip darbdaviai žiūri: jei vaikas serga, rinkis – arba darbą, arba vaiką“, – apgailestauja Saulius.  

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Sodra“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Sodra“

„Sodros“ Klientų aptarnavimo metodikos ir informavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Rytas Stalnionis paaiškino, kad teisę į ligos pašalpą, jos skyrimo, apskaičiavimo ir mokėjimo tvarką reglamentuoja Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas bei Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatai.

Turiu rinktis, ar slaugyti vaiką ir prarasti pajamas, ar samdyti trečią asmenį.

„Ligos pašalpa už vaiko iki 18 metų slaugą medicininės reabilitacijos įstaigoje skiriama tik tuo atveju, jei vaikas serga liga, įtraukta į Sunkių ligų sąrašą, kurį tvirtina Sveikatos apsaugos ministras bei Socialinės apsaugos ir darbo ministras. Bronchinė astma į šį sąrašą, deja, nėra įtraukta, todėl gydytojai negali išduoti nedarbingumo pažymėjimo”, – pasakojo R.Stalnionis.

Taip pat ligos pašalpa skiriama slaugant sergantį vaiką iki septynerių metų ir dėl ligos gydomą stacionare arba sunkia liga (įtraukta į sąrašą) sergantį vaiką iki aštuoniolikos metų slaugant jį tiek gydomą ambulatoriškai, tiek stacionare ar medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje.

Jį slaugančiam šeimos nariui ligos pašalpa skiriama nuo pirmosios slaugymo dienos ir mokama visą reikalingą laikotarpį. Ligos pašalpa skiriama ne daugiau nei už 120 dienų per kalendorinius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius