Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trūkstamų lėšų istorinei operacijai valstybė skirs, bet permokėti nežada

Iki lietuvio Martyno Girulio bioninės rankos operacijos likus kiek daugiau mėnesiui, aiškėja, kad valstybė vis dėlto skirs operacijai trūkstamą sumą. „Galime pasakyti gerą žinią, kad tą likusią dalį, kurią reikės padengti už protezą, tikrai padengsime“, – interviu LRT Radijo laidai „60 minučių“ sakė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Ji vis dėlto pridūrė, kad kol kas iš Vienos klinikos laukiama žinių dėl tikslios protezo kainos.
Martynas Girulis
Martynas Girulis / LNK nuotr.
Temos: 1 Chirurgija

Kaip buvo skelbiama, bioninės rankos kaina kartu su bandomuoju jos atitikmeniu siekia apie 320 tūkst. litų. Žmonės jau paaukojo daugiau nei 100 tūkst. litų. Sveikatos apsaugos ministerija anksčiau yra žadėjusi dengti apie 80 proc. dirbtinės rankos kainos. Pasak sveikatos apsaugos ministrės R. Šalaševičiūtės, šiuo metu laukiama atsakymo, kiek tiksliai protezas galėtų kainuoti.

„Pirmiausia paklausėme, kiek tiksliai protezas kainuoja, nes nesame gavę oficialių dokumentų apie protezo kainą. Ir būtent Vienos klinika Austrijoje mums turi pateikti atsakymą. Ir, žinoma, galimas variantas, kad mes dar vykdysime derybas, nes, mūsų žiniomis, ta kaina, kuri yra viešai paskelbta, yra per didelė“, – teigė sveikatos apsaugos ministrė. Pasak jos, Skandinavijos šalyse toks protezas kainuoja apie 200 tūkst. litų.

M. Girulio operacija, R. Šalavičiūtės žiniomis, numatyta spalio 3 d. Sveikatos apsaugos ministrė tikisi, kad oficialus raštas apie galimą protezo kainą iš Vienos klinikos bus gautas greitu metu, nes jis yra būtinas. „Priešingu atveju mes neturime teisės pervesti pinigų iš Ligonių kasų“, – sakė R. Šalaševičiūtė. Jos teigimu, gavus reikiamą dokumentą, priimti sprendimą užtektų daugiausia savaitės.

„Visų pirma mūsų ministerija ne iš karto turi pervesti pinigus. Pagal susitarimą su klinikomis Vienoje, mes turime pateikti garantinį raštą, kad apmokėsime išlaidas po to, kai operacija bus padaryta, protezas pritaikytas“, – patikslino sveikatos apsaugos ministrė. Anot jos, dabar viskas priklauso nuo Vienos klinikos.

Vis dėlto R. Šalaševičiūtė patikino, kad galimybės skirti jaunuolio operacijai trūkstamą sumą yra surastos. Būtinais atvejais, anot sveikatos apsaugos ministrės, pinigų gali skirti gydymo užsienyje tvarkos komisija bei retų ligų komisija, tačiau šių komisijų darbas aiškiai reglamentuotas teisės aktų.

„Galimybės yra labai aiškiai apibrėžtos komisijų darbe. Galime pasakyti gerą žinią, kad tą likusią dalį, kurią reikės padengti už protezą, tikrai padengsime. Net jei taip būtų, kad kažkiek pritrūktų, manau, kad turime galimybę kreiptis ir į Vyriausybę, pridėti iš Rezervo fondo. Bet manau, kad tokio poreikio nebus“, – mano R. Šalaševičiūtė.

21-erių M. Girulis iš Pagėgių savivaldybės – pirmasis lietuvis ir vienintelis neįgalus žmogus pasaulyje, kuriam gali būti pritaisyta mintimis valdoma bioninė ranka. Iki šiol tokia ranka būdavo pritaikoma avarijos ar traumos atveju galūnių netekusiems žmonėms, tačiau nė karto asmeniui, kuris rankų nevaldė nuo gimimo. M. Girulis gimė turėdamas retą ligą. Vaikinui deformuoti ir paralyžiuoti galūnių raumenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius