Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukmergės neįgaliųjų sąjungoje – paskaitos organų donorystės tema

Ukmergės neįgaliųjų sąjungos nariams donorystės tema yra ne naujiena. Su šia organizacija Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ atstovai organizuoja jau ne pirmą susitikimą – kaskart prisijungia vis kiti žmonės, kuriems organų donorystės klausimai yra svarbūs.
Rimvydas Vekerotas gyvena su persodinta donoro širdimi
Rimvydas Vekerotas gyvena su persodinta donoro širdimi / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

 Į tokius renginius Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjungos vadovė Lionė Aleksienė kviečia ir gydytojus, savivaldybės atstovus, moksleivius. Šiuose susitikimuose skaitomos paskaitos – tai žinios, kurias turi žinoti visi: organų donorystės tema pasikalbėti šeimos rate turėtų kiekvienas išprusęs žmogus, kad nutikus nelaimei, nereikėtų jausti papildomos psichloginės naštos, kai nežinoma, ko būtų norėjęs artimasis.

Susitikime buvo skaitomi 3 pranešimai – Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Ugnė Šakūnienė išsamiai pristatė organų donorystės temą: kodėl susergame, kokios medicininės

Pacientų organizacijos „Gyvastis“ prezidentė Ugnė Šakūnienė.
Pacientų organizacijos „Gyvastis“ prezidentė Ugnė Šakūnienė.

procedūros atliekamos transplantacijos laukiantiems ligoniams, kokias emocijas žmogus išgyvena laukdamas donorinio organo ir kaip gyvena po organo persodinimo. „Transplantuoti žmonės jaučia begalinį dėkingumą donorų artimiesiems. Be jų kilnaus poelgio nebūtų galimybių išgelbėti daugelio sergančių žmonių“, – sakė U. Šakūnienė.

Nacionalinio transplantacijos biuro direktoriaus pavaduotoja Audronė Būziuvienė supažindino su biuro veikla – pasakojo apie donorystės proceso koordinavimą, teisinę bazę, donorystės ir transplantacijos statistiką. Susirinkusiems įdomu buvo pasiklausyti ir profesoriaus Balio Dainio paskaitos – jo pasakojama transplantacijos istorija (profesorius dalyvavo ir pirmojoje inksto transplantacijoje 1970 metais) ir naudingos tiesos apie inkstų sveikatą. Profesoriaus susirinkusi auditorija klausinėjo daugelio dalykų – džiugu, kad žmonėms rūpi jų sveikata. Susitikime dalyvavo ir su transplantuota širdimi gyvenantis Rimvydas Vekerotas.

Jis – tarsi gyvas pavyzdys visų teorinių kalbų apie donorystės prasmę. Vyras jau 6 metus gyvena po transplantacijos, augina sūnų, sportuoja. „Jei nebūtų atsiradęs donoras,  manęs jau nebūtų“, – sakė R. Vekerotas.

Šio renginio rėmėjas – Ukmergės rajono savivaldybė, susitikimu tęsiamas Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo (EEA Grants) remiamas projektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius