-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas didžiausių mokslo laimėjimų besigydantiems nuo vėžio – jau Lietuvoje

Nepaisant didelių medicinos mokslo laimėjimų, žmonės nenustojo sirgti, o tarp ligų, kurių labiausiai bijoma, pirmauja vėžys. Liga baugina ir dėl to, kad gali atimti gyvybę, ir dėl to, kad gydymas smarkiai išvargina žmogų. Kokie medicinos ir mokslo laimėjimai gali itin pagelbėti sergantiesiems vėžiu? Apie vieną tokių kalbamės su Lietuvos medicinos mokslų universiteto Farmakognozijos katedros profesorė Nijolė Savickienė.
Vėžiu sergantis pacientas
Vėžiu sergantis pacientas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Gydant onkologinę ligą, žmonės susiduria su įvairiomis nepageidaujamomis reakcijomis. Jiems dažnai sutrinka virškinimas, užkietėja arba, priešingai, tampa laisvi viduriai, pykina, jie vemia, skauda galvą, vystosi kvėpavimo, nervų sistemos sutrikimai, kimba infekcijos, kt. Dėl nepageidaujamo chemoterapijos poveikio gydymą kartais reikia atidėti ar pristabdyti. Kas gali padėti palengvinti šiuos simtomus?

Sisteminė enzimų terapija, stimuliuodama imunitetą, veikia ir uždegimo procesus, pvz., ausų, kvėpavimo takų, sąnarių uždegimus

– Onkologinių pacientų imunitetas būna susilpnėjęs, jie tampa imlesni įvairioms virusinėms ligoms, jiems skauda gerklę, juos vargina sloga, kosulys ar kt. Todėl vis dažniau medikai ir mokslininkai atsigręžia į enzimų terapiją. Sisteminė enzimų terapija, stimuliuodama imunitetą, veikia ir uždegimo procesus, pvz., ausų, kvėpavimo takų, sąnarių uždegimus, kt. Taip pat ji veikia įvairių funkcijų, pvz., virškinimo, sutrikimus, o, kaip žinoma, onkologinius ligonius gali varginti apetito stoka, juos gali pykinti ir t.t. Be to, sisteminė enzimų terapija gerina žaizdų gijimą – tai irgi svarbu operuotiems vėžiu sergantiems ligoniams. Neretai gydant įvairius navikus pacientus gali varginti urologinės problemos, šlapimo nelaikymas. Enzimų terapija gali padėti išsaugoti sveikus aplinkinius audinius ir taip pagerinti įvairių organų funkcijų veiklą.

– Kokie mokslininkai išrado enzimų terapiją?

– Gydymo enzimais pavyzdžių galima rasti dar prieš mūsų erą. Senovės Egipte, Graikijoje žiniuoniai ananasų, papajų vaisiais, – o būtent juose gausu svarbių žmogui enzimų, – gydė žaizdas, trofines opas. Moksliniai sisteminės enzimų terapijos pagrindai buvo pakloti 20 a. pradžioje. Šiuos ir kitus atradimus praktiškai panaudojo M. Wolf ir H. Benitez. 20 a. viduryje profesoriaus M.Wolf įkurtame Niujorko biologijos institute buvo tirtas enzimų poveikis vėžinėms ląstelėms. Mokslininkai sugebėjo neaktyvų vėžiu sergančio paciento kraujo serumą paversti aktyviu, pridėdami nedidelį kiekį enzimų (chimotripsinoarplazmino).

Enzimų terapija paspartina natūralius organizmo sveikimo procesus

Enzimų terapija pastaruoju metu sulaukia vis didesnio susidomėjimo visame pasaulyje, tiek iš mokslininkų, tiek iš medikų. Veikiausiai dėl to, kad ji jungia du svarbius dalykus. Pirma, tai natūralu. Jų veikliosios medžiagos išgaunamos iš ananasų, palajų vaisių, veršelių kasos. Antra, enzimai padeda organizmui susidoroti su liga pačiam. Kitaip sakant, enzimų terapija paspartina natūralius organizmo sveikimo procesus.

– Kas yra tie enzimai, kodėl jie reikalingi mūsų organizmui?

Enzimai – tai mūsų paties organizmo junginiai.

– Enzimai yra fermentai. Tai tiesiog sulietuvintas angliškas žodis „enzymes“. Fermentai, arba enzimai, – tai baltyminė medžiaga, kuri reguliuoja organizme vykstančius apykaitos procesus ir kuri paspartina juos tūkstančius kartų. Be enzimų šie procesai nevyktų arba vyktų labai lėtai ir organizmas negalėtų egzistuoti. Taigi, enzimai yra vieni pagrindinių mūsų organizmo junginių, kurie reguliuoja ir anabolinius, t.y. naujų medžiagų susidarymo, ir katabolinius, medžiagų skilimo ir energijos išskyrimo, procesus. Vadinasi, kad būtume energingi, turi būti pakankamas kiekis aktyvių enzimų. Noriu pabrėžti, kad kalbame ne apie kokią nors svetimą junginių grupę. Enzimai – tai mūsų paties organizmo junginiai.

Šiandien ištirta maždaug 3 tūkst. enzimų, ir kiekvienas jų atlieka tik jam būdingą funkciją. Kaip jau sakiau, kad būtume sveiki, organizme turi būti tam tikras aktyvių enzimų kiekis.

– Enzimų terapijos atradimas vertas Nobelio premijos?

– Taip. Nes dar XIX amžiuje mokslininkai atrado molekules, kurios užtikrino visų svarbių žmogaus organizme vykstančių procesų veiklą. Knygos „Jaunystės fermentai” autorius, medicinos mokslų daktaras Hiromi Shinya enzimus dar vadina jaunystės fermentais, BŪTINA MAISTO MEDŽIAGA ORGANIZMUI. Pasak autoriaus, visos organizme vykstančios funkcijos priklauso nuo fermentų (enzimų), nes jie yra visų organizme vykstančių reakcijų tarpininkai. Beveik visose ląstelėse vykstančiose reakcijose dalyvauja fermentai, joms reikia fermentų, kad būtų galima palaikyti gyvybę. Žmonės gimsta turėdami tam tikrą kiekį fermentų (enzimų) organizme, tačiau nesveikas gyvenimo būdas, stresas, netinkama mityba išbalansuoja organizmą. Todėl, kuomet padidėja kokios nors fermento (enzimo) reakcijos poreikis, nebelieka fermento kitų reakcijų reikmėms.

Medikų teigimu, už fermentų terapijos išradimą iš tiesų vertėtų skirti Nobelio premiją.

Medikų teigimu, už fermentų terapijos išradimą iš tiesų vertėtų skirti Nobelio premiją.

– Kada enzimų terapija rekomenduotina sergant onkologinėmis ligomis?

– Enzimų terapija – tai papildoma pagalba sergantiesiems vėžiu. Ši terapija skirta ne navikui sunaikinti, jokiu būdu ne vėžiui gydyti, kaip mano daugelis, bet sergančiojo gyvenimo kokybei pagerinti, ypač chemoterapijos, spindulinio gydymo metu. Enzimų terapija rekomenduojama ir sergant kitomis ligomis, pvz., gydant traumas, uždegimus. Sisteminiai enzimai pasižymi šiais poveikiais:

•           neutralizuoja uždegimines medžiagas;

•           stimuliuoja imuninę sistemą ir pagreitina natūralią uždegimo eigą;

•           padeda greičiau atsinaujinti pažeistoms ląstelėms;

•           gerina kraujotaką ir audinių aprūpinimą deguonimi;

•           mažina skausmą ir patinimą;

•           pagerina antibiotikų poveikį, todėl sparčiau sveikstama.

Lietuvos medicinos mokslų universiteto Farmakognozijos katedros profesorė Nijolė Savickienė
 profesorė Nijolė Savickienė

Yra specialiai sukurtas enzimų preparatas, kuris patvirtintas mūsų šalies valstybinės vaistų kontrolės tarnybos ir skirtas sergantiesiems onkologinėmis ligomis siekiant palengvinti nepageidaujamus poveikius, kurie gali būti sukelti radioterapijos ir chemoterapijos. Šio vaisto rekomenduojama vartoti 2 dienas iki chemoterapijos pradžios, gydymo metu ir dar savaitę po gydymo.

– Dažnai žmogus pasiklysta maisto papildų gausoje. Kaip pasirinkti? Kuo medicininiu požiūriu skiriasi enzimų terapijos vaistai ir maisto papildai?

– Reikia žinoti, kad maisto papildams ir vaistams taikomi skirtingi reikalavimai. Su maisto papildais atlikta mažiau klinikinių tyrimų. Kai kalbame apie vaistą, o sisteminio poveikio enzimai yra vaistas, jų koncentracija ir aktyvumas yra standartizuoti. Kitaip sakant, gamintojai, vertindami kiekvieną vaisto seriją, užtikrina, kad vaisto sudėtyje yra reikiamas aktyvių enzimų kiekis, ir tai garantuoja vaisto veiksmingumą.

– Ar kiekvienam sergančiajam onkologine liga tinka šis pagalbinis gydymas enzimais? Ar visų lokalizacijų vėžys galėtų būti gydomas?

– Taip, sisteminė enzimų terapija tinka visų lokalizacijų onkologinėms ligoms gydyti. Tačiau ji netinka žmonėms, sergantiems krešumo ligomis (pvz., hemofilija). Šio vaistinio preparato negalima vartoti pacientams, kuriems nustatytas retas paveldimas sutrikimas – Lapp laktazės stygius arba gliukozės ir galaktozės malabsorbcija.

Pasitarti dėl sisteminės enzimų terapijos galima su šeimos gydytoju.

Taip pat skaitykite apie enzimus: Trūkstant fermentų gali išsivystyti vėžys?

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius