-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose transplantuota 90-oji širdis

Rugsėjo 21-osios naktį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose buvo atlikta 90-oji širdies transplantacija.
Dr. K.Ručinskas neša donoro širdį
Dr. K.Ručinskas neša donoro širdį / P.Katausko nuotr.

Širdies transplantacijas atliekantis kardiochirurgas dr. Kęstutis Ručinskas sako, kad per visą rugsėjo mėnesį buvo atliktos 3 panašios širdies transplantacijos, nes visų pacientų gyvybes palaikė dirbtinės širdys. Anot jo, paskutinė transplantacija buvo išskirtinė ne tik todėl, kad ji jau 90-oji Vilniuje, bet dar ir todėl, kad donoro širdis buvo atskraidinta iš Klaipėdos sraigtasparniu. Taip pat 74 metų pacientas buvo pakankamai sunkios būklės, mat beveik dvejus metus gyveno su dirbtine širdimi. Be to, jis yra vyriausias iš visų transplantuotų pacientų. 

Kadangi Lietuvoje labai trūksta donorų, pasak medikų, dirbtinė širdis yra tarsi tiltas laukiant donoro širdies. Nuo 1999 m. pirmieji Baltijos šalyse pradėję naudoti dirbtines širdis, Santariškių klinikų medikai sako, kad nuo to laiko tinkamo donoro širdies sulaukia kas antras pacientas, t.y. dabar gyvena 25 tokie Santariškių klinikų pacientai.

Vilniuje širdies transplantacijų laukia 10 suaugusiųjų, iš jų – 4 su dirbtinėmis širdimis ir 3 vaikai, vienas iš jų – su dirbtine širdimi.

Iš visų 90-ties širdies transplantacijų jau atliktos 7 transplantacijos vaikams. Jauniausias transplantuotas pacientas buvo vos 4 kg svėręs 3 mėn. kūdikis. Santariškių klinikų medikai – transplantacijų pradininkai Lietuvoje. Net 85 proc. visų šalyje vykdomų organų transplantacijų yra atliekama būtent Santariškių klinikose.

Santariškių klinikų medikai džiaugiasi, kad po transplantacijos pacientai gali gyventi įprastinį gyvenimą. Jie yra subūrę tokią iniciatyvinę grupę, kuri dalyvauja Europos žmonių su persodintomis širdimis ar plaučiais federacijos sporto žaidynėse, organizuojamose kiekvienais metais. Tokios žaidynės Lietuvoje vyks 2014 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius