-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus valdžios užmojis sujungti dvi ligonines Antakalnyje: kam tai bus naudinga?

Sostinės taryba trečiadienį turėtų svarstyti klausimą dėl Vilniaus miesto klinikinės ligoninės ir Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro. Šias įstaigas siūloma reorganizuoti ir sujungti į vieną – Vilniaus Antakalnio klinikinę ligoninę. Valdininkų norai abiejų gydymo įstaigų medikų nedžiugina, nes jie iki šiol taip ir neišgirdo, kam ši reorganizacija bus naudinga.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau du kartus šis klausimas paskutinę akimirką buvo išbrauktas iš tarybos posėdžio darbotvarkės. Pastarąjį kartą – gruodžio vidury, kadangi projektui nepritarė tarybos Sveikatos komitetas, dalis Vilniaus valdančiųjų.

Ketina taupyti

Kol kas absoliučiai nesuprantami motyvai, niekas nepasako, kodėl tai daroma. Naudos sujungus visiškai skirtingas įstaigas tikrai neįžvelgiame, o žala jau jaučiama, – sakė M.Marcinkevičius.

Sujungti dvi Antakalnyje esančias gydymo įstaigas savivaldybė siūlo dėl to, kad esą tokiu būdu būtų racionaliau naudojami žmogiškieji ir finansiniai ištekliai, optimizuotas paslaugų teikimas gyventojams, mažėtų valdymo ir administracinės išlaidos, atsisakoma padalinių, kurių veikla abiejose įstaigose dubliuojasi. Tokiu būdu net ir dalis turto nebebūtų reikalinga. Jį pardavus miestas tvirtina ketinąs lėšas panaudoti kitos šios sujungtos įstaigos infrastruktūros atnaujinimui.

Ar šis klausimas pagaliau bus nagrinėjamas ir sulauks politikų pritarimo, paaiškės per posėdį sausio 29-ąją. Tačiau sveikatos klausimus savivaldybėje kuruojantis vicemeras „darbietis“ Jonas Pinskus neslėpė nustebęs, kodėl taip skubama šį klausimą priimti. Esą į darbotvarkę klausimas įtrauktas net nesitarus, o jį skubina pats meras Artūras Zuokas.

„Šitas klausimas atsirado labai netikėtai mums, jis buvo jau anksčiau pateikiamas, mūsų frakcija tam nepritarė ir jis buvo išimtas iš darbotvarkės. Dabar jis vėl teikiamas ir mes frakcijoje prieš posėdį svarstysime“, – beatodairiškai paramos tokiam sprendimui žadėti neskubėjo J.Pinskus.

Siūlo sulaukti galimybių studijos

Vicemeras įsitikinęs, kad pirmiausia reikėtų sulaukti galimybių studijos, kuri šiuo metu rengiama ir kurioje bus pateikti atsakymai, kokias Vilniaus miesto klinikinės ligoninės paslaugas galima optimizuoti. „Svarstomi įvairūs variantai. Ta studija nėra baigta ir pristatyta. Mums atrodo, kad sujungimo svarstymas yra ankstyvas. Pirma reikėtų išstudijuoti visus už ir prieš, pasiklausyti specialistų, turi būti pabaigta galimybių studija, tada galima ir priiminėti tokius sprendimus“, – kalbėjo J.Pinskus.

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras
Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras

Galimybių studija skirta pirmiausia išnagrinėti Vilniaus miesto klinikinės ligoninės teikiamas paslaugas, bet, anot J.Pinskaus, apims ir kitas Antakalnyje esančias sveikatos įstaigas.

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius tvirtina nelabai suprantantis, kam ši reforma bus naudinga – tikrai ne abiejų įstaigų medikams ir jų pacientams. Juo labiau kad apie reorganizaciją kalbama praktiškai nebuvo, argumentų nepateikta, bet klausimas jau keliauja politikams.

„Kol kas absoliučiai nesuprantami motyvai, niekas nepasako, kodėl tai daroma. Naudos sujungus visiškai skirtingas įstaigas tikrai neįžvelgiame, o žala jau jaučiama. Šis klausimas trečią sykį traukiamas į darbotvarkę, tad kolektyvas nerimauja, atmosfera įtempta. Tikimės, kad gal pagaliau apsispręs arba išims tą klausimą“, – 15min.lt kalbėjo M.Marcinkevičius.

Pasigenda informacijos

Mūsų ligoninėje su filialu yra 2 tūkst. darbuotojų, dar apie 300 Psichikos sveikatos centre. Tai dideli kiekiai žmonių, visų jų likimus palies ta pertvarka. Mes visuose sujungimuose, kiek turėjome, patyrėme tik nuostolius. Panašu, kad taip bus ir čia, – piktinosi H.Ulevičius.

Direktoriaus teigimu, Vilniaus miesto klinikinė ligoninė iki šiol neturėjo jokių sąsajų su psichikos sveikata, Psichikos sveikatos centras – su kitomis medicinos sritimis. Todėl esą paprastiems darbuotojams didelės įtakos sujungimas neturėtų padaryti, bet kyla baimė, kad paprasčiausiai norima parduoti Vasaros gatvėje esančias Psichikos sveikatos centro patalpas ar bent dalį jų.

Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės Giedrės Lukoševičienės pateiktame atsakyme teigiama, kad klausimas dėl Vilniaus miesto klinikinės ligoninės ir Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro reorganizavimo buvo aptartas su minėtų įstaigų vadovais bei įstaigų profesinių sąjungų atstovais. 

M.Marcinkevičius patvirtino, kad vienas susitikimas su savivaldybės atstovais buvo, tačiau po jo liko begalė neatsakytų klausimų. 

Ligoninės direktorius, gydytojas psichiatras - Martynas Marcinkevičius
Ligoninės direktorius, gydytojas psichiatras Martynas Marcinkevičius

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovas Henrikas Ulevičius gerokai kategoriškesnis: „Mes esame prieš, nes tas sujungimas yra visiškai neparuoštas. Su profsąjungomis nesuderinta, su žmonėmis nesuderinta, su kolektyvais nesuderinta. Viskas vos ne slapta daroma.“

Anot H.Ulevičiaus, tokiam dviejų sveikatos įstaigų sujungimui nepritaria ir Sveikatos apsaugos ministerija bei Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje. „Juk vadovai turi parengti sujungimo sąlygas. Mūsų ligoninėje su filialu yra 2 tūkst. darbuotojų, dar apie 300 Psichikos sveikatos centre. Tai dideli kiekiai žmonių, visų jų likimus palies ta pertvarka. Todėl nesuprantami dalykai vyksta, turėtų būti žmonėms išaiškinta, kokia bus nauda. Mes visuose sujungimuose, kiek turėjome (o turėjome jau tris sujungimus ir atjungimus), patyrėme tik nuostolius. Panašu, kad taip bus ir čia“, – piktinosi H.Ulevičius.

Reorganizacija pajudės tik tuo atveju, jeigu tam pritars taryba. Tada bus atliekami minėtų įstaigų reorganizavimo parengiamieji darbai, rengiamos reorganizavimo sąlygos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius