-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje rekomenduojama skelbti gripo epidemiją

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai, įvertinę sergamumo gripu ir ŪVKTI eigą ir pobūdį – staigus ŪVKTI ir gripo sergamumo rodiklio didėjimas bei ženklus vaikų ir paauglių sergamumo augimas – 6-ąją šių metų savaitę rekomendavo Vilniaus savivaldybės teritorijoje skelbti gripo epidemiją ir vykdyti numatytas gripo profilaktikos ir kontrolės priemones.
Gripas
Gripas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Sergamumas išaugo staiga 

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai praneša, kad praėjusią savaitę sergamumo rodiklis Vilniaus apskrityje siekė 153,75 (atv./10 tūkst. gyventojų), Vilniaus mieste – 154,71. Dėl gripo į ligoninę paguldyta 90 asmenų. Daugiau nei pusė jų – 52 yra vaikai ir paaugliai iki 17 metų amžiaus. 

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad epidemija skelbiama, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis viršija 100 atv. 10 tūkst. gyventojų, o gripas sudaro 30 proc. visų atvejų. Vilniuje praėjusią savaitę gripo atvejai sudarė 7,8 proc.

Visgi lyginant praėjusios savaitės sergamumo duomenis su ankstesnėmis savaitėmis, matyti, kad gripo atvejų Vilniuje padaugėjo dvigubai – 4-ąją šių metų savaitę buvo diagnozuota 310 gripo atvejų, praėjusią savaitę – 645 gripo atvejai (apskrityje atitinkamai 612 ir 1210). Taip pat per savaitę žymiai išaugo vaikų ir paauglių sergamumas – nuo 144 vaikų ir paauglių (4-ąją savaitę) iki 238 (5-ąją savaitę). 

Kaip elgtis epidemijos metu

Gripo epidemijos metu mokyklose veikla gali būti nutraukiama, jei kolektyve serga ir nelanko daugiau nei 20 proc. mokinių, atsižvelgus į epidemijos intensyvumą, atskiru nurodymu gali būti ribojami masinio žmonių susibūrimo renginiai. 
Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad gripo epidemijos metu ypač svarbu laikytis higienos: vėdinti patalpas, baldų ir kitus paviršius kuo dažniau valyti drėgnuoju būdu, dažnai plauti rankas, kosint ir čiaudint prisidengti servetėle, laikytis saugaus atstumo nuo gripu sergančių asmenų (daugiau nei 1 metras). 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius