-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vyras gimdykloje tik tam, kad būtų ką iškeikti ir suleisti nagus?

Gimdyti su vyru ar be jo – šią dilemą tenka spręsti kone kiekvienai nėščiajai. Vienos moterys žino, ko nori, kitos ilgai dvejoja, kruopščiai pasverdamos įvairius argumentus.
Gimdymas
Gimdymas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, kad vyras turi dalyvauti gimdyme, jei tik jis pats to nori. Negalima versti per prievartą, nes tai dažniausiai baigiasi nekaip. Viena gydytoja sakė, kad kartais tenka gimdymo metu ne tik gimdyve, bet ir vyru rūpintis... Mano vyras iš pradžių buvo kategoriškas, bet sudalyvavęs gimdyme pasijuto labai laimingas, visiems tik ir pasakojo, kaip gerai, kokie jausmai užplūsta. Kai lauksiuosi antro, sakė, tikrai dalyvaus”, – interneto forume asmenine patirtini dalijasi Živilė

„Man nebuvo skirtumo, dalyvaus ar ne. Vyras paskutinę minutę nusprendė, kad vis dėlto palauks už durų. Ir džiaugiuosi – buvo lengviau susikaupti”, – į diskusiją įsiliejo Vitalija.

Antrą kartą nenorėčiau jo taip iškoneveikti...

„Pirmą kartą buvo su manim iki guldymo ant stalo, o paskui nebenorėjau, kad būtų. Antrą kartą nenorėčiau jo taip iškoneveikti...” – prisipažįsta Gintarė.  

„Aišku, kad kartu su vyru. Mums abiem tai atrodė savaime suprantamas dalykas. Ir nekilo net jokių diskusijų ar klausimų. Kartu sukūrėme savo stebuklėlius, todėl kartu turime ir pasitikt“, – įsitikinusi Laima.

„Didžiąją dalį dalykų gyvenime galime kontroliuoti, tačiau gimdymas yra vienas iš tokių procesų, kai sunku prognozuoti jo eigą. Nežinau, kaip galiu reaguoti į tam tikrus dalykus... Manau, kad žmogui skausmą geriausia iškentėti vienam. Man būtų per sunku jaustis atsakinga dar ir už kito žmogaus emocinę būseną, todėl gimdysiu be vyro“, – konstatavo būsima motina.  

Ko tiksliai tikimasi iš vyro?

Psichologė psichoterapeutė Snieguolė Kirijanovienė aiškina, kad vienas svarbiausių kriterijų, sprendžiant gimdyti vienai ar sutuoktiniui dalyvaujant, yra noras. „Tačiau būtinai reikia atsakyti į klausimą, kodėl tu to nori?“, – sako specialistė.

Dažniausias moterų argumentas gimdyti su vyru – jis man padės. „O aš tada klausiu, kaip? Ką konkrečiai jis darys?“ – pasakoja S.Kirijanovienė ir rekomenduoja nėščiosioms vyrui aiškiai įvardyti savo lūkesčius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus gimdymo namuose
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus gimdymo namuose

Psichologė psichoterapeutė įspėja, kad gimdyme dalyvaujantis vyras irgi bus išsigandęs ir įsitempęs. Ar jis iš tikrųjų pasirengęs padėti? Ar jis psichologiškai pasiruošęs matyti savo mylimos moters kančią?

„Vyrui būtina paaiškinti, kad gimdymas yra ne tik paslaptis ir stebuklas. Be to, tai yra ir didžiulis skausmas. Greičiausiai jo mylima moteris rėks iš skausmo – ar jis sugebės emociškai išbūti šalia? Yra vyrų, kurie pamąsto ir suabejoja“, – neslepia specialistė.

Vyrui būtina paaiškinti, kad gimdymas yra ne tik paslaptis ir stebuklas. Be to tai yra ir didžiulis skausmas.

Be to, ji atkreipia dėmesį, kad mažiausiai 2 proc. vyrų iš esmės negali pakęsti ligoninės vaizdų, garsų, kvapo. „Pastarieji gydymo įstaigose dažniausiai netenka sąmonės. Ir tai visiškai nesusiję su vyriškumu – tai yra fiziologija“, – pabrėžė psichologė.

Baimė dėl seksualinio gyvenimo

Pasitaiko atvejų, kai vyrai labai nori tapti naujagimio atėjimo į pasaulį liudininkais, tačiau žmonos tam kategoriškai prieštarauja.

Viena pagrindinių priežasčių – moters baimė, kaip po to klostysis seksualinis gyvenimas.

„Kai kurie vyrai gimdymo metu patiria psichologines traumas, todėl jiems iš tikrųjų sunku mylėtis su moterimi, nes vaizdinys, kurį jie išvydo gimdymo metu, neapleidžia. Pamatę, kokioje kančioje gimsta kūdikis, ir lytinio akto metu jie galvoja, kad kelia moteriai skausmą. Todėl mano patarimas – nekišti nosies ten, kur nereikia“, – primygtinai rekomenduoja specialistė.

Klausimai gali išprovokuoti įniršį

Vyras gimdančiai moteriai gali ir labai padėti, jei iš tikrųjų žinos, ką daryti, jei bus atsakingai išklausęs parengiamuosius tėvų kursus.

Fotolia nuotr./Kokia bus kūdikio lytis?
Fotolia nuotr./Kokia bus kūdikio lytis?

„Jis gali padėti tiesiog savo artumu ir buvimu, tačiau pirmiausia jis turi gebėti pakelti emocinį krūvį ir toleruoti frustraciją. Juk ne kiekvienas sugeba būti šalia kito žmogaus sunkių jausmų, tarkime, kai jis verkia, rauda, sielvartauja ar pyksta. Kitas gi išbėga iš kambario“, – pastebi S.Kirijanovienė.

Ji pažymėjo, kad gimdyves labai erzina klausimai, į kuriuos reikia galvoti atsakymus. Pavyzdžiui, ką tu gersi?

Patikėkite manimi, mažiausiai ko norėsite, tai ką nors galvoti. Todėl pamokykite vyrą neuždavinėti atvirų klausimų iš raidės „k“.

„Patikėkite manimi, mažiausiai ko norėsite, tai ką nors galvoti. Todėl pamokykite vyrą neuždavinėti atvirų klausimų iš raidės „k“. Tik tokius, į kuriuos galima atsakyti taip arba ne, kad neišsimuštumėte iš kvėpavimo ritmo. Kai vyras pradeda klausinėti, ką padaryti, kuo padėti, ką gersi – kyla konfliktų.

Moterys pasiunta ir vyrą išveja lauk besikeikdamos. Todėl įspėkite vyrus, kad viską, ką pasakysite gimdymo metu, nebus asmeniška – siūlo psichologė. – Ir dar, mielos moterys, prieš gimdymą nusikarpykite nagus, nes vargšai vyrai būna ir sudraskyti.“

Noras būti kartu ar mada?

Lietuvos akušerių asociacijos prezidentė, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro, Akušerijos skyriaus vyr. akušerė Violeta Staniulevičienė 15min.lt pasakojo, kad santykiai gimdykloje dažniausiai atspindi tikrąją atmosferą šeimoje.

„Konfliktai dažnesni tarp tų žmonių, kurių namuose irgi ne viskas gerai“, – pastebėjo akušerė.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Gimdyvė
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Gimdyvė

Blogiausia, kai vyrai gimdyme dalyvauja ne dėl noro padėti, o todėl, kad tai yra madinga, liepė tėvai, įspūdžiais iš gimdyklos dalijosi draugai ar pan.

„Labai daug priklauso nuo šeimos savitarpio supratimo. Vienas vyras gali labai padėti, o kitas tik sėdės prie kompiuterio ir stums laiką, lakstydamas parūkyti. Tokiu atveju moteriai jis tikrai nereikalingas. Mano pozicija tokia: jei vyras yra gimdykloje, jis turi ką nors naudingo veikti, o ne palikti moterį likimo valiai“, – aiškino V.Staniulevičienė.

Vieni skaito mintis, kiti kelia sumaištį

Savo darbo praktikoje akušerė yra susidūrusi ir su labai gražiais pavyzdžiais. „Štai ir šiandien gimdyme dalyvavęs vyras moteriai labai padėjo. Ką tai reiškia? Jis masažuoja, kai skauda nugarą ar pilvo apačioje, paduoda atsigerti, uždeda šaltą kompresą ant kaktos, bendrauja, šneka, nukreipia moters dėmesį nuo skausmo, ką nors malonaus primindamas.

Įsivaizduojama, kad, jei jau atėjau į gimdyklą, tai turiu padaryti tvarką. Tokia reakcija neadekvati ir baigiasi tuo, kad neįmanoma normaliai dirbti, todėl vyras išprašomas į koridorių.

Kai reikia, padeda atsikelti, pavaikščioti, pasėdėti ant kamuolio. Tiesiog būna su moterimi ir supranta ją iš pusės žodžio: ji tik pažiūrėjo į mineralinio vandens butelį, jis jau duoda stiklinę atsigerti“, – įspūdžiais dalijosi akušerė.

Tačiau neretai pasitaiko atvejų, kai vyras ne padeda, o sukuria papildomą sumaištį. Tarkime, matydamas moters skausmą jis ima šaukti ant medikų, akušerės ar ginekologo.

„Įsivaizduojama, kad, jei jau atėjau į gimdyklą, tai turiu padaryti tvarką. Tokia reakcija neadekvati ir baigiasi tuo, kad neįmanoma normaliai dirbti, todėl vyras išprašomas į koridorių“, – neslėpė V.Staniulevičienė.

Vienos gimdo vos trys iš dešimties moterų – gimdyves palaiko ne tik vyrai, bet ir mamos, seserys ar dulos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius