Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytenis Andriukaitis Briuselyje prisiminė prieš 50 metų žmoniją sukrėtusią vaistų tragediją

Eurokomisaro, atsakingo už maisto saugą ir visuomenės sveikatą, Vytenio Andriukaičio iniciatyva Briuselyje prasidėjo mokslinė konferencija „50 metų ES farmacijos įstatymui“. Ši data žymi ne tik svarbaus įstatymo priėmimo sukaktį, bet ir didelę žmonijos tragediją. Išgyvenusieji po vadinamosios talidomido tragedijos (vien Didžiojoje Britanijoje mirė 14 tūkst. kūdikių), taip pat atvyko į Briuselį kaip gyvas įrodymas, kad negalima vartoti vaistų, kurių patikimumu ir saugumu nėra įsitikinta 100 proc.
Kevinas Donnellonas, vienas konferencijos dalyvių, nukentėjęs nuo talidomido.
Kevinas Donnellonas, vienas konferencijos dalyvių, nukentėjęs nuo talidomido. / Youtube iliustr.

Konferencijoje gyvenimo istoriją pasakojęs dalies rankų ir visai kojų neturintis Kevinas Donnellonas (54) iš Didžiosios Britanijos – ypatingas pavyzdys, įrodantis, kad net ir po tokių didelių išbandymų žmogus gali baigti mokslus, sukurti šeimą ir vairuoti automobilį neišsivysčiusiomis galūnėmis (žiūr. filmuotą pasakojimą žemiau). 

Įkvėptas tokio jaudinančio K.Donnellono pavyzdžio, eurokomisaras V.Andriukaitis įžanginėje kalboje pabrėžė, kad vaistų gamybos ateitis neįsivaizduojama be praeities pamokų. Nes dešimtys tūkstančių motinų įvairiose šalyse, kurios visiškai pasitikėjo šiuo vaistu, už tai sumokėjo siaubingą kainą.

Talidomido istorija 

XX a. 7 ir 8 dešimtmečiais pasaulį sukrėtė vaisto talidomido (thalidomide) skandalas. 

Vaistas pirmiausia pasirodė Vokietijos rinkoje. Jo etiketėje buvo parašyta,

Rasos Pekarskienės nuotr./Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis
Rasos Pekarskienės nuotr./Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis

kad preparatas yra saugus visiems – vaikams, nėščioms ir žindančioms moterims. Šį preparatą vartojusios nėščios moterys tikėjosi išvengti rytinio pykinimo nėštumo laikotarpiu.

Tačiau istorija pasisuko kita kryptimi – gimė ištisa „Talidomido vaikų“ karta – žmonės deformuotomis galūnėmis ar net visai be galūnių. Vaistas pažeisdavo ir smegenis. 40 proc. „Talidomido vaikų“ mirdavo nesulaukę nė metų. Iš viso šis vaistas platintas 45 šalyse. Ši nelaimė taip sukrėtė pasaulį, kad ES ir JAV pradėjo taikyti itin griežtas kontrolės priemones visiems rinkoje pasirodantiems vaistams.

40 proc. „Talidomido vaikų“ mirdavo nesulaukę nė metų.

Talidomido tema iki šiol diskutuojama garsiausiuose pasaulio universitetuose, ši tragedija pateikiama kaip pavyzdys, kas nutinka, kai pacientus pasiekia nesaugūs vaistai.

VIDEO: Kevin Donnellon

Kas sieja farmaciją ir VW skandalą?

Kaip taikliai diskusijose pastebėjo žurnalistas Peteris O‘Donnelis, leidinio „Politico“ redaktorius, vaistų pramonė turi daug bendro su automobilių: vien reguliavimas ir kontrolė dar nėra garantija, kad pacientus pasieks saugūs vaistai. Panašiai kaip VW automobiliai, dešimtis kartų labiau teršiantys aplinką nei nustatyta testų metu. Todėl klausimas, ar vaistų pramonė ir ją kontroliuojantys ES įstatymai yra „draugai ar priešai“, liks atviras dar ilgai. Nes, viena vertus, pacientai visad norės kuo greičiau gauti naujus vaistus, o vaistų gamintojai tuo tikrai bus suinteresuoti. Kita vertus, vaistų pramonės kontrolieriai visad bandys pristabdyti arklius.

Šiame kontekste įdomiai nuskambėjo eurokomisaro V.Andriukaičio mintis, kad ateityje naujos technologijos turi padėti ne tik kurti naujus vaistus, bet ir išlaikyti sveiką visuomenę (kad tų vaistų reikėtų mažiau). Prisimenant, kad beveik 50 proc. mirčių Lietuvos gyventojus ištinka dėl širdies ir kraujagyslių ligų (kurias didžia dalimi lemia ydinga gyvensena, netaisyklinga mityba), tobulėti turėtų ne tik vaistininkai ir jų kontrolieriai, bet ir pati visuomenė. 

Kas įvyko per 50 metų

Europos komisijos pateiktoje ataskaitoje pastarųjų 50 metų įvykiai padalinti į dvi dalis: įstatymų leidybos ir terapinių priemonių. Pirmasis vaistų gamybos reguliavimo procesą žymintis įvykis – 1964 m. Helsinkio deklaracija „Medicininių tyrimų su žmogumi etiniai aspektai". Ir iškart po to sekęs ES nutarimas, kad visi vaistai, patenkantys į rinką, turi būti patikrinti. Antrojoje skiltyje gausu daugybės žinomų ir labai plačiai šiais laikais naudojamų vakcinų ir vaistų pavadinimų – gydančių sklerozę, uždegimus, virusinius susirgimus, hepatitą C, kai kurias onkologines ligas, reguliuojančių kraujospūdį ir t.t. 

15min žurnalistas konferencijoje lankėsi Europos žurnalistikos centro (EJC) kvietimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius