-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zika virusinė infekcija: faktai ir padariniai

Beveik kiekvieną dieną Lietuvos žiniasklaidoje pasirodo pranešimų apie sparčiai plintantį Zika virusą. Zika virusinė infekcija – tai Aedes uodų platinama liga, šiuo metu aptinkama Pietų ir Centrinėje Amerikoje, Karibuose. Įvežtinių atvejų yra užregistruota ir Europoje.
Brazilijoje dėl Zika viruso mikrocefalija sergantis kūdikis
Brazilijoje dėl Zika viruso mikrocefalija sergantis kūdikis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Su šia virusine liga supažindina Vilniaus universiteto Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenerologijos ir alergologijos klinikos vedėjas prof. Arvydas Ambrozaitis.

Pastebėtas jau seniai

Zika virusas yra susijęs su Denge karštligės, geltonojo drugio, japoniškojo encefalito, Vakarų Nilų virusais, kuriuos taip pat perneša Aedes genties uodai. Pirmą kartą jis aptiktas 1947 m. Ugandoje, Zika miške (beždžionei), o 1954 m. pirmą kartą nustatytas žmogui Nigerijoje.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/ Arvydas Ambrozaitis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/ Arvydas Ambrozaitis

2007 m. registruotas infekcijos protrūkis už Azijos ir Afrikos ribų – Jape (Mikronezijos federacija). 2013–2014 m. Zika viruso protrūkiai buvo nustatyti kai kuriose Ramiojo vandenyno salose, 2015 m. ligos atvejai pastebėti Samoa ir Saliamono salose, Naujojoje Kaledonijoje, Fidžio, Vanuatu salose. Pernai Zika virusinė infekcija išplito Pietų Amerikoje: Brazilijoje, Kolumbijoje, Meksikoje, Panamoje, Paragvajuje, Venesueloje, Žaliojo Kyšulio salose.

2016 m. sausį Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro ataskaitoje pranešama apie 23 valstybes bei teritorijas, kuriose per dviejų mėnesių laikotarpį buvo nustatyti Zika virusinės infekcijos atvejai (tai įrodymas, kad epidemija toliau plinta Amerikoje). Šiuo metu Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) nerekomenduoja apriboti kelionių ar prekybos į šalis, kuriose registruojama Zika virusinė infekcija.

Vienuolika Europos šalių paskelbė oficialias rekomendacijas atidėti nėščiųjų keliones į šalis, kur plinta Zika virusinė infekcija.

Vienuolika Europos šalių paskelbė oficialias rekomendacijas atidėti nėščiųjų keliones į šalis, kur plinta Zika virusinė infekcija. Šiai rekomendacijai pritaria ir Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC). Derėtų pabrėžti, kad Europoje Zika viruso plitimo tikimybė yra maža, nes klimato sąlygos nėra palankios viruso pernešėjų aktyvumui. Šių uodų veisimuisi palankus tropinis klimatas.

Galimas ryšys su kitomis ligomis 

Zika virusinės infekcijos rezervuaras – virusu užsikrėtę žmonės ir beždžionės. Aedes genties uodai laikomi pagrindiniu pernešėju, platinančiu Zika virusinę infekciją. Šie uodai labiausiai gelia dienos metu, taip pat galimi įkandimai vėlai vakare ir anksti ryte. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2009 m. registruotas vienas Zika virusinės infekcijos atvejis, kai infekcija užsikrėsta lytiniu būdu – Zika virusas buvo išskirtas iš spermos praėjus daugiau nei dviem savaitėms nuo pasveikimo. Pernai Zika viruso RNR buvo aptikta dviejų vaisių amniotiniame skystyje. Taigi Zika virusas gali pereiti placentos barjerą ir kūdikiui perduoti motinos infekciją.

Greitą Zika viruso plitimą lemia du veiksniai: gyventojai neturi jam imuniteto, o virusą pernešantys uodai paplitę visur nuo pietinės JAV dalies iki šiaurinės Argentinos.

Įkandus Zika infekciją pernešančiam uodui, užsikrečia maždaug vienas asmuo iš penkių. Infekcijos inkubacinis laikotarpis yra 3–12 dienų. Ligos simptomai dažniausiai yra švelnūs, tęsiasi 2–7 dienas. Dauguma atvejų Zika virusinė infekcija yra besimptomė. Ligai būdingas makulinis (odos dėmės) ar papulinis odos bėrimas (prasideda veido srityje ir išplinta po visą kūną), karščiavimas, sąnarių, raumenų, galvos skausmai, nepūlingas akių junginės uždegimas.

Didelio sveikatos priežiūros specialistų susidomėjimo Zika virusinė infekcija sulaukė, kai 2015 m. spalį buvo pastebėtas mikrocefalijos (neįprastai maža galvos apimtis ir smegenų tūris) atvejų padaugėjimas tarp naujagimių Brazilijoje. Labiausiai paveiktame Brazilijos regione apie 1 proc. naujagimių yra įtariama mikrocefalija. Šių metų vasario pradžioje PSO komiteto išplatintame pranešime teigiama, kad ryšys tarp Zika virusinės infekcijos nėštumo metu ir naujagimių mikrocefalijų yra labai tikėtinas, tačiau dar nėra moksliniais įrodymais pagrįstas.

Taip pat tiriamas galimas Zika virusinės infekcijos ryšys su kitais neurologiniais sutrikimais, ypač su Guillain – Barre (GBS) sindromu. GBS – tai retas sutrikimas, kai žmogaus imuninė sistema pažeidžia nervines ląsteles ir tai sukelia raumenų silpnumą, kartais – paralyžių. Brazilijos sveikatos apsaugos ministerija praneša apie padidėjusį GBS atvejų skaičių, kuris nustatytas tuo pačiu metu kaip ir Zika virusinės infekcijos protrūkis, panašūs GBS atvejų padaugėjimai kartu su Zika infekcijos protrūkiais anksčiau buvo nustatyti ir kitose valstybėse. JAV ligų kontrolės centras atlieka tyrimą siekdamas išsiaiškinti, ar yra ryšys tarp Zika virusinės infekcijos ir GBS.

Nei specifinio gydymo, nei vakcinos nuo šios infekcijos nėra.

Kaip apsisaugoti?

Nei specifinio gydymo, nei vakcinos nuo šios infekcijos nėra. Patariama laikytis lovos režimo, siekiant išvengti dehidratacijos, vartoti daug skysčių, dėl karščiavimo ar kaulų, raumenų, galvos skausmų rekomenduojama gerti paracetamolį, acetaminofeną. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad aspirino, nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (pvz., ibuprofeno) vartojimas yra kontraindikuotinas dėl kraujavimo rizikos, kol nebus atmesta Denge karštligės diagnozė.

Apsaugos priemonės

Zika virusinės infekcijos prevencija yra pagrįsta asmeninėmis apsaugos priemonėmis, panašiomis į Denge karštligės ir Čikungunijos infekcijos apsaugos priemones.

Šalyse, pranešančiose apie patvirtintas Zika virusines infekcijas, besilankantys keliautojai turėtų naudoti priemones, skirtas apsaugai nuo uodų įkandimų patalpose ir lauke: repelentą nuo uodų, vilkėti marškinius ilgomis rankovėmis ir ilgas kelnes, visų pirma tuo metu, kai uodai yra aktyviausi, miegoti ar ilsėtis nuo uodų apsaugotose ar kondicionuojamose patalpose, naudoti tinklus nuo uodų.

Besilaukiančios kūdikio moterys, imuninės sistemos sutrikimų turintys ar sunkiomis lėtinėmis ligomis sergantys keliautojai, keliaujantieji su mažais vaikais dar prieš kelionę turėtų pasitarti su gydytoju dėl repelentų ir kitų prevencinių priemonių naudojimo.

Keliautojams, kuriems grįžus iš paveiktos teritorijos per tris savaites pasireiškia Zika virusinės ligos simptomų, patariama kreiptis į savo gydymo įstaigą ir informuoti gydytojus apie buvusią kelionę.

Šis tekstas paskelbtas Vilniaus universiteto interteto tinklalapyje naujienos.vu.lt

VIDEO: Zika virusas: svarbiausi faktai, kuriuos turite žinoti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius