Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonių su transplantuotais organais žaidynės Vilniuje: 80-metis Žanas Klodas Le Burhis

Šeštadienį, liepos 12 d., Vilniuje prasideda Europos žmonių su transplantuotomis širdimis ir plaučiais sporto žaidynės. Vyriausiasis žaidynių dalyvis 80-metis prancūzas Žanas Klodas Le Burhis finišo liniją pasiekia į dangų iškelta ranka, taip atsidėkodamas savo širdies donorui.
Vyriausias žaidynių dalyvis Žanas Klodas Le Burhis
Vyriausias žaidynių dalyvis Žanas Klodas Le Burhis / Transplantacija.lt nuotr.

Žaidynių programą rasite čia.

Garbingas amžius – ne kliūtis po širdies transplantacijos gyventi aktyviai, nuolat sportuoti ir net siekti rekordų. Savo gyvenimu tai puikiausiai įrodo vyriausiasis žaidynių dalyvis – 80 metų prancūzas Žanas Klodas Le Burhis (Jean-Claud Le Bourhis).

Su mylima žmona Rejane šalia Le Sabl d‘Olono (Le Sabl – d‘Olonne) – nuostabaus žvejų uosto Atlanto pakrantėje – gyvenančiam Žanui Klodui prieš keturiolika metų buvo persodinta donoro širdis. Tada jam buvo 66-eri.

Iki šiol itin aktyviai gyvenančio senjoro šūkis – „Sugrįžk į gyvenimą su sportu, organų donorystė saugo gyvybes!“

Siekdamas propaguoti donorystę, Žanas Klodas dalyvauja įvairiuose renginiuose: parodose, sporto varžybose, vyksta į susitikimus mokyklose, universitetuose ir pan. Garbaus amžiaus sulaukęs prancūzas neabejoja: geriausiai apie donorystę gali papasakoti transplantuotas žmogus, pats jau gavęs gyvybę išsaugančią dovaną. Ir mėgina visuomenei įrodyti, kad bet kurią dieną bet kuriam iš mūsų gali prireikti transplantacijos...

Kitas Žano Klodo tikslas – padėti transplantuotiems žmonėms integruotis į kasdieninį gyvenimą ir sportą, įrodyti, jog transplantuota širdis puikiai dirba nepaisant amžiaus. Ir dar – labai svarbu padėkoti donorams, jų šeimoms ir medikams už suteiktą antrą galimybę gyventi.  

Jaunystėje Žanas Klodas buvo profesionalus dviratininkas. Todėl po transplantacijos praėjus vos metams,  jis užkopė į Tourmalet perėją – kelią Pirėnų kalnuose, esantį šalia Prancūzijos ir Ispanijos sienų. Ši vieta dar žinoma kaip aukščiausias – 2115 metrų aukščio – įžymiųjų dviračių lenktynių Tour de France taškas.

Vyras dalyvavo visose Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais žaidynėse nuo 2002 metų: 2002 – Klagenfurte (Austrija), 2004 – Dubline (Airija), 2006 – Neapolyje (Italija), 2008 – Vichy (Prancūzija), 2010 – Växjö (Švedija), 2012 – Apeldoorne (Olandija). Be to, jis dalyvavo ir šešeriose kas dveji metai rengiamose pasaulinėse transplantuotų žmonių sporto žaidynėse, taip pat –Europos transplantuotų ir dializuojamų žmonių sporto žaidynėse (Wurzburge, Zagrebe). Kasmet Žanas Klodas dalyvauja nacionalinėse Prancūzijos transplantuotų žmonių sporto žaidynėse (pastarosios vyko šių metų birželio mėnesį).

Kiekvieną bėgimą Žanas Klodas užbaigia savo „firminiu“ gestu – į dangų pakelta ranka, taip dėkodamas savo donorui.

Sporto žaidynėse garbaus amžiaus prancūzas laimėjo daugiau nei 100 medalių, daugiausia dalyvaudamas dviračių, kroso ir lengvosios atletikos (100 m, 400 m, 1500 m bėgimas) rungtyse.

Ištvermingajam Žanui Klodui paklūsta ir, atrodytų, neįtikėtini iššūkiai: jis perbėgo Prancūziją iš vakarų į rytus, maždaug per dešimt dienų įveikdamas daugiau kaip 1000 km, taip pat dalyvavo Bretanės varžybose, į kurias susirenka bėgikai po kepenų ar inkstų transplantacijos.

Kiekvieną bėgimą Žanas Klodas užbaigia savo „firminiu“ gestu – į dangų pakelta ranka, taip dėkodamas savo donorui.

Beje, šią vasarą, prieš atvykdamas į Lietuvoje rengiamas tarptautines transplantuotų žmonių sporto žaidynes, Žanas Klodas spėjo įgyvendinti dar vieną savo svajonę – pirmą kartą šoko parašiutu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius