Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

400 VU studentų sukilo prieš Studentų atstovybę, išreiškusią paramą LGBT eitynėms

Penktadienį Vilniaus universiteto Studentų atstovybei (VU SA) turėjo būti įteikta daugiau kaip 400 VU studentų pasirašyta peticija „Studentų atstovybė man neatstovauja“, kuria studentai išreiškė nepritarimą Studentų atstovybei, viešai remiant šį šeštadienį Vilniuje vyksiančias seksualinių mažumų eitynes „Baltic Pride 2016“.
Eitynių „Už lygybę“ akimirka
Eitynių „Už lygybę“ akimirka / Rūtos Strakšaitės nuotr.

Studentų įsitikimu, VU SA turi atstovauti studentams ir nepriimti vienpusiškos pozicijos dėl politinių klausimų, kurie skaldo VU bendruomenę. Peticiją su pasirašiusių studentų sąrašu dar penktadienį žadėta įteikta VU rektoriui ir Studentų atstovybės vadovybei.

„Nepritariame VU SA savavališkam, jokiomis studentų nuomonės apklausomis nepagrįstam įsitraukimui į visuomenę ir VU studentus skaldantį homoseksualų eitynių klausimą, šiose diskusijose užimant vienai pusei atstovaujančią poziciją ir visiškai ignoruojant studentų nuostatas. Šią savivalę laikome rimta grėsme studentų savivaldai ir demokratijai Vilniaus universitete. Pritariame VU SA deklaruojamiems stiprios studentų savivaldos ir studentų poreikiais grįsto atstovavimo siekiams ir atkreipiame dėmesį, jog VU SA pozicija LGBT eitynių klausimu šiurkščiai pažeidžia abu šiuos demokratijos principus“, – rašoma peticijoje.

Peticijos nesulaukė

Tuo metu VU SA prezidentas Egidijus Kinderis 15min teigė, kad VU SA jokia peticija ar kitas su ja susijęs dokumentas organizacijos vadovybei nebuvo įteiktas: „Tad negalime objektyviai įvertinti jos turinio ir pateikti išsamaus atsakymo. Tikimės, jog net jei tokia akcija ir įgyvendinta, peticija atitiks keliamus reikalavimus, o studentų parašų rinkimas buvo vykdomas teisėtai, etiškai ir laikantis nustatytų procedūrų“.

VU SA vadovas pabrėžė, kad VU SA laikosi nešališkos pozicijos eitynių „Už lygybę“ politinių tikslų atžvilgiu, tačiau palaiko studentų ir dėstytojų pasirinkimą dalyvauti renginyje, tokiu būdu įgyvendinant konstitucinę teisę turėti savo įsitikinimus bei juos laisvai reikšti.

VU SA pasisako už tai, kad kiekvienas Vilniaus universiteto bendruomenės narys nesijaustų diskriminuojamas dėl savo lyties, rasės, neįgalumo, kilmės, lytinės orientacijos, religinių įsitikinimų ar kitų savybių, – sakė E.Kinderis.

„VU SA, būdama atvira bei tolerantiška, siekia kurti palankiausias sąlygas studentų saviraiškai ir pasisako už tai, kad kiekvienas Vilniaus universiteto bendruomenės narys nesijaustų diskriminuojamas dėl savo lyties, rasės, neįgalumo, kilmės, lytinės orientacijos, religinių įsitikinimų ar kitų savybių ir turėtų lygias galimybes su kitais visapusiškai dalyvauti socialiniame bei ekonominiame gyvenime. Šių tikslų pagrindu universitete veikia ir VU SA programa „Be etikečių“, – 15min sakė E.Kinderis.

***

Birželio 7 d. VU SA savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje bei oficialioje internetinėje svetainėje išplatino pareiškimą, kuriame išreiškė paramą seksualinių mažumų eitynėms „Baltic Pride 2016“.

VU SA pranešime teigta, kad birželio 18 dieną vyksiančiose eitynėse „Už lygybę!“ šiemet dalyvaus ir Vilniaus universiteto studentų bei dėstytojų grupė, kartu su kitais eitynių dalyviais ne tik išreikšdama paramą atvirumo bei tolerancijos idėjoms Lietuvoje, bet ir palaikydama savo bendruomenės LGBT+ narius. Iniciatyvos autoriai – VU SA programa „Be etikečių“, kurios tikslas yra didinti Vilniaus universiteto bendruomenės atvirumą skatinant visapusišką visuomenės mažumų įtraukimą į socialinės aplinkos ir universiteto gyvenimą.

Tokia vieša VU SA parama seksualinių mažumų eitynėms nepatenkinti VU studentai sumanė sukurti peticiją, kuria siekiama atkreipti VU ir Studentų atstovybės dėmesį, kad nevertėtų VU SA Centrinio biuro komandos nuostatų primesti visai VU studentų bendruomenei. Peticijos organizatoriai teigia, jog VU SA kaip studentų savivaldos organizacija turėtų atstovauti visiems savo studentams, tuo tarpu šiuo veiksmu VU SA esą pažeidžia studentų savivaldos principus ir savavališkai primeta daugybei studentų savo nuomonę politiniais klausimais. Peticijos organizatoriai teigia, jog pačiu užimčiausiu studentams egzaminų sesijos metu vos per kelias dienas surinkti daugiau nei 400 parašų parodo VU studentų nepritarimą VU SA savivalei.

„Su keliais studentais sesijos metu tarp egzaminų sukūrėme peticiją socialiniame tinkle „Facebook“, bet studentai dabar ne tuo užsiėmę, tad praėjome ir per bendrabučius. Nors jie šiuo metu ištuštėję, tačiau absoliuti dauguma buvusių studentų peticijai pritarė ir stebėjosi VU SA savivale. Keli šimtai parašų per kelias dienas – aiškus signalas, jog Studentų atstovybė turėtų atstovauti studentams, o ne savavališkai veltis į prieštaringus politinius klausimus, net nežinodama VU studentų nuomonės“, – teigė vienas iš peticijos sumanytojų, Vilniaus universitete politikos mokslus studijuojantis ketvirtakursis Dovilas Petkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius