Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Abiturientai raginami nesivaikyti mados ir egzaminus rinktis atsakingai

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS), kartu su Lietuvos mokinių parlamentu (LMP) bei Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS), atkreipdama dėmesį į tai, jog iki kovo 7-osios dienos abiturientai privalo apsispręsti, kokius brandos egzaminus laikys, ragina egzaminus rinktis atsakingai ir tikslingai.
Arūnas Markas
Arūnas Markas / LSAS nuotr.

„Renkantis būsimą profesiją, labai svarbu atsižvelgti ne į tėvų, draugų ar mokytojų nuomonę, bet į asmeninius gebėjimus, poreikius bei ateities perspektyvas. Taip pat būtina išsianalizuoti įvairių institucijų teikiamą statistiką apie populiariausias ir nepopuliariausias, reikalingiausias ir ne taip reikalingas specialybes, nes nuo to priklausys, ar baigęs studijas jaunas žmogus galės įsidarbinti pagal savo norimą profesiją“, – sako LSAS prezidentas Arūnas Markas.

LSAS, LMP ir LMS abiturientus ragina apsilankyti dominančių aukštųjų mokyklų svetainėse, išsinagrinėti keliamus egzaminų reikalavimus pageidaujamoms specialybėms, tiesiogiai pabendrauti su studentais, kurie studijuoja norimą studijų programą, ar pasirinktos aukštosios mokyklos studentų atstovybe ir apgalvotai rinktis egzaminus, kadangi po kovo 7-osios dienos sistemoje nebebus galima atlikti jokių pakeitimų.

Lietuvos darbo biržos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2010-ųjų metų duomenimis, jaunimo bedarbių santykis su darbingo amžiaus gyventojais siekė 9,5 procento. Ši statistika kelia nerimą LSAS, LMP bei LMS, nes praėjusių metų stojimai tik dar kartą patvirtino, jog abiturientai dažnai renkasi tas specialybes, kurių poreikio darbo rinkoje nėra.

LSAS atkreipia dėmesį, jog tarp populiariausių praėjusių metų universitetinių specialybių, Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) duomenimis, ir vėl buvo teisė, ekonomika bei finansų ekonomika, nors 2010-ųjų metų įsidarbinimo galimybių Lietuvoje barometre nurodoma, kad šių profesijų atstovų įsidarbinimo galimybės yra pakankamai mažos. Maža to, pasirinkus populiariausias specialybes, yra galimybė, jog abiturientas negaus valstybės finansuojamos vietos, nes konkurencija į tokias studijų programas yra nepagrįstai didelė.

„Jeigu abiturientas dar nėra visiškai apsisprendęs dėl to, ką nori studijuoti, ir turi galimybę rinktis ne tik socialinius, bet ir techninius, inžinerinius ar fizinius mokslus, kurių poreikis valstybei yra didesnis, mūsų manymu, jis turėtų dar kartą gerai apsvarstyti prioritetus. Lietuvoje yra nusistovėję įvairūs stereotipai – jog į kolegijas stoja tik tie, kurie neįstoja į universitetus, jog po profesinės mokyklos neįmanoma rasti darbo ir t.t. Pabrėžiame, jog kiekvienas stojantysis turėtų itin objektyviai vertinti savo gebėjimus ir pagal juos rinktis studijas – kiekviena aukštoji ir profesinė mokykla turi savų privalumų ir trūkumų, todėl renkantis specialybę yra būtina ieškoti informacijos bei ją vertinti objektyviai ir be išankstinio nusistatymo prieš vienus ar kitus mokslo institucijų tipus“, – sako A.Markas.

Stojantieji į universitetus turės laikyti bent 3 valstybinius brandos egzaminus, o tiems, kurie rinksis menų studijas ar studijas kolegijose – bent 2.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius