Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokytoja apie anglų kalbos brandos egzamino rezultatus: kas pakišo koją

Birželio 27 d. skelbiami pirmieji valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Abiturientai jau žino savo užsienio kalbos egzamino rezultatus.
Egzaminas
Egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rezultatai prastesni nei pernai

Šiais metais pirmą kartą užsienio kalbos egzaminą sudarė keturios dalys – kovo mėnesį moksleiviai atliko kalbėjimo dalies, o gegužės mėnesį – klausymo, skaitymo ir rašymo dalių egzamino užduotis. Užsienio kalbos egzamino užduotyse buvo 100 taškų – po 25 kiekvienoje egzamino dalyje.

Pagal valstybinių brandos egzaminų (VBE) kriterinio vertinimo nuostatus užsienio kalbų egzaminų išlaikymo riba yra 16 proc. visų galimų surinkti VBE užduoties taškų. VBE išlaikymo 100 balų ribos skaitinė reikšmė lygi 93 proc. visų galimų surinkti VBE užduoties taškų.

Užsienio kalbos (anglų) valstybinį brandos egzaminą, kuriame dalyvavo 20 252 kandidatai, išlaikė 97,9 proc. 100 balų įvertinimą gavo 772 kandidatai (3,8 proc. visų dalyvavusiųjų egzamine).

Lyginant su pernai metais, anglų kalbos egzaminą laikė apie tūkstantį daugiau moksleivių (21 230). Pernai egzaminą išlaikė 99,7 proc. visų laikiusių kandidatų (2014 metais – 99,2 proc.). 100 balų įvertinimą gavo 5,12 proc. mokinių (2013 metais – 5,49 proc., 2014 metais – 2,15 proc.). Taigi šiemet išlaikiusiųjų yra 1,8 proc. mažiau. Taip pat mažiau ir šimtukų – 1,3 proc.

Kas galėjo pakišti koją

Pasak Vilniaus licėjaus anglų kalbos mokytojos Palmiros Bitinienės, šiemet egzaminas buvo šiek tiek sunkesnis negu pernai, todėl ir rezultatai kiek prastesni.

Šiemet nejaukiai jautėmės ir dėl to, kad tai buvo pirmi metai, kai egzamino vertinime buvo sujungta kalbėjimo užduotis ir egzamino dalis raštu.

„Kai kam koją galėjo pakišti klausymo užduotis. Kai kurie mokiniai skundėsi, kad jie buvo pasimetę dėl jos, nes ne viską suprato, apie ką kalbama. Galbūt kaltas buvo kalbančiojo dialektas, galbūt pamaišė vienas kitas ne taip ištartas žodis. Be to, užduotys, susijusios su klausymo užduotimi, buvo pateiktos ne iš eilės, o moksleiviai tikėjosi nuoseklumo, kuris būdavo ankstesniais metais. Taigi šiemet teksto reikėjo klausytis itin atidžiai, kad prisimintų, kurioje vietoje yra vienas ar kitas teiginys.

Šiemet nejaukiai jautėmės ir dėl to, kad tai buvo pirmi metai, kai egzamino vertinime buvo sujungta kalbėjimo užduotis ir egzamino dalis raštu. Kitaip tariant, pirmiausiai mokiniai išlaikė egzaminą žodžiu ir, nežinodami rezultato, laikė antrąją jo dalį. Galutinis vertinimas susideda iš dviejų dalių ir šiuo atveju sunku įvertinti, kodėl vienaip ar kitaip įvertinta žodinė dalis. Kai kam galėjo pakišti koją gauta tema, kadangi šioje egzamino dalyje reikėjo samprotauti. Iš tiesų, jeigu mokinys nesidomi menu, o gavo tokią temą, jam ir lietuviškai sunku ką nors pasakyti“, – svarstė pašnekovė.

Taip pat moksleiviai mokytojai įvardijo, kad buvo sunkesnės, negu tikėjosi, ir kitos, su gramatika susijusios užduotys. Pateikti tekstai turinio požiūriu buvo įdomūs, šiuolaikiški ir atspindintys jaunimo gyvenimo realijas, bet sudėtingi, taip pat reikalaujantys išlavinto gebėjimo samprotauti.

Kita vertus, ji pasidžiaugė, kad Vilniaus licėjaus rezultatai labai geri – iš 94 laikiusių moksleivių 61 gavo šimtuką, o mažiausias balas – 80. „Nors patys vaikai, lygindami egzaminą su ankstesnių egzaminų užduotimis, sakė, kad šis egzaminas buvo sunkesnis, jų rezultatuose tai neatsispindi. Mes fiksuojame stabilų kasmetinį rezultatą“, – teigė P.Bitinienė.

Kitų užsienio kalbų rezultatai – geresni

Užsienio kalbos (prancūzų) valstybinį brandos egzaminą, kuriame dalyvavo 24 kandidatai iš 28 užsiregistravusiųjų, išlaikė visi.

Užsienio kalbos (rusų) valstybinį brandos egzaminą išlaikė 99,35 proc. kandidatų. Iš 1617 užsiregistravusiųjų egzamine dalyvavo 1541 kandidatas. 100 balų įvertinimą gavo 159 kandidatai (10,3 proc. iš visų dalyvavusiųjų egzamine).

Užsienio kalbos (vokiečių) valstybinį brandos egzaminą išlaikė visi kandidatai. Šiame egzamine dalyvavo 94 kandidatai, iš 139 užsiregistravusiųjų į egzaminą. 100 balų įvertinimą gavo 2 kandidatai (2,1 proc. iš visų dalyvavusiųjų egzamine).

Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše yra apibrėžta apeliacijų dėl valstybinių brandos egzaminų rezultatų teikimo tvarka. Kandidatai apeliacijas gali pateikti savo mokyklos vadovui per tris darbo dienas nuo valstybinio brandos egzamino rezultatų paskelbimo dienos.

Rašydami prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo, kandidatai gali nurodyti ir savo argumentus, kodėl nesutinka su gautu egzamino įvertinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius