Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant mokslo metams – studentiško būsto paieškos

Artėjant naujiems mokslo metams, dažnas studentas susiduria su dilema: gyventi universiteto bendrabutyje ar nuomoti butą. Būsto rinkos specialistai ir universitetų atstovai pastebi, kad nors butų ir kambarių nuomos kainos Kaune, palyginti su ankstesniais metais, yra šiek tiek sumažėjusios, šiemet padaugėjo studentų, norinčių gyventi bendrabutyje.
Šis VDU bendrabutis vasarą bus remontuojamas. Jame norėję per atostogas likti studentai, persikėlė į kitą universiteto bendrabutį.
Šis VDU bendrabutis vasarą bus remontuojamas. Jame norėję per atostogas likti studentai persikėlė į kitą universiteto bendrabutį. / VDU/Alvydo Vaitkevičiaus nuotr.

Visi Kaune esantys universitetai daliai savo studentų gali pasiūlyti bendrabučius. Tačiau kiekviena aukštoji mokykla diktuoja savo taisykles, kurios lemia bendrabučio nuomos kainą.

Šiuo metu tris bendrabučius turintis Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) studentus apgyvendina Taikos bei Vytauto prospektuose. Mėnesio nuoma juose kainuoja 65–170 Lt. Pasak VDU Studentų reikalų tarnybos vyresniosios administratorės Aušros Martinkėnienės, kambario bendrabutyje nuomos kaina priklauso nuo rajono, kuriame yra bendrabutis ir nuo būklės. Pavyzdžiui, brangesnė nuoma beveik pačiame miesto centre, Vytauto prospekte, esančiame VDU bendrabutyje.

Kauno technologijos universitete (KTU) bendrabučio nuomos kaina priklauso nuo jame gyvenančių žmonių skaičiaus. Jaunuoliai gali gyventi triviečiuose, dviviečiuose ar vienviečiuose kambariuose. Nuomos kainos svyruoja 67–225 litų per mėnesį. Pasak KTU Apgyvendinimo centro vedėjos Laimos Černiauskienės, dešimtyje KTU bendrabučių kasmet gyvena apie 2 762 studentai. „Šiemet norinčiųjų gyventi universiteto bendrabučiuose šiek tiek sumažėjo. Greičiausiai taip nutiko dėl kritusių butų nuomos kainų“, – sakė L.Černiauskienė.

Pasak pirmakursio Daumanto, nuomotis kambarį privačiame name ir bendrabutį kainuotų panašiai, tačiau jo pasirinkimą lėmė noras gyventi vienam, privačioje erdvėje.

Priešinga situacija Kauno medicinos universiteto (KMU) bendrabučiuose. Pasak KMU Studentų atstovybės prezidentės Agnės Ramonaitės, šiemet norinčių gyventi universiteto bendrabučiuose padaugėjo. Pasak pašnekovės, tai labiausiai lėmė sumažėjusios besimokančių studentų tėvelių pajamos. KMU bendrabučiuose nuomos kainos svyruoja nuo 115 iki 130 Lt per mėnesį.

Pasirinkimą lemia ne tik kaina

Tačiau patys „15min“ kalbinti studentai teigė, kad apsisprendžiant, kur gyventi – bendrabutyje ar bute, svarbi ne tik nuomos kaina. Nemažai įtakos tam turi asmeniniai studentų poreikiai.

Pasak pirmakursio Daumanto, nuomotis kambarį privačiame name ir bendrabutį kainuotų panašiai, tačiau pasirinkimą lėmė noras gyventi vienam, privačioje erdvėje. „Noriu gyventi vienas, nes tai, manau, suteiks man daugiau laisvės, galėsiu daugiau susikaupti studijoms“, – teigė psichologijos studijas Kaune šiemet pradėsiantis 19-metis.

Tuo metu VDU magistrantė Rima, gyvenanti universiteto bendrabutyje, teigė, jog bendrabučio nekeistų į jokį butą.

„Kambaryje gyvename trise, tačiau tai ne bėda. Atvirkščiai – puiki kompanija. Gyventi centre, mokant 170 Lt per mėnesį, tikrai pigu“, – įsitikinusi žurnalistiką studijuojanti mergina. Pasak jos, didžiausias gyvenimo bendrabutyje pranašumas – nuolatinis studentų bendravimas.

„Studentiškas gyvenimas, pokalbiai per vakarienę, sutaupyti pinigai ir puikus susisiekimas“, – gyvenimo pranašumus bendrabutyje vardijo pašnekovė.

Kaunos sumažėjo 5–10 proc.

Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-haus“ Kauno biuro vadovo Sauliaus Umbraso teigimu, šiuo metu vieno ir dviejų kambarių nuomų kainos svyruoja nuo 300–400 Lt. Tačiau kaina skiriasi priklausomai nuo mikrorajono, namo būklės ir kitų priežasčių.

Pasak bendrovės „Nidulus“ nekilnojamojo turto agentūros turto vertintojos Daivos Zajančkauskaitės, lyginant pernai ir šių metų rugpjūtį matyti, kad 1–2 kambarių butų nuomos kainos tik nežymiai, apie 5–10 proc., mažesnės.

Kaip ir visada, brangiausia būsto nuoma senamiestyje, centre ir prestižiniu laikomame Žaliakalnio mikrorajone. Tačiau būtent šiuose rajonuose, palyginti su 2009-aisiais, nuomos kainos labiausiai krito.

Mažiausiai studentus domina butai ir kambariai, esantys miesto pakraščiuose: Panemunėje, Petrašiūnuose, Žemuosiuose Šančiuose ir pan.

„Šiuo metu studentai, ieškantys gyvenamosios vietos, jį pakankamai lengvai randa ir savo jėgomis, į agentūras nesikreipia. Vienintelė problema, iškylanti šiuo metu norintiems išsinuomoti butus studentams, – nuomotojų reikalavimai arba tiesiog nenoras nuomoti studentams dėl galimų problemų“, – sakė D.Zajančkauskaitė.

Patarimai tinkamiausio būsto ieškantiems studentams

Jei nori gyventi vienas, reikėtų ieškoti studijos tipo buto, mažo ploto, patogiai įrengto. Tačiau tokiu atveju galima susidurti su problema: miesto centrinėje dalyje tokio tipo butai brangūs, nes čia didesnė paklausa (juose nuomoja atvykstantys užsieniečiai, vieniši žmonės). Ekonomiškas variantas – devynaukščiai, kuriuose visi butai 1 kambario (pavyzdžiui, pastatas Pakraščio g., Taikos pr. ir Birželio 23-iosios kampas, Varnių g. ir pan.).

Studentams siūloma nebijoti nepaklausių mikrorajonų, tokių kaip Vilijampolė, Žemieji Šančiai ar Aleksotas. Šiuose rajonuose yra neblogai vertinamų gyvenamųjų būstų, be to, iš jų galima patogiai pasiekti bet kurią miesto dalį, taip pat centrą.

Jei studentas nori gyventi su kitais studentais ar draugais, geriausia rinktis ekonominį variantą: nuomotis didesnį 3–4 kambarių butą. Taip gaunama geresnė gyvenimo kokybė ir sąlyginai maža nuomos kaina.

„Bet kokiu pasirinkimo atveju siūlau atkreipti dėmesį į komunalinius patarnavimus, kurie kartais gali būti net dvigubai didesni nei nuomos kaina. Reikia kiekvienu atveju skaičiuoti, kokia vidutinė mėnesinė buto nuomos kaina su komunaliniais patarnavimais, kurie nepriklauso nuo vartojimo (bendrijos, pastato administratoriaus mokestis, šiukšlių išvežimas, lifto mokestis ir t.t.). Kita vertus, siūlyčiau nebijoti nepaklausių mikrorajonų, tokių kaip Vilijampolė, Žemieji Šančiai ar Aleksotas. Šiuose rajonuose yra neblogai vertinamų gyvenamųjų būstų (pavyzdžiui, Vilijampolėje – Varnių, Demokratų gatvėse, Sąjungos aikštėje), geras susisiekimas visuomeniniu transportu su kitais miesto mikrorajonais“, – patarė nekilnojamojo turto agentūros turto vertintoja D.Zajančkauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius