Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bausmė už vėlavimą į pamokas: užrakintos klasės durys ir tėvų pasiaiškinimai

Rytinės spūstys Vilniuje neretai tampa priežastimi, kodėl vėluojama į darbus, pamokas ar paskaitas bendrojo lavinimo ir aukštosiose mokyklose. Kai kurios švietimo įstaigos net ėmėsi nuobaudų tiems, kurie vėluoja, nors pripažįstama – jeigu šituo dalyku nepiktnaudžiaujama, tai visi stengiasi žiūrėti geranoriškai.
Šv. Kristoforo gimnazija
Moksleivis kaltina Šv. Kristoforo gimnazijos mokytoją neįleidus jo į klasę / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Laiške 15min vienas Šv. Kristoforo gimnazijos moksleivis skundėsi, kad vėluoti į pirmąją pamoką šioje mokykloje nevalia nė minutės, kadangi kitu atveju gali rasti užrakintas iš vidaus klasės duris.

„Ypatingai keista priemonė“

Moksleivis omenyje turi lietuvių kalbos pamokas ir vieną iš gimnazijos mokytojų. Pastarasis mokytojas, anot moksleivio, į kompromisus nesileidžia – nuskambėjo skambutis ir klasės durys yra užrakinamos.

„Nesakau, kad tik viena pusė yra teisi, bet norėčiau pranešti ir pasidalinti informacija apie durų užrakinimą pamokos metu ir jų neatidarymą į pamoką vos kelias minutes pavėlavusiems mokiniams. Visų pirma, vėlavimas į pamoką nėra tik mokinių problema. Jie nėra atsakingi už Vilniaus miesto eismą ir spūstis, nėra atsakingi už vairuotojų sukeltas avarijas, kurių pastarieji, turbūt, nenorėjo sukelti. Gaila, bet ne visada galime suplanuoti visko taip, kaip norime. Vieną dieną važiuojant viešuoju transportu tuo pačiu maršrutu užtrunki 30 minučių, o kitą dieną jau valandą. Kaip galima nepavėluoti, jei aplinkybės priklauso ne tik nuo tavęs vieno?“ – skundėsi moksleivis.

Jo teigimu, mokiniai turi pakankamai didelį mokymosi krūvį, svarbus ir miegas, tad keltis keliomis valandomis anksčiau, norint spėti į pamokas, jeigu įstrigtum spūstyje, tikrai nėra geriausias sprendimas – juk knapsėdamas per pamokas daug neišmoksi.

Pasak 15min laišką parašiusio moksleivio, Šv. Kristoforo gimnazijoje vienas lietuvių kalbos mokytojas taiko „ypatingai keistą priemonę – užrakina duris vos skambučiui į pamoką nuskambėjus ir nebeįsileidžia nieko, kas vėluoja bent kelias minutes“.

123rf.com nuotr./Mokiniai
123rf.com nuotr./Mokiniai

Tai – vienkartinis atvejis?

Moksleivis įsitikinęs, kad mokytojai turėtų ieškoti kompromiso, o ne bausti net nesiaiškinę vėlavimo priežasčių. Be to, užrakintos durys esą gali tapti ir skaudžios nelaimės priežastimi – kaip mokiniams tektų evakuotis, jeigu staiga kiltų gaisras?

Užrakina duris vos skambučiui į pamoką nuskambėjus ir nebeįsileidžia nieko, kas vėluoja bent kelias minutes, – sakė mokinys.

Tačiau Šv. Kristoforo gimnazijos direktorė Aldona Grušnienė, kalbėdama su 15min, situaciją nušvietė kiek kitaip. Jos teigimu, vėlavimas nėra toleruojamas, tačiau ir durų niekas nerakina. Moksleivio paminėtą atvejį ji įvardijo kaip vienkartinį nutikimą.

„Mokykloje nėra nei durys, nei kabinetai rakinami. Tikrai niekas neužsirakina. Natūralu, kad mes prašome mokinių nevėluoti į pamokas. Aš žinau šitą atvejį, mokinys piktybiškai vėluodavo, todėl buvo jam pasakyta daugiau nevėluoti, buvo ir tėvams pasakyta. Jis žinojo ir net patarė mokytojui: „Tai neįleiskit“. Tai mokytojas į vieną pamoką ir neįleido. Viskas tuo ir baigėsi, taip ir baigėsi“, – kalbėjo gimnazijos direktorė.

Anot A.Grušnienės, vėluojančių į pamokas atsiranda, ypač jei prisninga ar dėl kitokią nepalankių oro sąlygų miestą sukausto spūstys. „Bet visi žmonės, visi suprantam. Reikalaujame visada nevėluoti, bet atsižvelgiame į kiekvieną atvejį, juk tai suprantama. Nemanome, kad visi piktybiškai vėluotų, jeigu tokių atsiranda, su jais ir dirbama“, – kalbėjo direktorė.

Baudžiama ir kitur

Nemanome, kad visi piktybiškai vėluotų, jeigu tokių atsiranda, su jais ir dirbama, – kalbėjo A.Grušnienė.

Tai, kad vėlavimas į pamokas, ypač – pirmąsias, yra gana rimta problema, patvirtina ir kitas sostinės mokyklas lankančių vaikų tėvai. Vienur mėginama kas kartą vaikui pavėlavus kalbėtis su tėvais, ypač jeigu vaikai yra jaunesnių klasių.

Vienoje iš sostinės gimnazijų elgiamasi dar griežčiau – mokytojas pažymi, kad mokinio nebuvo pamokose, nors jis pavėlavo vos kelias minutes. Kadangi be pateisinamos priežasties gali praleisti tik ribotą kiekį pamokų, jam susikaupus aiškintis į mokyklą tenka keliauti tėvams.

Vilniaus savivaldybės laikinasis Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Algminas Pakalniškis teigė, kad sprendimus dėl mokyklos darbo organizavimo ir vidaus taisyklių priimti turi mokyklos taryba.

Turi nuspręsti mokyklos taryba

„Gali pasitaikyti pavienių atvejų, kai imasi iniciatyvos mokytojai ar pan., bet vis tiek tai kontroliuoti turėtų mokyklos administracija ir vadovybė. (...) Mokyklos taryboje turėtų būti aiškiai apsispręsta, sutarta ir laikomasi tokių dalykų. Vienašališkai neturėtų tai būti daroma, neturėtų būti vieno mokytojo ar mokyklos administracijos veiksmai. O mokyklos taryba sudaro po tiek pat mokyklos mokytojų, mokinių ir tėvų atstovų“, – kalbėjo A.Pakalniškis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šv. Kristoforo gimnazija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šv. Kristoforo gimnazija

Departamento direktorius neslėpė girdėjęs apie Šv. Kristoforo gimnazijos moksleivio skundą, tačiau teigė, kad tai buvo paties mokinio kaltė – jis nuolat vėluodavo, tad net tėvai jau prašė padėti išspręsti šią problemą.

A.Pakalniškis neneigė, kad yra mokyklų, kurios ir duris rakina, taip, jo teigimu, bandoma apsisaugoti nuo svetimų žmonių lankymosi švietimo įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius