Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimieji pedagogai nesulaukia skatinamųjų stipendijų (papildyta 10.55 val.)

Vilniaus pedagoginio universiteto (VPU) pirmakursiai skundžiasi jau trečią mėnesį nesulaukią skatinamųjų stipendijų. Aukštosios mokyklos atstovai dėl vėlavimo kaltina Švietimo ir mokslo ministeriją.
Skatinamųjų stipendijų nesulaukiantys studentai teigia, kad nauja stojimo į pedagogikos studijas tvarka turėjo būti „gelbėjimosi ratu“, tačiau, pasak studentų, VPU „kaip skęstantis laivas vis grimzta gilyn“.
Skatinamųjų stipendijų nesulaukiantys studentai teigia, kad nauja stojimo į pedagogikos studijas tvarka turėjo būti „gelbėjimosi ratu“, tačiau, pasak studentų, VPU „kaip skęstantis laivas vis grimzta gilyn“. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Remiantis nauja stojimo į pedagogikos studijas tvarka, įstojusiųjų skaičius sumažintas perpus, o būsimiesiems pirmakursiams tenka laikyti motyvacinį testą. Pedagogo karjeros siekti norinčius studentus nuspręsta paskatinti specialiomis stipendijomis – po 400 Lt kas mėnesį pusei pažangiausių studentų.

„Šios stipendijos turėjo būti mokamos VPU pirmakursiams visus metus, tačiau po sesijos (sausio mėnesį) studentai priversti tuščiai tikrintis sąskaitas, į kurias stipendijos taip ir nepervedamos. Mes, studentai, pasipiktinę, kad priimtas reglamentas galioja tik mums, t.y. mes laikėme motyvacinį testą, bet žadėtų paskatinimų nesulaukiame. Mums nusibodo būti apgaudinėjamiems“, – rašoma „15min“ atsiųstame laiške, kurį pasirašo universiteto studentai.

Kadangi pinigų nebuvo nei sausį, nei iki vasario pabaigos, mes neturėjome ko pervesti studentams, – sakė V.Bernotas.VPU studijų prorektorius Vytautas Bernotas teigė, kad ši problema jam yra žinoma, ji turėtų būti išspręsta dar šią savaitę.

„Ministerija skatinamųjų stipendijų pinigus už pirmus tris šių metų mėnesius į specialią sąskaitą pervedė tik kovo 15 dieną. Nors mes tas stipendijas turėjome mokėti sausio pabaigoje. Kadangi pinigų nebuvo nei sausį, nei iki vasario pabaigos, mes neturėjome ko pervesti studentams. Kadangi dabar pinigai jau yra, jie bus pervesti artimiausiu metu, tikriausiai kovo 25 dieną“, – „15min“ sakė V.Bernotas.

Anot jo, remiantis rektoriaus įsakymu, už sausį skatinamąsias stipendijas gaus tie patys pirmakursiai, kaip ir pirmąjį semestrą. Nuo vasario mėnesio šios lėšos bus perskirstytos geriausiai besimokantiems studentams, remiantis pirmojo semestro studijų rezultatais.

„Dabar pervesime stipendijas už sausį, vasarį ir kovą. O paskui vėl lauksime pinigėlių. Jei jie bus iki balandžio 15 dienos – sumokėsime balandžio 25 dieną. Mes tik gauname pinigus, ir įvykdome savo pareigą, pervedame juos studentams. Matote, šie pinigai ateina į kitą, specialią, sąskaitą ir iš jos mes niekam kitam tų pinigų nepanaudojame. Kai tik gauname, iškart ir dalijame“, – aiškino VPU prorektorius.

Švietimo ir mokslo ministerija vakar nepateikė atsakymo, kodėl vėlavo lėšos VPU pirmakursių skatinamosioms stipendijoms.

Tai jau ne pirmas kartas, kai VPU studentams vėluoja skatinamosios stipendijos. Pirmąjį pusmetį būsimuosius pedagogus jos pasiekė vėluodamos tris mėnesius.

Papildyta 10.55 val.: ŠMM laukė informacijos iš universiteto

Trečiadienį ŠMM atsiųstame atsakyme į „15min“ klausimus rašoma, kad stipendijos vėlavo, nes buvo laukiama informacijos iš universiteto apie studijas tęsiančius studentus.

Sutartis su VPU dėl lėšų pedagogų rengimo programų stipendijoms buvo pasirašyta kovo 3 dieną, o lėšos pervestos kovo 15 dieną. Tokios tikslinės stipendijos yra skiriamos septynių aukštųjų mokyklų studentams.

„ŠMM kiekvieno semestro pradžioje skiria stipendijas tuomet, kai gauna iš aukštųjų mokyklų informaciją apie toliau studijas tęsiančius studentus. Tačiau aukštosios mokyklos, žinodamos, kad stipendijos pusei studijuojančiųjų yra garantuotos, turi pačios iš anksto atrinkti kandidatus bei gali ieškoti lankstesnių būdų, kad stipendijos jau semestro pradžioje pasiektų studentus. Akivaizdu, kad didžiojoje dalyje universitetų panašios kaip VPU problemos nekyla“, – rašoma ministerijos atsiųstame atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius