Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 22 /11:06

Dalis mokytojų profsąjungų žada tęsti streiką

Neterminuotas mokytojų streikas pirmadienį nesibaigs – bent 70 ugdymo įstaigų jį turėtų tęsti iki Seimo sesijos, sako Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.
Streikas mokykloje
Streikas mokykloje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai jis pareiškė pirmadienį Vyriausybėje, kur profesinės sąjungos susitinka naujų derybų dėl atlyginimų didinimo. Penktadienį suvo sutarta, kad Švietimo ir mokslo ministerija į šį susitikimą atneš susitarimą, kuris numatytų, kaip finansuoti mokytojų algų kėlimą nuo rugsėjo.

„Ministerija ir toliau žada 5 mln. eurų rasti, bet jokių įsipareigojimų net ir dėl to nenori priimti. Manau, kad tie 5 mln. eurų nieko ir nesprendžia, nes nepakeitus apmokėjimo sistemos, nemažinant vaikų skaičiaus klasėje, niekas iš esmės nepasikeis“, – žurnalistams sakė iš derybų pasitraukęs A.Navickas.

Kitos profesinės sąjungos pirmadienį pirmadienį tęsia derybas Vyriausybėje.

Kitos profesinės sąjungos pirmadienį pirmadienį tęsia derybas Vyriausybėje.

A.Navickas teigia, kad iš jo vadovaujamos profsąjungos streikuoja apie 70 mokyklų ir darželių ir jos turėtų tęsti streiką. Lietuvoje yra per 2 tūkst. mokyklų ir darželių.

„Streikas tikrai nenutrauktas, nors Vyriausybė jau nuo penktadienio intensyviai įkalbinėja. Bet jie nenori spręsti streiko priežasčių, o bando kovoti su pasekmėmis“, – aiškino jis.

Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė penktadienį aiškino, kad ministerija ieško galimybių finansuoti dalį profsąjungų reikalavimų – tai yra maždaug 5 mln. eurų, kurie leistų vidutiniškai 1,5 proc. pakelti mokytojų atlyginimus nuo šio rugsėjo. Profsąjungos nuo rugsėjo tikisi ne tik šio padidėjimo, bet ir koeficientų žirklių panaikinimo, tačiau tai, pasak viceministrės, neįmanoma be valstybės biudžeto peržiūros Seime.

„Streikas turės tęstis iki kol pradės dirbti Seimas, nes jeigu Vyriausybė negali ir neturi įgaliojimo spręsti reikalavimus, tai tiesiog reikės laukti Seimo“, – pirmadienį sakė A.Navickas.

Siekdami didesnių algų ir kitų pertvarkų pedagogai gruodį rengė įspėjamuosius streikus, o praėjusią savaitę Vilniuje vyko mitingas.

Atlyginimai mokytojams šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio.

Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį. Tačiau trečdalis mokytojų dirba nepilnu krūviu, apie dešimtadalis visų pedagogų turi mažiau kaip devynias pamokas per savaitę.

S.Daukanto progimnazijoje – 80 proc. streikuoja

Pirmadienį neterminuotą streiką reikalaudami didesnio mokinio krepšelio pradėję šalies pedagogai žada tęsti jį tol, kol bus patenkinti jų reikalavimai.

Vilniaus Simono Daukanto progimnazijoje streikuoja 80 proc. iš 64 čia dirbančių mokytojų: jie yra darbo vietose, tačiau pamokų neveda. Įstaigos profesinės sąjungos pirmininkė Liuda Ščensnovičienė BNS tvirtino, kad pedagogai teisėtai reikalauja atstatyti moksleivio krepšelį į prieškrizinį lygį, o Vyriausybės siūlomas „1,5 proc. atlyginimų pakėlimas“ mokytojų netenkina.

„Po paskutinio mitingo memorandumas įteiktas net prezidentei – pusantrų metų sėdime, kalbame, o jie nieko nesiūlo. Supraskite, nė vienas mokytojas nenori streikuoti, nes koks bebūtum, kiek bestreikuotum, vistiek reikia išeiti visą programą (...). Tai yra riba: kai lašini į stiklinę vandenį, galų gale vanduo išbėga. Tai čia yra riba, kurios nereikėjo peržengti“, – sakė ji.

Anot mokyklos profsąjungos lyderės, pedagogai nusiteikę streikuoti tol, kol Vyriausybė atsižvelgs į reikalavimus.

„O tėvelių yra visokių, bet mano auklėtinių tėveliai palaiko streiką“, – kalbėjo ji.

Kaip BNS sakė įstaigos vadovė Jūratė Liutinskaitė – Kalibatienė, vietoje pamokų pirmadienį į mokyklą atvykusiems moksleiviams surengtas susitikimas su kariuomenės atstovais.

„Atėjo labai nedaug moksleivių, nes streiko komitetas informavo bendruomenę ir tai yra jų sprendimas. Manau, kad žmonės, kurie gyvena demokratinėje valstybėje, remiasi Darbo kodeksu ir tai daro atitinkamai – manau, profesinės sąjungos turi stiprius teisininkus“, – sakė direktorė, paklausta, kaip vertina Vyriausybės vicekanclerio pareiškimą, jog streikas neteisėtas.

Pasak jos, mokykloje pirmadienį yra apie 50 vaikų – jiems suplanuotos saviraiškos veiklos, su moksleiviais dirbs nestreikuojantis personalas.

Iš viso progimnazijoje mokosi 1014 vaikų. Direktorė teigia, kad didelė dalis moksleivių nepasirodė ir dėl tebesitęsiančių atostogų 1-5 klasių moksleiviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius